Μετά τον Ρέστη έχει και άλλος εφοπλιστής σειρά;

07:28 4/8/2013 - Πηγή: Matrix24

Έντονες φήμες που κυκλοφορούν στην Ακτή Μιαούλη θέλουν να ακολουθούν ποινικές διώξεις και σε άλλους εφοπλιστές, εκτός από τον Β. Ρέστη, με το αδίκημα της φοροδιαφυγής και την παράβαση του νόμου για την λειτουργία των off shore εταιρειών. Ανάμεσα στα ονόματα που ακούγονται συμπεριλαμβάνονται οι πρωταγωνιστές σκανδάλων που απασχόλησαν την Ελληνική Βουλή και εκείνων που εμπλέκονται και φέρονται ιδιοκτήτες μεγάλου αριθμού ακινήτων στην Ελλάδα και

στο εξωτερικό. Υπενθυμίζεται ότι η σύλληψη και προφυλάκιση του εφοπλιστή Βίκτωρα Ρέστη έγινε λίγες ημέρες μετά την συνάντηση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά και του προεδρείου των εφοπλιστών για την εθελοντική συμμετοχή σε ένα πρόγραμμα αύξησης της ενίσχυσης του κρατικού προϋπολογισμού με 140 εκατ. ευρώ για την επόμενη τριετία.

Επισημαίνεται ότι η Κομισιόν με επανειλημμένα έγγραφα της προς την ελληνική κυβέρνηση ζητεί διευκρινίσεις σχετικά με τις φοροαπαλλαγές των ναυτιλιακών εταιρειών. Υπενθυμίζεται ότι η Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής απέστειλε έγγραφο στην κυβέρνηση με το οποίο ζητεί εξηγήσεις για τις εφοπλιστικές φοροαπαλλαγές.

Το έγγραφο αναφέρει ότι η Κομισιόν ζητεί απαντήσεις σχετικά με τον ειδικό φόρο ακινήτων για τις ναυτιλιακές εταιρείες και ζητεί να αιτιολογήσει η ελληνική κυβέρνηση “γιατί οι ναυτιλιακές εταιρείες πρέπει να απαλλάσσονται από έναν φόρο επί των ακινήτων”, γιατί απαλλάσσονται “από τον φόρο συγκέντρωσης κεφαλαίου”, από τον “ενιαίο ειδικό φόρο επί των πετρελαιοειδών”, για ποιο λόγο απαλλάσσονται από την “φορολογία βάσει του Ν. 3763/2009, που αφορά τέλη χαρτοσήμου”, για τον τρόπο εφαρμογής “του νόμου 2843/2000, με τον οποίο δημιουργήθηκε μια ειδική μορφή ανώνυμης εταιρείας, η ΕΕΠΝ της οποίας αποκλειστικός σκοπός είναι η πραγματοποίησης επενδύσεων στην ποντοπόρο ναυτιλία και προβλέπει επίσης μια σειρά φοροαπαλλαγών”.

Αναλυτικότερα την Κομισιόν “ο νόμος 3091/2002 που προβλέπει ότι οι ναυτιλιακές εταιρείες που είναι εγκατεστημένες στην Ελλάδα σύμφωνα με τις διατάξεις του Α.Ν. 89/1967 και οι λοιπές πλοιοκτήτριες εταιρείες εμπορικών πλοίων απαλλάσσονται από έναν ειδικό φόρο που θα όφειλαν κανονικά προκειμένου τα ακίνητα που ιδιοχρησιμοποιούν αποκλειστικώς ως γραφεία ή αποθήκες για την κάλυψη λειτουργικών τους αναγκών ή τα οποία εκμισθώνουν σε παρόμοιες εταιρείες αποκλειστικώς ως γραφεία ή αποθήκες για την κάλυψη λειτουργικών αναγκών.

Ο Νόμος 3943/2011 φαίνεται ότι είναι ο πλέον πρόσφατος με τον οποίον επανήλθε σε ισχύ η συγκεκριμένη απαλλαγή για τις ναυτιλιακές εταιρείες. Οι τρέχοντες γενικοί κανόνες που ισχύουν στην Ελλάδα φαίνεται να προβλέπουν την επιβολή ειδικού ετήσιου φόρου με συντελεστή 15%, ο οποίος υπολογίζεται επί της αξίας του ακινήτου. Ο φόρος αυτός βαρύνει τα υποκαταστήματα υπεράκτιων νομικών προσώπων και τις εταιρείες οποιασδήποτε νομικής μορφής που έχουν δικαίωμα πλήρους κυριότητας ή επικαρπίας επί ακινήτων ευρισκομένων στην Ελλάδα με ισχύ από την 1η Ιανουαρίου 2010”.

Οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών έχουν εντοπίσει εκατοντάδες περιπτώσεις στις οποίες εντοπίζονται πολυτελείς κατοικίες στην Αθήνα και εξοχικές οικίες σε παραθαλάσσιες πειροχές, οι οποίες εμφανίζονται ως αποθήκες και γραφεία εφοπλιστικών και ναυτιλιακών εταιρειών.

