«Μη αναστρέψιμη η κατάσταση στη Δικαιοσύνη»

Η κατάσταση στο χώρο της δικαιοσύνης, οι συνθήκες απονομής της ,αλλά πρωτίστως η ανεξαρτησία του δικαστή βρέθηκαν στο επίκεντρο των τοποθετήσεων όλων των προέδρων των δικαστικών ενώσεων .

«Αν συνεχίσει να αδιαφορεί η κυβέρνηση, σύντομα η κατάσταση θα είναι μη αναστρέψιμη», τόνισε η Βασιλική Θάνου, πρόεδρος της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, χαρακτηρίζοντας «μοναδικό» το φαινόμενο εγκατάλειψης της Δικαιοσύνης από την πολιτική εξουσία.

Και μπορεί να ακούγεται περίεργο εν έτει 2013 ,αλλά στην πλειοψηφία τους οι δικαστές απονέμουν δικαιοσύνη σε αίθουσες όπου δεν καλύπτονται

ούτε οι στοιχειώδεις ανάγκες ,όπως η θέρμανση. Συμπτωματικά δε, ούτε στην αίθουσα που έγινε η πανδικαστική Συγκέντρωση υπήρχε θέρμανση, με αποτέλεσμα σχεδόν όλοι να παρακολουθούν τις ομιλίες φορώντας το παλτό τους!

Ιδιαίτερα καυστική ήταν στη δική της ομιλία, η πρόεδρος της Ένωσης Διοικητικών Δικαστών, πρόεδρος εφετών Διοικητικών Δικαστηρίων Ειρήνη Γιανναδάκη, θέτοντας ευθέως το ερώτημα τί είδους δικαστές θέλουμε, ενώ αιχμή του δόρατος αποτέλεσε το ζήτημα της μείωσης των αποδοχών ως και κατά 50 – 60% , καθώς αυτό είναι συνδεδεμένο με τη συνταγματικά κατοχυρωμένη αρχή της ανεξαρτησίας τους.

Παρά το γεγονός ότι η κ. Θάνου δέχθηκε – όπως ανέφερε – τηλεφώνημα από τον πρόεδρο της Βουλής κ. Ευάγγελο Μεϊμαράκη, σε τόνο μάλλον απολογητικό ως προς την πρόσφατη δήλωσή του για τις αποδοχές (είχε δηλώσει ότι δεν μπορούν να μειωθούν οι αποδοχές των βουλευτών καθώς συνδέονται ευθέως, βάσει του Συντάγματος, με τις αποδοχές των δικαστικών λειτουργών), εντούτοις οι βουλευτές δεν γλίτωσαν τα πυρά.

Η κ. Γιανναδάκη, κάλεσε την πολιτική εξουσία: «αποφασίστε τι είδους δικαστές θέλετε», για να προσθέσει ότι «δεν αρέσουν στα κόμματα οι ανεξάρτητοι δικαστές. Δεν μπορούν, δεν θέλουν να πεισθούν ότι πρέπει άλλοι να νομοθετούν, άλλοι να κυβερνούν και άλλοι να δικάζουν».

Η κ. Γιανναδάκη επέμεινε στο θέμα της ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης, αναφέροντας στοιχεία έρευνας που κοινοποιήθηκε από την Κομισιόν, βάσει της οποίας οι έλληνες πολίτες δεν εμπιστεύονται τη Δικαιοσύνη : η Ελλάδα έρχεται 98η σε σύνολο 144 χωρών, ως προς την ανεξαρτησία των συστημάτων απονομής Δικαιοσύνης, και 24η στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία και τη Σλοβακία να ακολουθούν.

«Έχουμε εξαντλήσει κάθε όριο προσωπικής αντοχής. Εναπόκειται στην Πολιτεία να λάβει μέτρα», τόνισε από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος κ. Κωνσταντίνος Τζαβέλλας.

Keywords
Τυχαία Θέματα