ΜΕΤΡΑ ΑΝΑΚΟΥΦΙΣΗΣ ΓΙΑ ΤΑ ΤΑΜΕΙΑ ΤΩΝ ΔΗΜΩΝ

Ενέργειες για τη στήριξη της τοπικής αυτοδιοίκησης ανακοίνωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, μετά τη σύσκεψη με τον υπουργό Εσωτερικών, Ευριπίδη Στυλιανίδη, τον πρόεδρο της ΚΕΔΕ, Κώστα Ασκούνη και τον πρόεδρο του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων, Αλέξανδρο Αντωνόπουλο.

«Η Κυβέρνηση Εθνικής Ευθύνης στηρίζει την Αυτοδιοίκηση στο σημαντικό ρόλο που αυτή καλείται να διαδραματίσει στη δύσκολη οικονομική και κοινωνική συγκυρία», δήλωσε, υποστηρίζοντας ότι το υπουργείο «εξαντλεί κάθε δυνατότητα οικονομικής

και θεσμικής στήριξης των φορέων της».

Ο αναπληρωτής υπουργός ανακοίνωσε:

Την απόδοση «με την πιστή υλοποίηση του Προϋπολογισμού, σταθερά, τακτικά και προκαταβολικά», έναντι των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων, μηνιαίως 188 εκατομμύρια ευρώ. Όπως είπε, την προηγούμενη εβδομάδα δόθηκε η σχετική εντολή προς την Τράπεζα της Ελλάδος.Τη διάθεση μαζί με την τακτική επιχορήγηση μέσω των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων 35 εκατ. ευρώ ως μέρος της 4ης δόσης των οφειλών του Δημοσίου προς τους δήμους.Την αναστολή για τον Οκτώβριο της παρακράτησης των τοκοχρεολυσίων από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων για τους Δήμους των οποίων η μηνιαία παρακράτηση υπερβαίνει το 35% του αποδοτέου ποσού της τακτικής χρηματοδότησης από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους. Αφορά 71 δήμους και το ποσό ανέρχεται σε περίπου 7 εκατ. ευρώ.Την προώθηση τροπολογίας για τη ρύθμιση των δανείων των ΟΤΑ προς το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων με επιμήκυνση της διάρκειας αποπληρωμής των δανείων κατά 8 έτη και τη χορήγηση περιόδου χάριτος έως 2 ετών εντός της οποίας καταβάλλονται μόνο τόκοι και μειώνεται το επιτόκιο των συναφθέντων δανείων κατά μισή ποσοστιαία μονάδα (0,5 %). Το υπουργείο εκτιμά ότι θα επιφέρει μειώσεις στις τοκοχρεολυτικές δόσεις των ΟΤΑ, κατά μέσο όρο, της τάξης του 42% και θα αυξήσει έμμεσα τις αποδόσεις των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων κατά περίπου 90 εκατ. ευρώ. Η διαβούλευση αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι την Παρασκευή, ώστε η τροπολογία να κατατεθεί στη Βουλή.
Keywords
Τυχαία Θέματα