Μια γυναίκα για πρώτη φορά υποψήφια για το «τιμόνι» της FED

Είχε προηγηθεί τηλεγράφημα του πρακτορείο Ρόιτερ που έκανε αναφορά σε σχετικό δημοσίευμα της εφημερίδας Wall Street Journal.

Εφόσον εγκριθεί η υποψηφιότητα, η Γέλεν θα αντικαταστήσει τον Μπεν Μπερνάνκι, του οποίου η θητεία ως επικεφαλής της Fed λήγει, έπειτα από οκτώ χρόνια, τον ερχόμενο Ιανουάριο.

Η Τζάνετ Γέλεν, εάν αναλάβει την προεδρία της FED, θα είναι η πρώτη γυναίκα που καταλαμβάνει τη δεύτερη σημαντικότερη θέση έπειτα

από αυτή του προέδρου των ΗΠΑ.

Πρόκειται για μια λαμπρή οικονομολόγο, η οποία έχει περάσει τα δύο τρίτα της καριέρας της στη FED και εξακολουθεί να διατηρεί τη θέση της στην αντιπροεδρία του διευθυντηρίου της Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ. Η Γέλεν θεωρείται μία από τους σημαντικότερους συμμάχους του Μπεν Μπερνάνκι, υποστηρίζοντας την πολιτική της νομισματικής χαλάρωσης.

Η Τζάνετ Γέλεν θεωρείται ότι ανήκει στο στρατόπεδο των Δημοκρατικών, έχει περάσει 12 χρόνια στην Επιτροπή Νομισματικής Πολιτικής και θεωρείται «περιστερά» κάτι που σημαίνει ότι ενδιαφέρεται περισσότερο στην καταπολέμηση της ανεργίας και λιγότερο για τον πληθωρισμό.

«Η μείωση της ανεργίας πρέπει να είναι στο κέντρο της δράσης» έχει δηλώσει επανειλημμένα.

Ωστόσο αναλυτές εκτιμούν ότι η αλλαγή από τον Μπερνάκι στην Γέλεν δεν θα σημάνει σημαντικές διαφορές καθώς οι δύο τους έχουν δουλέψει πολύ στενά και για πολύ καιρό μαζί.

Ποια είναι η πορεία της Τζάνετ Γέλεν

Οι εργαζόμενοι στις ΗΠΑ κατά μέσο όρο συνταξιοδοτούνται στα 61 έτη. Η Τζάνετ Γέλεν είναι 67 και φαίνεται ότι είναι ακόμη στο ξεκίνημά της. Αυτό είναι το κομπλιμέντο που κάνει ένας οικονομικός αναλυτής για την πορεία της Γέλεν.

Η Τζάνετ Γέλεν γεννήθηκε το 1946 στο Μπρούκλιν της Νέας Υόρκης. Ο πατέρας της ήταν οικογενειακός γιατρός και η μητέρα της δασκάλα.

Στο λύκειο ήταν εξαιρετική μαθήτρια με έφεση στα μαθηματικά με αποτέλεσμα να «κερδίσει» μια θέση στο τμήμα μαθηματικών του Πανεπιστήμιο Brown. Όμως γρήγορα πέρασε στα οικονομικά καθώς όπως εξήγησε, κάποια στιγμή στη ζωή της, ήταν πιο πρακτικά και έως εκ τούτου χρήσιμα.

Κατά τη διάρκεια του διδακτορικού της στο Γέιλ, το 1971, είχε ως μέντορα τον Τζέιμς Τόμπιν, Νομπελίστα Οικονομίας του 1981 και γνωστό για την πρότασή του για την επιβολή φόρου επί των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών.

Στη συνέχεια αφού δίδαξε για πέντε χρόνια στο πανεπιστήμιο Χάρβαρντ. Εκεί δίδαξε, ως βοηθός καθηγητή και τον Λάρι Σάμερς,μετέπειτα υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ και έως τον περασμένο Σεπτέμβριο υποψήφιο για τη θέση που διεκδικεί σήμερα η Τζάνετ Γέλεν.

Το 1977 Τζάνετ Γέλεν μπήκε στην Fed εντασσόμενη στην ομάδα των οικονομολόγων που τροφοδοτούν με αναλύσεις και στατιστικές το διευθυντήριο του θεσμού. Εκεί θα γνωρίσει τον σύζυγό της, τον οικονομολόγο Τζορτζ Ακερλοφ, μελλοντικό Νομπελίστα της Οικονομίας.

Αγάπη και οικονομικά

Η σχέση τους ήταν θυελλώδης μέσα σε ένα χρόνο παντρεύτηκαν, παραιτήθηκαν από τη FED και άρχισαν να διδάσκουν στο London School of Economics.

Ένας από τους καθηγητές του βρετανικού πανεπιστημίου αναφέρει, μιλώντας στο BBC,για το ζευγάρι.

«Η διδασκαλία και των δύο είχε μεγάλο αντίκτυπο όχι μόνο στους φοιτητές αλλά και στους καθηγητές» αναφέρει ο Λόρδος Ντεσάι και συνεχίζει: «Ο Τζορτζ Άκερλοφ ήταν ιδιοφυΐα, ένας οικονομολόγος που σκεφτόταν με ξεχωριστό τρόπο. Είναι ο πιο κοντινός φίλος του Γούντι Άλλεν από όσο γνωρίζω».

Τη Τζάνετ Γέλεν την περιγράφει ως μια σοβαρή γυναίκα και πολύ καλή οικονομολόγο. «Όμως πιστεύω ότι την υποτιμούσαν, κατά κάποιο τρόπο, χαρακτηρίζοντάς τη απλά ως τη σύζυγο του Άκερλοφ.

