Διήμερη κοινοβουλευτική δοκιμασία για την κυβέρνηση

Στην πρώτη συνάντηση οι τόνοι ήταν υψηλοί, κάποιοι εκ των βουλευτών ζητούσαν να παραταθεί το ισχύον σήμερα καθεστώς, άλλοι εξέφραζαν φόβους ότι κάποιος δανειολήπτης μπορεί να κάνει το εκπλειστηριαζόμενο ακίνητό του… Κούγκι, άλλοι διαμαρτύρονταν γιατί ο υπουργός Ανάπτυξης είχε προγραμματίσει να ενημερώσει τους δημοσιογράφους αμέσως μετά τους βουλευτές, μη αφήνοντας επί της ουσίας περιθώρια αλλαγών στο σχέδιο νόμου.

Ωστόσο, το βράδυ το κλίμα που συνάντησε η ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης, στη δεύτερη συνάντηση με τους βουλευτές, ήταν αρκετά διαφορετικό προμηνύοντας ότι το νομοσχέδιο που

θα έρθει με χαρακτήρα κατεπείγοντως θα περάσει, χωρίς πολλούς κλυδωνισμούς, από τη Βουλή.

Οι επισημάνσεις των βουλευτών επικεντρώθηκαν, τελικά, στο ύψος της ελάχιστης δόσης που θα πρέπει να καταβάλλουν όσοι έχουν εξαιρετικά χαμηλά ετήσια εισοδήματα, πχ 5.000, ζητώντας να μην προβλέπεται ποσοστό 10% του εισοδήματος αλλά μικρότερο.

Ωστόσο, τα περιθώρια αλλαγών – ακόμη και μικρής έκτασης – είναι εξαιρετικά περιορισμένα καθώς είναι σαφές πώς παρά την επικοινωνιακή γραμμή περί «μονομερών ενεργειών», η Αθήνα διόλου επιθυμεί να δοκιμάσει τις αντοχές της τρόικας.

Το σχέδιο νόμου για τους πλειστηριασμούς, στο οποίο θα περιλαμβάνει η διάταξη για τη διατήρηση του συντελεστή ΦΠΑ 13% στην εστίαση αλλά και άλλες ρυθμίσεις των Υπουργείων Οικονομικών και Ανάπτυξης αναμένεται να κατατεθεί απόψε με τη διαδικασία του κατεπείγοντος στη Βουλή και να τεθεί σε ψηφοφορία στην Ολομέλεια το Σάββατο.

Ένα 24ώρο νωρίτερα, η κυβέρνηση θα δοκιμαστεί και στη διαδικασία ψήφισης του νομοσχεδίου για το φόρο ακινήτων, που μπορεί να έχει βρεθεί σε δεύτερη μοίρα, ωστόσο προκαλεί ακόμη αντιδράσεις. Στους κοινοβουλευτικούς διαδρόμους συζητείται ότι δεν αποκλείεται να καταγραφούν διαφοροποιήσεις ενώ τα φώτα πέφτουν σε δύο βουλευτές, τον Βύρωνα Πολύδωρα της ΝΔ και το Νίκο Σηφουνάκη του ΠΑΣΟΚ. Αμφότεροι έχουν τοποθετηθεί αρνητικά στο σχέδιο νόμου ενώ σε συζητήσεις του επιφυλάσσονται να αποκαλύψουν τί θα πράξουν, προκαλώντας εκνευρισμό στα επιτελεία ΝΔ και ΠΑΣΟΚ.

Keywords
Τυχαία Θέματα