Μεταξύ σφύρας Βερολίνου και άκμονος Ουάσινγκτον ο Σαμαράς

Λίγες ώρες πριν την ψήφιση του Κρατικού Προϋπολογισμού, οι επιτελείς του Αντ. Σαμαρά είδαν το κλίμα να επιδεινώνεται ραγδαία, όχι τόσο στο εξωτερικό, όπου ουσιαστικά τίποτε δεν άλλαξε στην κλιμακούμενη διαμάχη ΒερολίνουΔΝΤ για το κούρεμα του χρέους, αλλά στο εσωτερικό της χώρας καθώς οι δηλώσεις Σόιμπλε

αλλά και οι πληροφορίες για καθυστέρηση στην εκταμίευση της δόσης διέλυσαν το ηθικό των κυβερνητικών στελεχών και βουλευτών.

Στο επικοινωνιακό επιτελείο επιχείρησαν να φτιάξουν το κλίμα, την ίδια στιγμή που το Βερολίνο έχοντας λάβει τα μηνύματα της Αθήνας προχωρούσε σε θετικές για την Ελλάδα δηλώσεις. Δεν έλειψαν δε τα παρατράγουδα, δείγμα του πανικού που κτύπησε την ελληνική πλευρά, καθώς από κυβερνητικά γραφεία διέρρεαν πληροφορίες ακόμη και για τμηματική καταβολή της δόσης, για να «μαζευτούν» αμέσως μετά κ.ο.κ. Κυβερνητικά στελέχη, πάντως, εξέφραζαν βεβαιότητα πώς τη Δευτέρα θα υπάρξει μία ισχυρή δήλωση υπέρ της Ελλάδας και η εκταμίευση θα υλοποιηθεί μέχρι τα τέλη του Νοεμβρίου. Άλλες πηγές, ωστόσο, επέμεναν ότι το ζήτημα της βιωσιμότητας παραμένει ανοικτό και θα συζητηθεί, τη Δευτέρα, στο Eurogroup με τη συμμετοχή και της Κριστίν Λαγκάρντ. Δεν απέκλειαν, δε, η εκταμίευση της δόσης να παραπεμφθεί το Δεκέμβριο.

 Στη Βουλή

Σε αυτό το κλίμα και με τη ρευστότητα στο εσωτερικό πολιτικό σκηνικό, ο Αντ. Σαμαράς προετοιμάζεται για την παρθενική του ομιλία, ως Πρωθυπουργός, σε συζήτηση προϋπολογισμού. Το μείζον για τον Έλληνα Πρωθυπουργό είναι να αποτρέψει ένα κλίμα ηττοπάθειας ανάμεσα στους γαλάζιους βουλευτές και, κυρίως, να πείσει και τις τρεις κοινοβουλευτικές ομάδες, της ΝΔ του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ, να ψηφίσουν χωρίς απώλειες τα μεγέθη του Προϋπολογισμού.

«Η Ελλάδα διένυσε το μέρος της διαδρομής που της αναλογεί, είναι τώρα η σειρά της Ευρώπης…» σημειώνουν συνομιλητές του κ. Σαμαρά, προαναγγέλλοντας και το μήνυμα που θα στείλει από το ελληνικό κοινοβούλιο ο Έλληνας Πρωθυπουργός.

Keywords
Τυχαία Θέματα