«Μια νέα ματιά» από τη Nelly’s

Στην έκθεση παρουσιάζονται μία σειρά έργων της Ελληνίδας φωτογράφου που δημιούργησε η ίδια για την έκθεση New York Easter Parade. Το έργο αυτό ξαναπαρουσιάζεται μαζί με μια επιλογή από πορτραίτα, τοπία και φωτογραφίες της από τα μνημεία της Ακρόπολης.

Η Nelly’s αφαιρεί τα στοιχεία του φόντου εστιάζοντας την προσοχή της στο θέμα, πράγμα που έχει αποτέλεσμα να ανατρέπει οικειοθελώς τις ίδιες τις αναφορές του προσανατολισμού και

να αποτελεί η τελική εικόνα ένα μείγμα ρεαλιστικών και αφηρημένων τύπων. Κατορθώνει έτσι να ενσωματώσει την απορία του θεατή σαν στοιχείο της εικόνας.

Στα πορτραίτα της η Nelly’s χρησιμοποιεί το τεχνητό φως αφήνοντας ένα μέρος της φόρμας στο σκοτάδι, ενώ το φόντο παραμένει κενό σαν αναφορά στους μεγάλους ζωγράφους της Αναγέννησης. Στόχος της δουλειάς αυτής υπήρξε η αναζήτηση του πνευματικού στοιχείου, της ποιητικής ατμόσφαιρας και της ανάδειξης της βαθύτερης ουσίας της μορφής.

Μπορεί το 1925, όταν η Nelly’s φωτογράφιζε τη διάσημη χορεύτρια Μόνα Πάεβα, γυμνή στον Παρθενώνα, να ξεσήκωνε σκάνδαλα στην Αθήνα της εποχής, σήμερα όμως, το έργο της θεωρείται πλέον τόσο κλασικό όσο και ρομαντικό. Από το πρώτο της στούντιο, στην οδό Ερμού το 1924, όπου και απαθανάτισε με το φακό της, προσωπικότητες και θέματα της εποχής ( Δελφικές Εορτές, Εύα Σικελιανού), μέχρι και το Μητροπολιτικό Μουσείο της Νέας Υόρκης -το οποίο αγόρασε μια μεγάλη σειρά έργων της- η Nelly’s, πάντα εκδήλωνε την λατρεία της για τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό. Η φωτογραφική της δουλειά στην Ακρόπολη, έγινε σήμα κατατεθέν της δουλειά της, περνώντας στην ιστορία της φωτογραφίας και της αρχιτεκτονικής.

INFO: Γκαλερί ΑΔ, Παλλάδος 3, Αθήνα, 210 3228785, www.adgallery.gr. Τρίτη-Παρασκευή: 12:00-21:00. Σάββατο: 12:00-16:00. Είσοδος ελεύθερη.

Keywords
Τυχαία Θέματα