Μετωπική σύγκρουση ΣΥΡΙΖΑ – Κυβέρνησης

Του Γιώργου Μελιγγώνη

Η χθεσινή, δεύτερη ημέρα σύγκρουσης μεταξύ Μαξίμου και Κουμουνδούρου κατέδειξε ότι η περίφημη θεωρία των «δύο άκρων» θα δημιουργεί πολιτικό χάσμα επί μακρόν μεταξύ των δύο πλευρών. Σύμφωνα με πληροφορίες, στο επιτελείο του Αλέξη Τσίπρα δεν είδαν καθόλου θετικά τις διαγγελματικού χαρακτήρα δηλώσεις του πρωθυπουργού, χθες το μεσημέρι, καθώς δεν διαπίστωσαν, όπως λένε χαρακτηριστικά, «καμία διάθεση αυτοκριτικής» για τα όσα είπε ο λογογράφος και σύμβουλός του, Χρύσανθος Λαζαρίδης. Εξάλλου, χθες

το μεσημέρι στην Κουμουνδούρου διαπίστωσαν ότι η θεωρία των δύο άκρων και η εξίσωση του ΣΥΡΙΖΑ με την Χρυσή Αυγή αποτελεί ειλημμένη απόφαση της κυβέρνησης και κεντρική γραμμή του Μεγάρου Μαξίμου. Αυτό, μάλιστα, διαπιστώθηκε μετά τη χθεσινή κόντρα του Χρύσανθου Λαζαρίδη με την Ζωή Κωνσταντοπούλου στη Βουλή, όταν τα στελέχη του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης είδαν τον βουλευτή Επικρατείας της ΝΔ να επαναλαμβάνει όσα είχε πει και προχθές κατά του ΣΥΡΙΖΑ και να χρεώνει στην Κουμουνδούρου ότι εφαρμόζει τη «στρατηγική της έντασης». Γι’ αυτό το λόγο εξάλλου, η αντίδραση της κ. Κωνσταντοπούλου ήταν έντονη, ενώ με οξύτητα αντέδρασε και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης που χαρακτήρισε τον κ. Λαζαρίδη ως «το ακροδεξιό μακρύ χέρι του πρωθυπουργού».

Κέρδη και ζημίες

Στην αξιωματική αντιπολίτευση, πάντως, όταν διαπίστωσαν τις πολιτικές διαστάσεις που λαμβάνει η φασιστική δολοφονία του Παύλου Φύσσα στο Κερατσίνι, αλλά και την κεντρική γραμμή της κυβέρνησης, δεν έλειψαν οι υποψίες ότι μπορεί να επαναλαμβανόταν το «σκηνικό των Δεκεμβριανών», όταν ο ΣΥΡΙΖΑ κατηγορήθηκε ότι «χαϊδεύει αφτιά κουκουλοφόρων» και επικοινωνιακά παραλίγο να χρεωθεί τα επεισόδια που έλαβαν χώρα μετά τη δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου. Για τον λόγο αυτό, εξάλλου, ήδη από χθες το πρωί, το ιστορικό στέλεχος της Αριστεράς, Μανόλης Γλέζος, με το ειδικό βάρος που διαθέτει, ανέλαβε να πραγματοποιήσει πολλές δημόσιες εμφανίσεις, προκειμένου να συστήσει καταλλαγή και αυτοσυγκράτηση, να επισημάνει ότι «λύση δεν είναι η αυτοδικία» και να καλέσει τους πολίτες και τους αριστερούς ψηφοφόρους «να μετουσιώσουν την δικαιολογημένη οργή τους σε πολιτική πράξη».
Πάντως, στον ως τώρα απολογισμό της Κουμουνδούρου για το ταραγμένο 48ωρο, επικρατεί η εκτίμηση ότι η κυβέρνηση βγήκε χαμένη από την επιλογή της να ποντάρει στη «θεωρία των δύο άκρων». Έτσι, εξάλλου, ερμηνεύουν στελέχη του κόμματος την διεθνή κατακραυγή (όπως τις δηλώσεις-βόμβα του Χάνες Σβόμποντα), το εντεινόμενο κύμα διαφοροποιήσεων εντός ΝΔ (τη διαφωνία τους με τη θεωρία των δύο άκρων εξέφρασαν στελέχη όπως οι Κυριάκος Μητσοτάκης, Ντόρα Μπακογιάννη, Νικήτας Κακλαμάνης, Ευριπίδης Στυλιανίδης, Ευάγγελος Αντώναρος, Προκόπης Παυλόπουλος), αλλά και τον εξαναγκασμό του Αντώνη Σαμαρά σε τηλεοπτικές δηλώσεις, στις οποίες υιοθέτησε σαφώς χαμηλότερους τόνους από τον Χρύσανθο Λαζαρίδη.

Σε κάθε περίπτωση, οι χαμηλότεροι τόνοι που επιλέχθηκαν χθες δεν οδηγούν τα κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ στο συμπέρασμα ότι η κυβέρνηση αλλάζει γραμμή ή «αδειάζει» τον Χρύσανθο Λαζαρίδη. Εξάλλου, στην Κουμουνδούρου επικαλούνται δηλώσεις ανώτατου στελέχους της κυβέρνησης, με θεσμική θέση στο κυβερνητικό σχήμα, το οποίο μιλώντας χθες το μεσημέρι σε κοινοβουλευτικούς συντάκτες, επέμεινε ότι «δεν είναι συνταγματικό κόμμα ένα κόμμα που δεν καταδικάζει όσα έγιναν στις Σκουριές» και πρόσθεσε ότι «όσα είπαν ο Χρύσανθος ισχύουν στο ακέραιο…»

Keywords
Τυχαία Θέματα