Στα επόμενα χρόνια το ζευγάρι «δένει» μεταξύ του και πλέον οι δύο τους συνεργάζονται και στην ακαδημαϊκή έρευνα.

«Όχι μόνο οι προσωπικότητές μας ταιριάζουν απόλυτα αλλά συμφωνούμε απόλυτα και στα μακροοικονομικά» έγραφε στο βιογραφικό του ο Τζορτζ Άκερλοφ στο βιογραφικό του όταν κέρδισε το Νόμπελ στα Οικονομικά το 2001.

Το 1980 και οι δύο επιστρέφουν στις ΗΠΑ, η Τζάνετ Γέλεν επιστρέφει στην πανεπιστημιακή έδρα για να διδάξει στο Πανεπιστήμιο Μπέρκλεϊ της Καλιφόρνιας μέχρι που ο τότε πρόεδρος των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον την επιλέγει, το 1994, για να καταλάβει μία από τις θέσεις των κυβερνητών της Fed. Στο πλαίσιο της Επιτροπής Νομισματικής Πολιτικής η Τζάνετ Γέλεν εναντιώθηκε και καταψήφισε αρκετές φορές τις αποφάσεις του τότε προέδρου της Fed Αλαν Γκρίνσπαν.

Το 1997, ο πρόεδρος Κλίντον την επιλέγει ως επικεφαλής του Κύκλου των Οικονομικών Συμβούλων του Λευκού Οίκου, όπου θα διαδεχθεί τον Τζόζεφ Στίγκλιτς, επικριτή του άκρατου φιλελευθερισμού, ο οποίος άλλωστε μοιράστηκε το Νόμπελ Οικονομίας 2001 με τον σύζυγο της Τζάνετ Γέλεν.

Την περίοδο εκείνη η Γέλεν δεν έχει καθόλου χρόνο για το σπίτι, έτσι ο σύζυγός της παραιτείται από τη δουλειά του και επικεντρώνεται στις υποχρεώσεις του σπιτιού, όπως ο ίδιος δήλωσε τότε και στον γιο τους Ρόμπερτ, ο οποίος αργότερα ακολούθησε τα βήματά τους και έγινε και αυτό οικονομολόγος. Σήμερα είναι βοηθός καθηγητή στο πανεπιστήμιο Warwick στη Βρετανία.

Από το 2004, η Τζάνετ Γέλεν επιστρέφει στη Fed και μέχρι το 2010 ηγείται του παραρτήματος στο Σαν Φρανσίσκο.

Ορισμένοι τής προσάπτουν ότι τότε δεν σήμανε εγκαίρως συναγερμό για την στεγαστική φούσκα σε μία περιοχή που περιελάμβανε την Καλιφόρνια, τη Νεβάδα και την Αριζόνα που βρέθηκαν στην καρδιά της κρίσης των subprimes.

«Είχαμε πλήρη κατανόηση του συστήματος τιτλοποίησης και του τρόπου που αυτό επηρεάζει το χρηματοπιστωτικό σύστημα στο σύνολό του; Οχι”, απάντησε η ίδια ενώπιον της επιτροπής που συστάθηκε για την κατανόηση της κρίσης του 2008.

Ωστόσο, από το τέλος του 2007, η Τζάνετ Γέλεν είναι από τους πρώτους στους κόλπους της Επιτροπής Νομισματικής Πολιτικής που διέγνωσε με το από καθ΄έδρας ύφος που πολλοί τής προσάπτουν ότι «οι πιθανότητες πιστωτικής ασφυξίας και διολίσθησης της οικονομίας στην ύφεση είναι πραγματικότητα».

Το καλοκαίρι του 2009 το όνομά της ακούστηκε για πρώτη φορά για τη διαδοχή του Μπεν Μπερνάνκι, τον οποίο τελικά ο Μπαράκ Ομπάμα διατήρησε στη θέση όπου τον είχε διορίσει ο προκάτοχός του Τζορτζ Μπους.

Η ψύχραιμη γυναίκα που λατρεύει τα παϊδάκια

Με τι άλλο εκτός από οικονομικά ασχολείται η Τζάνετ Γέλεν όταν δεν ασχολείται με στατιστικά στοιχεία για την ανεργία;

Άνθρωποι που τη γνωρίζουν την περιγράφουν ως μια ντροπαλή γυναίκα που όμως μπορεί να γίνει πολύ αστεία. Λατρεύει το καλό κρασί, πάντα με μέτρο, ενώ τη χαρακτηρίζουν ως εξαιρετική μαγείρισσα με ειδικότητα στα χοιρινά παϊδάκια.

Όσον αφορά για το εάν θα μπορούσε να αντεπεξέλθει στη δεύτερη σημαντικότερη δουλειά στον κόσμο ως επικεφαλής της FED μια πρώην συνάδελφός της υποστηρίζει πως ναι, αναφέροντας μάλιστα το εξής περιστατικό.

«Ήμασταν στο ίδιο δωμάτιο κατά τη διάρκεια του σεισμού που έπληξε το Σαν Φραντζίσκο το 1989. Νομίζαμε ότι το κτήριο θα καταρρεύσει και ήμουν πεπεισμένη ότι θα πεθάνουμε. Όμως η Τζάνετ καθ΄όλη τη διάρκεια του παρέμενε απίστευτα ψύχραιμη»

Keywords
Τυχαία Θέματα