Νέες «παγίδες» στήνει η τρόικα

Του Βαγγέλη Δουράκη

Στο μέτωπο των πλειστηριασμών, σύμφωνα με πληροφορίες, με το σχέδιο διαφώνησε το ΔΝΤ, αλλά τελικά η διοίκηση του Ταμείου αποφάσισε να μη θέσει εμπόδια με δεδομένο πως στηρίχθηκε από τις δύο άλλες πλευρές της τρόικας (Ευρωπαϊκή Επιτροπή και Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα).

Με βάση αυτό το δεδομένο η τρόικα μοιάζει να βάζει «νερό στο κρασί» της κάνοντας βήμα πίσω σε αυτό το «καυτό» ζήτημα, ενώ η Κυβέρνηση φέρνει τους πιστωτές προ τετελεσμένων

και στο θέμα του ΦΠΑ στην εστίαση, μετά από την μονομερή κίνησή της στον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων. Ο νέος γύρος των διαπραγματεύσεων επιφυλάσσει όμως νέες «παγίδες».

Με την επιστροφή τους από τις.. χειμερινές διακοπές οι εκπρόσωποι των πιστωτών θα αναδείξουν το θέμα του δημοσιονομικού κενού του 2014 και των μέτρων που απαιτούνται για την κάλυψή του.

Έστω και αν η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι πλέον οι δύο πλευρές έχουν έρθει πιο κοντά αναφορικά με το ύψος του κενού, με στελέχη του υπουργείου Οικονομικών να το υπολογίζουν στο 1 δισ. ευρώ, ήδη η τρόικα έχει ανακαλύψει νέες «τρύπες». Και αυτές έχουν να κάνουν με τα νομοθετήματα των τελευταίων ημερών.

Από τον Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων, προκύπτει κενό κοντά στα 400 εκατ. ευρώ, το οποίο προκύπτει από την απόκλιση κατά 200 εκατ. ευρώ από τη συμφωνία με την τρόικα για έσοδα 2,85 δισ. ευρώ και ακόμα 200 εκατ. ευρώ από την μειωμένη εισπραξιμότητα, εξαιτίας της αποκοπής του «χαρατσιού» από τους λογαριασμούς της ΔΕΗ.

Παράλληλα, η τρόικα επιμένει ότι η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση από το 23% στο 13%, προκάλεσε, απώλεια εσόδων της τάξης των 200 έως 300 εκατ. ευρώ.

Οι επικεφαλής των ελεγκτών, αν και «επέτρεψαν» στην Αθήνα να προχωρήσει, επιμένουν ότι η μονομερής ψήφιση από την κυβέρνηση της παράτασης της προστασίας των δανειοληπτών από κατασχέσεις πρώτης κατοικίας, θα δημιουργήσει νέες κεφαλαιακές ανάγκες στις τράπεζες, τις οποίες θα κληθεί στο μέλλον να καλύψει η κυβέρνηση.

Όσον αφορά τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις της επικείμενης αξιολόγησης που παραμένουν σε εκκρεμότητα ακόμη και συνιστούν τα βασικά «αγκάθια», είναι η απελευθέρωση του ορίου των απολύσεων στον ιδιωτικό τομέα, οι εμπορικές μισθώσεις, η κατάργηση των φόρων υπέρ τρίτων και το νέο κύμα διαθεσιμότητας στον δημόσιο τομέα.

Σε κάθε περίπτωση, η επόμενη κρίσιμη ημερομηνία για την ολοκλήρωση των συγκεκριμένων θεμάτων είναι εκείνη του Eurogroup της 27ης Ιανουαρίου 2014.

Keywords
Τυχαία Θέματα