«Ναι» στις αλλαγές, αρκεί η… σούμα να βγαίνει 5,8 δισ.

Ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, Σάιμον Ο΄Κόνορ παρέπεμψε στους δημοσιογράφους σε σχετική δήλωση του επιτρόπου Οικονομίας, Όλι Ρεν, στους Financial Times. «Αν το χρηματοδοτικό αποτέλεσμα είναι το ίδιο, το Eurogroup θα υιοθετήσει αυτήν την απόφαση», δήλωσε.

Ο εκπρόσωπος της Κομισιόν έσπευσε, πάντως, να σημειώσει ότι η απόφαση του Eurogroup της Παρασκευής ήταν ομόφωνη, συμπεριλαμβανομένης και της κυπριακής πλευράς.

Παράλληλα, τόνισε ότι «η Επιτροπή στηρίζει πλήρως τις προσπάθειες του Προέδρου Αναστασιάδη

και των Κύπριων πολιτών για να διασφαλίσουν την οικονομική σταθερότητα της χώρας». Επανέλαβε ότι η απόφαση περιλαμβάνει δάνειο 10 δισ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί στο 55% του κυπριακού ΑΕΠ, για να καλυφθεί το κενό έως τα 17 δισ. ευρώ των χρηματοδοτικών αναγκών της Κύπρου.

Κληθείς να σχολιάσει αν η απόφαση για τη δήμευση των καταθέσεων παραβιάζει την ευρωπαϊκή οδηγίαν που εγγυάται τις καταθέσεις στις τράπεζες έως 100.000 ευρώ, ο Σάιμον Ο’Κόνορ ισχυρίστηκε ότι πρόκειται για ένα φορολογικό εφάπαξ μέτρο το οποίο αποφάσισαν να επιβάλουν οι ίδιες οι κυπριακές αρχές, προκειμένου να διευκολυνθεί το πρόγραμμα χρηματοοικονομικής βοήθειας προς την Κύπρο.

Εξάλλου, κοινοτικές πηγές υποστήριξαν για ακόμη μια φορά ότι η Κύπρος αποτελεί «μοναδική περίπτωση».

Πηγές της Κομισιόν επιβεβαίωσαν ότι συζητούνται τρία κλιμάκια φορολόγησης: Έως 100.000 ευρώ, έως 500.000 ευρώ και πάνω από 500.000 ευρώ. Οι ίδιες πηγές, δεν απέκλειαν το ενδεχόμενο να συγκληθεί έκτακτο Eurogroup, μέσω τηλεδιάσκεψης, προκειμένου να συμφωνηθεί η αναδιαμόρφωση των συντελεστών, πληροφορία που επιβεβαιώθηκε λίγη ώρα αργότερα.

Αξιωματούχοι της ευρωζώνης γνωστοποίησαν ότι οι υπουργοί Οικονομικών θα συνεδριάσουν αργότερα απόψε.

Ακύρωσε ταξίδι ο Ρεν

Ο Ούγγρος υπουργός Οικονομικών ανακοίνωσε ότι ο Όλι Ρεν ματαίωσε την προγραμματισμένη για αύριο Τρίτη επίσκεψή του στην Ουγγαρία εξαιτίας της κατάστασης που επικρατεί στην Κύπρο.

Keywords
Τυχαία Θέματα