Νέες κυρώσεις της Δύσης στη Ρωσία

Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι σε 7 Ρώσους, περιλαμβανομένων 2 από τον εσωτερικό κύκλο του Πούτιν, επιβάλλεται τώρα το πάγωμα οποιωνδήποτε περιουσιακών στοιχείων έχουν στις ΗΠΑ και ταξιδιωτική απαγόρευση αν θελήσουν να μεταβούν στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Επιπροσθέτως, οι ΗΠΑ θα απορρίπτουν τις αιτήσεις για άδειες εξαγωγής για οποιαδήποτε αντικείμενα υψηλής τεχνολογίας θα μπορούσαν να συμβάλουν στις ρωσικές στρατιωτικές δυνατότητες.

Τα υπουργεία Εμπορίου και Εξωτερικών

θα ανακαλέσουν οποιαδήποτε τρέχουσα άδεια εξαγωγής την οποία αφορούν αυτοί οι όροι, σημείωσε ο Λευκός Οίκος.

Οι κυρώσεις των ΗΠΑ αφορούν και τον επικεφαλής της Rosneft Ίγκορ Σετσίν.

«Αηδίασαν» οι Ρώσοι

«Αηδιασμένος» από την ανακοίνωση του Λευκού Οίκου σχετικά με την επιβολή των νέων κυρώσεων εμφανίστηκε ο υφυπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Ριάμπκοφ.

«Η ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του Λευκού Οίκου (για τις νέες κυρώσεις με αφορμή την κρίση στην Ουκρανία) προκαλεί αηδία» φέρεται να δήλωσε ο Ριάμπκοφ, σύμφωνα με το πρακτορείο Ιντερφάξ.

Η ανακοίνωση αυτή «καταδεικνύει την πλήρη έλλειψη κατανόησης των συναδέλφων μας στην Ουάσινγκτον για το τι συμβαίνει στην Ουκρανία», πρόσθεσε.

«Κάθε λέξη που χρησιμοποίησε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου (σ.σ. ο Τζέι Κάρνεϊ) μαρτυρά το γεγονός ότι οι ΗΠΑ έχουν χάσει εντελώς την αίσθηση της πραγματικότητας και οδηγούν τα πράγματα σε μια επιδείνωση της κρίσης», υποστήριξε.

Ο Ρώσος υφυπουργός τόνισε ότι η Μόσχα «θα απαντήσει» στις νέες κυρώσεις. «Ασφαλώς, θα απαντήσουμε. Είμαστε βέβαιοι ότι η απάντηση αυτή θα έχει οδυνηρές συνέπειες για την Ουάσινγκτον», είπε χαρακτηριστικά, σημειώνοντας ότι η Ρωσία έχει στη διάθεσή της πολλές επιλογές. Απέφυγε ωστόσο να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις.

Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε ότι η Ρωσία θα μπορέσει να υποκαταστήσει τις εισαγωγές αμυντικού εξοπλισμού οι οποίες πιθανόν θα ακυρωθούν λόγω της κρίσης στην Ουκρανία με δικά της προϊόντα.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα ανακοίνωσε ότι η Ουάσινγκτον θα στοχοθετήσει ορισμένες εξαγωγές εξοπλισμού υψηλής τεχνολογίας προς τη Ρωσία στο πλαίσιο των νέων κυρώσεων που πρόκειται να της επιβάλει λόγω της κρίσης στην Ουκρανία.

Νέες κυρώσεις και από την ΕΕ

Εξάλλου οι κυβερνήσεις της ΕΕ κατέληξαν σε προκαταρκτική συμφωνία για την επιβολή του παγώματος των περιουσιακών στοιχείων και ταξιδιωτικών απαγορεύσεων σε άλλους 15 Ρώσους αξιωματούχους ή φιλορώσους Ουκρανούς στο πλαίσιο μιας επέκτασης των κυρώσεων που επέβαλαν στην Ρωσία για την δράση της στην Ουκρανία, δήλωσαν Ευρωπαίοι διπλωμάτες.

Η προσθήκη των 15 ονομάτων αποφασίστηκε από τους πρεσβευτές στην ΕΕ των 28 χωρών μελών της, οι οποίοι συνήλθαν στις Βρυξέλλες για να ανταποκριθούν στην απουσία μιας «αποκλιμάκωσης» της κρίσης στην Ουκρανία, δήλωσαν οι ίδιες πηγές.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες εξετάζουν το ενδεχόμενο να διευρύνουν τις κυρώσεις τους σε βάρος της Ρωσίας ώστε να συμπεριλάβουν ολόκληρους τομείς της ρωσικής οικονομίας, μετά τη σύλληψη παρατηρητών του ΟΑΣΕ από φιλορώσους αυτονομιστές στην ανατολική Ουκρανία, υποστήριξε Αμερικανός αξιωματούχος.

