ΝΑΙ ΣΕ ΟΛΑ ΚΑΙ …ΠΡΟΟΔΟΣ ΕΝΟΨΕΙ ΜΕΡΚΕΛ

Με την ελληνική πλευρά -επί του παρόντος- να υποκύπτει σε κάθε απαίτηση της τρόικα η … «διαπραγμάτευση» για το σκληρό πακέτο λιτότητας της επόμενης διετίας κάνει βήματα προόδου.

Του Βαγγέλη Δουράκη

Όλα τα θέματα έχουν πέσει στο τραπέζι καθώς πέρα από το πακέτο των 13,5 δισ. ευρώ, σε μια μαραθώνια πέραν των 5 ωρών συνάντηση συζητήθηκαν και οι αποκρατικοποιήσεις και οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις ενώ σήμερα σε νέα συνάντηση στο επίκεντρο θα βρεθεί

ο τραπεζικός κλάδος.

Η είδηση για την επίσκεψη Μέρκελ στην Αθήνα, μία μόλις ημέρα μετά το Eurogroup, αλλά και εκείνη για τον τραπεζικό γάμο της ΕΤΕ με την Eurobank, δίνει άλλο αέρα στην ελληνική πλευρά που ελπίζει πως -σε συνδυασμό με την αποδοχή των επιπλέον σκληρών μέτρων που ζήτησε η τρόικα- θα υπάρξει μια προκαταρκτική θετική αξιολόγηση στο Eurogroup της Δευτέρας σχετικά με την πορεία της οικονομίας μας.

Ταυτόχρονα, το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) ανεβάζει στροφές, προχωρώντας στην ολοκλήρωση των διαδικασιών ιδιωτικοποίησης των Κρατικών Λαχείων ως το τέλος Νοεμβρίου, ενώ μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2013 αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί οι αποκρατικοποιήσεις των ΔΕΠΑ/ΔΕΣΦΑ και του 33% του ΟΠΑΠ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, λοιπόν, Αθήνα και τρόικα βρίσκονται πολύ κοντά σε συμφωνία για τα μέτρα του 2013, τα οποία ωστόσο θα φθάσουν τα 9 δισ. ευρώ (αντί για 7,8 δισ. ευρώ). Η εξέλιξη αυτή θα οδηγήσει σε αναθεώρηση των εκτιμήσεων για την ύφεση επί το δυσμενέστερον.

Δεδομένη είναι η μείωση στις κατώτατες συντάξεις του ΟΓΑ κατά τουλάχιστον 30 ευρώ σε συνδυασμό με την κατάργηση των δώρων. Το «ψαλίδι» στο άθροισμα κύριων και επικουρικών συντάξεων –σύμφωνα με πληροφορίες από το υπουργείο Οικονομικών- δεν θα επεκταθεί κάτω από τα 1.000 ευρώ, αλλά είναι πιθανό να διευρυνθούν τα ποσοστά μείωσης που είχαν παρουσιαστεί.

Κατή την διάρκεια της μαραθώνιας σύσκεψης, στο μικροσκόπιο μπήκε και η αποδοτικότητα των νέων φορολογικών μέτρων. Στο πλαίσιο αυτό, το δημοσιονομικό όφελος από την επιβολή αυτοτελούς φόρου 35% στους ελεύθερους επαγγελματίες επανεκτιμήθηκε από τα 1,5 στα 1,1 δισ. ευρώ, καθώς θεωρήθηκε πιθανό να υπάρξει μείωση του δηλωτέου εισοδήματος και κάποιες επιχειρήσεις να κλείσουν. Έτσι, όμως, προκύπτει ένα κενό 400 εκατ. ευρώ που πρέπει να καλυφθεί.

Όπως σχολίαζαν κυβερνητικοί κύκλοι, «κυβέρνηση και τρόικα εργάζονται σε 24ωρη βάση, προκειμένου τη Δευτέρα στο Eurogroup να υπάρξει διαπίστωση της προόδου και έτσι το θέμα της Ελλάδας να μπει στην ατζέντα της Συνόδου Κορυφής».

Ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, την Κυριακή αναμένεται να ταξιδέψει μαζί με τους επικεφαλής της τριμερούς για το Λουξεμβούργο, όπου πραγματοποιείται η σύνοδος του Eurogroup, και αμέσως μετά θα επιστρέψουν μαζί για να συνεχίσουν τις διαβουλεύσεις.

Keywords
Τυχαία Θέματα