«Να σταματήσουν τα επικοινωνιακά κολπάκια» ζητά ο Τσίπρας

Του Γιώργου Μελιγγώνη

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης αξίωσε από την κυβέρνηση την απόσυρση της εν λόγω τροπολογίας και την έναρξη διαλόγου επί του θέματος, προαναγγέλλοντας πως αν η κυβέρνηση επιμείνει, τότε ο ΣΥΡΙΖΑ θα την καταψηφίσει. «Θα είμαστε εκεί να την καταψηφίσουμε και θα ζητήσουμε από τον κάθε βουλευτή να αναλάβει την ευθύνη για το τι θα

γίνει μετά στον χώρο της Υγείας», επισήμανε ο Αλέξης Τσίπρας, υπογραμμίζοντας με έμφαση ότι «πρώτη φορά βλέπει υπουργό Υγείας να αγωνίζεται για τις πολυεθνικές εταιρείες φαρμάκου και όχι για τις ελληνικές».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κάλεσε τον υπουργό Υγείας, αλλά και τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά «να σταματήσουν τα επικοινωνιακά κολπάκια με τα φάρμακα», ενώ τόνισε πως από την τροπολογία «δεν προκύπτει ελάφρυνση του ασθενή από τη μείωση στις τιμές των φαρμάκων παρά την φιλολαϊκή ρητορεία του υπουργού Υγείας, που είναι απολύτως υποκριτική», όπως είπε χαρακτηριστικά.

Ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες

«Μου κάνει εντύπωση να αδιαφορεί ο υπουργός Υγείας αν αύριο πεταχτούν στο δρόμο 20.000 άνθρωποι που δουλεύουν στην ελληνική φαρμακοβιομηχανία. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι Έλληνες φαρμακοβιομήχανοι έπαιξαν ρόλο στην ασυδοσία του προηγούμενου διαστήματος και πρέπει να δώσουν λόγο. Όμως, αυτό δε σημαίνει ότι η κυβέρνηση πρέπει απροκάλυπτα να στηρίζει τα συμφέροντα πολυεθνικών φαρμακευτικών εταιρειών», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας.

«Δεν προκύπτει ελάφρυνση»

Σε ό,τι αφορά στην ουσία του θέματος, τόσο ο Αλέξης Τσίπρας όσο και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Παναγιώτης Κουρουμπλής αναφέρθηκαν σε «ψέματα» του υπουργού Υγείας, υπογραμμίζοντας ότι δεν μειώνονται οι τιμές 6.000 φαρμάκων, όπως λέει ο Άδωνις Γεωργιάδης, αλλά μόλις 12.

Επίσης, τόνισαν ότι «αν και αυτά τα 4 χρόνια μειώθηκε η δημόσια δαπάνη για το φάρμακο κατά 52%, αυξήθηκε η ιδιωτική δαπάνη, δηλαδή αυτά που πληρώνει ο πολίτης από την τσέπη του. Από 11,5% πήγε στο 23,5%». «Εμάς μας ενδιαφέρει κυρίως το πόσα αναγκάζεται να πληρώνει ο πολίτης, τον μνημονιακό στόχο για φαρμακευτική δαπάνη έως το 1% του ΑΕΠ θα τον αμφισβητήσουμε», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας.

«Όταν έχουμε τρία εκατομμύρια συμπολίτες μας έξω από το ασφαλιστικό σύστημα, όταν δηλαδή το 28% του πληθυσμού δεν έχει πρόσβαση στο φάρμακο, δεν μπορούμε να συζητάμε για φαρμακευτική δαπάνη 1% του ΑΕΠ», συνέχισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.
Τέλος, ο Αλέξης Τσίπρας υπερασπίστηκε πλήρως και τον ραδιοφωνικό σταθμό του κόμματός του, ο οποίος κατηγορήθηκε από τον υπουργό Υγείας πως πήρε χρήματα για διαφήμιση από πολυεθνική φαρμακευτική εταιρεία. «Να ζητήσει συγγνώμη για την ανοησία που είπε για τον ραδιοφωνικό σταθμό», κατέληξε ο Αλέξης Τσίπρας.

Keywords
Τυχαία Θέματα