«Μεταξεταστέα» η ελληνική δικαιοσύνη

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε ένα νέο εργαλείο σύγκρισης αξιοπιστίας του δικαιϊκού συστήματος απονομής δικαιοσύνης στα 27 κράτη – μέλη της ΕΕ.

Η χρονική διάρκεια των διαδικασιών, η χρήση ηλεκτρονικών συστημάτων στη δικαστηριακή πρακτική, η χρήση εναλλακτικών μεθόδων επίλυσης των διαφορών και βέβαια η εκπαίδευση των Δικαστών αποτελούν τα βασικά συγκρίσιμα στοιχεία.

Συγκεκριμένα σχετικά με τον αναγκαίο χρόνο για τη δικαστική επίλυση των επίδικων αστικών και εμπορικών διαφορών, η χώρα μας φαίνεται να χρειάζεται περίπου 200 ημέρες συνολικά, ενώ στην τελευταία θέση βρίσκεται η Μάλτα,

οι διαδικασίες ενώπιον των δικαστηρίων της διαρκούν περίπου 900 ημέρες. Η Ελλάδα βρίσκεται στην τελευταία θέση, με ποσοστό 80%, μεταξύ των κρατών – μελών της ΕΕ σχετικά με την αξιολόγηση των διαδικασιών για την επίλυση αστικών και εμπορικών υποθέσεων. Επίσης, η χώρα μας βρίσκεται στην τελευταία θέση αναφορικά με τη χρήση ηλεκτρονικών συστημάτων από τις δικαστικές υπηρεσίες.

Σχετικά με το μέρος του κρατικού προϋπολογισμού, το οποίο προορίζεται για τη Δικαιοσύνη, στη σχετική ανακοίνωση της Επιτροπής, επισημαίνεται ότι η εξασφάλιση της ποιότητας, της ανεξαρτησίας και της αποτελεσματικότητας των εθνικών δικαιοδοτικών συστημάτων απαιτεί επαρκείς οικονομικούς πόρους. Σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας η χώρα μας βρίσκεται ψηλά στον κατάλογο που αποτυπώνει τον αριθμό των υπηρετούντων Δικαστικών καθώς φαίνεται να αναλογούν περίπου 30 Δικαστές ανά 100.000 κατοίκους.

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι είμαστε η δεύτερη χώρα στην Ευρώπη με τους περισσότερους δικηγόρους καθώς σε 100.000 κατοίκους αναλογούν περίπου 350 δικηγόροι. Πρώτο είναι το Λουξεμβούργο με οριακά υψηλότερο ποσοστό (περίπου 370 δικηγόροι ανά 100.000 κατοίκους).

Τέλος, σημειώνεται ότι αρνητική φαίνεται να είναι η αντίληψη των Ελλήνων σχετικά με την με την ανεξαρτησία των Δικαστικών Λειτουργών. Στη σχετική κατάταξη η χώρα μας βρίσκεται μεταξύ των τεσσάρων τελευταίων ευρωπαϊκών χωρών ενώ πιο αρνητική φαίνεται να είναι η άποψη μόνο των Σλοβάκων, των Ρουμάνων και των Βουλγάρων πολιτών.

Keywords
Τυχαία Θέματα