ΜΟΝΟΜΑΧΙΑ ΣΤΗΝ ΕΚΤ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΟΥ ΕΥΡΩ

08:40 6/9/2012 - Πηγή: Matrix24

Η ώρα της κρίσης, ή ορθότερα της αναζήτησης νέας λύσης για την κρίση χρέους στην Ευρωζώνη, πλησιάζει. Η σημερινή συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζες και οι δηλώσεις Μάριο Ντράγκι που θα ακολουθήσουν αναμένεται να ρίξουν φως στο πολυαναμενόμενο σχέδιο αγοράς ομολόγων.  

Στη συνεδρίαση θα συμμετάσχει και ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ενδεικτικό της σημασίας της σημερινής συνεδρίασης.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg,

ο Μάριο Ντραγκι θα παρουσιάσει ένα σχέδιο αγοράς απεριόριστης αξίας κρατικών ομολόγων μικρής διάρκειας, μέχρι και 3 έτη, ενώ οι όποιες παρεμβάσεις θα γίνονται αφού προηγουμένως οι ενδιαφερόμενες χώρες θα έχουν ζητήσει διάσωση από την Ευρωζώνη και θα έχουν υπογράψει μνημόνιο.

Για την «αποστείρωση» της διαδικασίας αγοράς κρατικών ομολόγων, η ΕΚΤ αναμένεται να απομακρύνει από το σύστημα το ποσό των χρημάτων που δαπανά σε κρατικό χρέος, ώστε να διασφαλίσει ότι το πρόγραμμα δεν θα έχει αντίκτυπο στην προσφορά χρήματος.

Παρόλο που ο κ. Ντράγκι εκτιμά ότι δεν θα χρειασθεί να δαπανήσει μεγάλα ποσά για αγορές κρατικού χρέους, εντούτοις, το πρόγραμμα δεν προβλέπει κάποιο όριο. Παράλληλα, η ΕΚΤ δεν θα έχει καθεστώς προνομιακού πιστωτή (seniority) σε κάθε ομόλογο που αγοράζει.

Ο επικεφαλής της Κεντρικής τράπεζας της Ευρώπης Μάριο Ντράγκι, κατά τη σημερινή συνεδρίαση αναμένεται να επικεντρωθεί στο γεγονός ότι οι αγορές κρατικών ομολόγων συνοδεύονται από προϋποθέσεις: Η ΕΚΤ πιθανότατα θα σταματάει τις αγορές κρατικού χρέους οποιασδήποτε κυβέρνησης η οποία δεν υλοποιεί τους όρους που προβλέπει το Μνημόνιο.  Μια άλλη πρόταση που εξετάζεται είναι η ΕΚΤ να πωλεί τα ομόλογα που έχει αγοράσει σε περίπτωση που η χώρα δεν εφαρμόζει τα συμφωνηθέντα

Γερμανική… πολυφωνία

Ο επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας της Γερμανίας, Γενς Βάιντμαν που όπως αποκαλύφθηκε πριν από μερικές ημέρες, έχει απειλήσει ακόμη και με παραίτηση σε περίπτωση που περάσει η πρόταση Ντράγκι, είναι αυτός που φαίνεται να αντιδρά εντονότατα.

Η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, σύμφωνα με το Reuters, αργά χθες το βράδυ, φέρεται να δεσμεύεται ότι θα στηρίξει τον πρόεδρο της Μπούντεσμπανγκ.
Το πρακτορείο επικαλείται  πηγές που μετείχαν σε συνάντηση της Γερμανίδας καγκελαρίου με στελέχη του κόμματός της.

Να σημειωθεί ότι ο Βάιντμαν αντιτίθεται στα σχέδια της Ευρωτράπεζας για την αγορά χρέους χωρών της ευρωζώνης με υψηλό κόστος δανεισμού, υποστηρίζοντας ότι το σχέδιο αυτό δεν μπορεί να αντικαταστήσει τις μεταρρυθμίσεις.

Στη σκιά της κόντρας Ντράγκι-Βάιντμαν, ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης, Στέφεν Ζάιμπερτ, δήλωσε χθες ότι οι αγορές κρατικού χρέους από την ΕΚΤ παραμένουν μέχρι στιγμής εντός του πλαισίου των βασικών καθηκόντων της, προσθέτοντας ότι η γερμανική κυβέρνηση σέβεται την ανεξαρτησία της ΕΚΤ.

Στον αντίποδα, ο αντιπρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος των Χριστιανοδημοκρατών (CDU), Μίχαελ Φουξ,  υποστήριξε στην τηλεόραση του Bloomberg ότι η καγκελάριος Μέρκελ στηρίζει το

Keywords
Τυχαία Θέματα