ΜΕΡΚΕΛ: ΔