Μετά τα Ρίχτερ αντιμέτωποι με το κρύο οι σεισμοπαθείς (Φωτό-Βίντεο)

20:27 3/2/2014 - Πηγή: Matrix24

Ο καιρός στο νησί είναι πολύ κακός, με τσουχτερό κρύο και πολύ δυνατούς ανέμους, φαινόμενα που κάνουν την ζωή των σεισμόπληκτων ακόμα πιο δύσκολη ενώ τα περισσότερα σπίτια είναι καταπονημένα.

Οικογένειες, ηλικιωμένοι και παιδιά θα αναγκαστούν μέσα σε αντίξοες καιρικές συνθήκες να περάσουν την κρύα νύχτα μακριά από τα σπίτια τους.

Εκατοντάδες, εξάλλου, αναμένεται να περάσουν τη νύχτα στα αυτοκίνητά τους.

«Για λόγους ασφαλείας αλλά και για την διευκόλυνση των υπηρεσιών Πολιτικής Προστασίας, να

παραμείνουν σε ανοικτούς χώρους, μακριά από κτίρια και να αποφεύγεται η άσκοπη κυκλοφορία των οχημάτων», αναφέρεται στη σύσταση της Πολιτικής Προστασίας προς τους σεισμοπαθείς.

Να μην μπει στα σπίτια του ο κόσμος, εάν δεν τον επιτρέψουν οι μηχανικοί, συνέστησε ο καθηγητής Βασίλης Παπαζάχος, ο οποίος δήλωσε ότι, αναμένεται ισχυρότατος σεισμός μέσα την επόμενη 10ετία.

Κινητοποίηση των αρχών

Την ίδια ώρα γίνεται αγώνας δρόμου προκειμένου να επουλωθούν οι έντονες πληγές, που άφησε πίσω της η ισχυρή δόνηση των 5,7 ή 6,1 Ρίχτερ.

Στην Κεφαλλονιά βρίσκεται κλιμάκιο υπουργών, βουλευτών, γενικοί γραμματείς υπουργείων, αρχηγοί των Ενόπλων Δυνάμεων, της Ελληνικής Αστυνομίας, της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, καθώς και κλιμάκια του στρατού.

Με εντολή του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά βρίσκονται στο νησί ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Δένδιας, ο υπουργός Παιδείας Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος και γενικοί γραμματείς υπουργείων προκειμένου να διενεργηθούν οι απαραίτητοι έλεγχοι αλλά και οι ενέργειες, ώστε να επανέλθει πάλι η Κεφαλλονιά στους κανονικούς ρυθμούς ζωής.

Νωρίτερα σήμερα έφθασαν 2 μοίρες αλεξιπτωτιστών, 8 στρατιωτικοί γιατροί, 3 γιατροί της 6ης Υγειονομικής Υπηρεσίας, και κλιμάκιο της μονάδας του Μηχανικού του στρατού. Ακόμα στο νησί θα φτάσουν τις επόμενες μέρες 80 μηχανικοί της ΕΑΣ.

Σύμφωνα με πηγές από την κυβέρνηση, αναμένεται να φθάσει ένα κρουαζιερόπλοιο για να φιλοξενήσει τους σεισμόπληκτους. Το κρουαζιερόπλοιο, είναι χωρητικότητας 900 κλινών ενώ θα παρέχεται φαγητό. Το νέο καράβι θα αγκυροβολήσει στο λιμάνι του Αργοστολίου καθώς είναι ο μοναδικός λιμένας του νησιού που μπορεί να το υποδεχτεί. Στο πλοίο «Ελευθέριος Βενιζέλος», που είναι μια εβδομάδα τώρα στο λιμάνι του Αργοστολίου, υπάρχουν διαθέσιμες για απόψε 250 κλίνες.

Ο επαρχιακός δρόμος Αργοστολίου – Ληξουρίου παραμένει κλειστός καθώς οι πτώσεις ογκόλιθων αλλά και οι κατολισθήσεις απαγορεύουν την διέλευση των οχημάτων, με εξαίρεση τα οχήματα σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης και το νησί είναι κομμένο στα δύο.

Νέα αποστολή προσωπικού και υλικών

Στο πλαίσιο της ενεργοποίησης του Σχεδίου «ΔΕΥΚΑΛΙΩΝ», αναχωρεί απόψε για την Κεφαλονιά C-130 της Πολεμικής Αεροπορίας, το οποίο μεταφέρει επιπλέον σκηνές και είδη πρώτης ανάγκης, καθώς και ομάδα ανδρών των ΟΥΚ.

Απόψε αποπλέει και το αρματαγωγό «ΙΚΑΡΙΑ» μεταφέροντας μηχανήματα, οχήματα, κινητά μαγειρεία εκστρατείας, υδροφόρα και οχήματα, ένα βυτιοφόρο και χημικές τουαλέτες.

Το Σχέδιο «ΔΕΥΚΑΛΙΩΝ» θα τελεί εν ισχύ μέχρι τη λήξη της κατάστασης εκτάκτου ανάγκης.

Keywords
Τυχαία Θέματα