Τα τελευταία χρόνια γίνονται συχνά αναφορές σε εφημερίδες, από διαρροές του υπουργείου Οικονομικών, για παράτυπη οικοδομική δραστηριότητα off shore στα νότια προάστια και σε μεγάλα και μικρά νησιά. Μάλιστα αναφέρτονται σε εφοπλιστή για φοροαποφυγή 40 εκ. ευρώ από τις αγορές 120 ακινήτων.

Σήμερα υπολογίζεται ότι λειτουργούν στην Ελλάδα περί τις 1.200 ναυτιλιακές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στα ποντοπόρα πλοία και άλλες 2.000 που ασχολούνται με τον θαλάσσιο τουρισμό που αξιοποιούν τις 56 φορολογικές απαλλαγές.

Η κυβέρνηση δεν έχει μόνο την πίεση της Κομισιόν στο θέμα των φοροαπαλλαγών, αλλά και της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Μάλιστα, ο ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε σχετική ερώτηση στη Βουλή στην οποία επισημαίνει ότι από τον Οκτώβριο του 2012 στο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Δημοσιονομικής Στρατηγικής (ΜΠΔΣ) 2013 – 2016 είχε δημοσιοποιηθεί η πρόθεση της κυβέρνησης να αυξήσει τα φορολογικά έσοδα του κράτους από την ποντοπόρο ναυτιλία από τα 14 περίπου εκατομμύρια ευρώ ετησίως στα 140 εκατομμύρια για την περίοδο 2013 – 2016 και τονίζει ότι είναι ποσό που είναι σκανδαλωδώς μικρό αν αναλογιστεί κανείς ότι οι Έλληνες ναυτικοί καταβάλλουν για φόρους περίπου 57 εκ. ευρώ (ή 228 εκ. ευρώ την τετραετία), ενώ στο ίδιο ΜΠΔΣ 2013-2016 προβλέπεται, μεταξύ άλλων, ότι οι αγρότες από τη μείωση επιστροφών φόρου θα πληρώσουν 152 εκατ. ευρώ και η μέση ελληνική οικογένεια από τη μείωση των οικογενειακών επιδομάτων θα συνεισφέρει 379 εκατ. ευρώ.

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ υπογραμμίζουν επίσης ότι σύμφωνα με πληροφορίες, έχει συσταθεί στο κεντρικό κτίριο του Υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου «Γραφείο Υποδοχής Εκπροσώπων Ναυτιλιακών Ποντοπόρων Εταιρειών» στο οποίο γίνονται «δηλώσεις οικειοθελούς προσφοράς» εκ μέρους των εφοπλιστών. Επίσης, θέτουν τρία βασικά ερωτήματα προς τους συναρμόδιους υπουργούς:

1. Γιατί επελέγη η διαδικασία της οικειοθελούς «φορολόγησης» των εφοπλιστών στη βάση ιδιωτικών συμφωνητικών με το ελληνικό δημόσιο αντί της υποχρεωτικής φορολόγησης, όπως συμβαίνει με όλους τους πολίτες; Με ποιες άλλες κατηγορίες πολιτών το ελληνικό δημόσιο έχει επιλέξει να προχωρήσει σε ανάλογες συμφωνίες; Γιατί επιλέγεται η ειδική μεταχείριση μιας ομάδας πολιτών έναντι του δημοσίου, πρακτική η οποία δημιουργεί προβλήματα ισονομίας και αντίκειται στη συνταγματική επιταγή για την υποχρέωση των Ελλήνων πολιτών να συνεισφέρουν χωρίς διακρίσεις στα δημόσια βάρη ανάλογα με τις δυνάμεις τους;

2. Με ποια διοικητική πράξη (Προεδρικό Διάταγμα, Υπουργική Απόφαση) συστάθηκε το «Γραφείο Υποδοχής Εκπροσώπων Ναυτιλιακών Ποντοπόρων Εταιριών» στο κτίριο του Υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου στην Ακτή Βασιλειάδη, και ποιες οι αρμοδιότητές του; Υπάγεται σε διοικητική μονάδα του οργανογράμματος του Υπουργείου ή λειτουργεί αυτοτελώς και ποια η δομή του;

3. Πόσες εφοπλιστικές εταιρείες δήλωσαν την πρόθεσή τους να συμβάλλουν οικειοθελώς στα φορολογικά έσοδα του δημοσίου, πόσα πλοία αντιστοιχούν σε αυτές τις εταιρείες και ποιο είναι το ποσό που έχει δηλωθεί πως θα καταβληθεί από τη διαδικασία εθελοντικής συνεισφοράς που έχει επιλεγεί; Ακόμα όμως και μέσα από αυτή την πρωτοφανή διαδικασία που θέτει ζητήματα άνισης αντιμετώπισης των πολιτών από το κράτος, πώς εγγυώνται ότι δεν θα υπάρξουν μεταβολές στην κατάσταση των εταιρειών ή στην πολιτική τους που θα οδηγήσουν στη μη είσπραξη των δηλωθέντων ποσών;

Keywords
Τυχαία Θέματα