ΝΑΤΟ: ΑΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΕΣ ΟΙ ΑΠΕΙΛΕΣ ΤΟΥ ΚΡΕΜΛΙΝΟΥ

20:00 4/5/2012 - Πηγή: Matrix24

Αδικαιολόγητη χαρακτηρίζει τη χθεσινή απειλή του Κρεμλίνου να εξαπολύσει προληπτικά πλήγματα στο προγραμματισμένο από το ΝΑΤΟ σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας στην Ευρώπη ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Άντερς φο Ράσμουσεν.

Ο Ράσμουσεν προσπάθησε να καθησυχάσει για άλλη μια φορά τη Μόσχα λέγοντας πως το σύστημα δεν θέτει καμιά απειλή για την ασφάλεια της Ρωσίας.

«Οι δηλώσεις αυτές είναι αδικαιολόγητες. Το πυραυλικό αμυντικό μας σύστημα

δεν έχει από τεχνική άποψη σχεδιαστεί για να απειλήσει τη Ρωσία με οποιονδήποτε τρόπο και έχουμε παράσχει τις πληροφορίες αυτές στους Ρώσους. Από πολιτική άποψη δεν έχουμε καμία πρόθεση να επιτεθούμε στη Ρωσία. Ο καλύτερος τρόπος για τους Ρώσους να δουν με τα μάτια τους ότι το σύστημά μας δεν στρέφεται εναντίον τους θα ήταν να συνεργαστούν ενεργά» δήλωσε ο γ.γ του ΝΑΤΟ έπειτα από  τις συνομιλίες που είχε με τη Γερμανίδα Καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ εκφράζοντας παράλληλα την ελπίδα του να συνεχιστεί ο διάλογος.

Το ΝΑΤΟ και οι ΗΠΑ επιμένουν ότι η αντιπυραυλική ασπίδα που αναπτύσσει αποσκοπεί στην προστασία των κρατών-μελών του από ενδεχόμενη Ιρανική ή Βορειοκορεατική επίθεση, αλλά η Ρωσία φοβάται ότι το σύστημα θα μπορούσε να υπονομεύσει την αποτελεσματικότητα του δικού της πυρηνικού οπλοστασίου.

Σε μια έντονη κλιμάκωση της ρητορικής πριν από την επιστροφή του Βλαντίμιρ Πούτιν στην προεδρία της χώρας, την επόμενη εβδομάδα, ο αρχηγός του γενικού επιτελείου των ενόπλων δυνάμεων της Ρωσίας δήλωσε την Πέμπτη ότι η Μόσχα θα μπορούσε να αναγκαστεί να πραγματοποιήσει προληπτικές επιθέσεις στις εγκαταστάσεις της πυραυλικής άμυνας του ΝΑΤΟ.

Διαβάστε επίσης:

CASUS BELLI ΓΙΑ ΤΗ ΡΩΣΙΑ Η ΑΝΤΙΠΥΡΑΥΛΙΚΗ ΑΣΠΙΔΑ
Keywords
Τυχαία Θέματα