Με τα 15 ονόματα που προστέθηκαν τη Δευτέρα στην ευρωπαϊκή λίστα των κυρώσεων, ο κατάλογος περιλαμβάνει πλέον συνολικά 48 πρόσωπα.

«Ανησυχητικές» οι κινήσεις του Ουκρανικού στρατού

Η Ρωσία ανακοίνωσε ότι η ενισχυμένη παρουσία των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων στη νοτιοανατολική Ουκρανία θα πρέπει να προκαλέσει «βαθιά ανησυχία» στα μέλη του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ).

Σε ανακοίνωσή του το ρωσικό υπουργείο Άμυνας αναφέρει ότι στη νοτιοανατολική Ουκρανία έχουν αναπτυχθεί περισσότερα από 11.000 Ουκρανοί στρατιώτες, 160 άρματα μάχης, 230 τεθωρακισμένα οχήματα και 150 στοιχεία του πυροβολικού στο πλαίσιο μιας επιχείρησης για την αντιμετώπιση των φιλορώσων αυτονομιστών.

Απελάσεις Αμερικανών από τη Ρωσία

Οι αρχές της Ρωσίας αποφάσισαν να απελάσουν τέσσερις Αμερικανούς οι οποίοι είχαν μπει στη χώρα με τουριστική βίζα αλλά στην πραγματικότητα δίδασκαν αγγλικά και επιδίδονταν σε «προπαγάνδα υπέρ των αμερικανικών αξιών», όπως ανακοίνωσε σήμερα η ρωσική υπηρεσία μετανάστευσης (FMS).

«Ανευθυνότητα» η αποστολή παρατηρητών

Υψηλόβαθμος Ρώσος διπλωμάτης δήλωσε σήμερα ότι ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και την Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) έδειξε «εξαιρετική ανευθυνότητα» στέλνοντας στρατιωτικούς παρατηρητές στην ανατολική Ουκρανία.

Η Γερμανία κάλεσε νωρίτερα σήμερα την Μόσχα να χρησιμοποιήσει την επιρροή που ασκεί στους φιλορώσους αυτονομιστές για να εξασφαλίσει την απελευθέρωση των παρατηρητών του ΟΑΣΕ, οι οποίοι κρατούνται στην πόλη Σλαβιάνσκ στην ανατολική Ουκρανία.

Επτά παρατηρητές του ΟΑΣΕ που συνελήφθησαν την Παρασκευή εξακολουθούν να κρατούνται από φιλορώσους αυτονομιστές στην ανατολική Ουκρανία.

Μια πιθανή παράταση της αποστολής παρατήρησης του ΟΑΣΕ στην Ουκρανία συνδέεται με την ικανότητα του Κιέβου να φροντίσει για την ασφάλεια των παρατηρητών αυτών, εκτίμησε ο πρόεδρος της Ελβετίας Ντιντιέ Μπουρκχάλτερ, της χώρας που ασκεί την εναλλασσόμενη προεδρία του οργανισμού.

«Σήμερα έχουμε την ισχυρή επιθυμία όχι μόνο να συνεχίσουμε την αποστολή αυτή, αλλά επίσης να την ενισχύσουμε», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Μπουρκχάλτερ, υπογραμμίζοντας ότι ο ΟΑΣΕ σκοπεύει να αυξήσει τον αριθμό των παρατηρητών του στην Ουκρανία από 122 σε 500.

Ενεργειακές συμφωνίες της Ουκρανίας

Η Σλοβακία και η Ουκρανία υπέγραψαν συμφωνία η οποία επιτρέπει στην Ευρωπαϊκή Ένωση να στείλει μια περιορισμένη ποσότητα φυσικού αερίου στην Ουκρανία, αν και αυτό θα είναι λιγότερο απ' όσο έλπιζε το Κίεβο ώστε να διασφαλιστεί σε περίπτωση που η Ρωσία πάψει να του πωλεί αέριο.

Η Ουκρανία θα ξεκινήσει σύντομα συζητήσεις για την εισαγωγή φυσικού αερίου από την Ουγγαρία.

Εξάλλου, η Ουκρανία είναι έτοιμη να πληρώσει στη Gazprom 268 δολάρια ανά 1.000 κυβικά μέτρα φυσικού αερίου και θα αποπληρώσει σύντομα το χρέος της ύψους 2,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων, αν η ρωσική κρατική εταιρεία συμφωνήσει με αυτό τον όρο, δήλωσε ο Ουκρανός μεταβατικός πρωθυπουργός Αρσένι Γιατσενιούκ.

Keywords
Τυχαία Θέματα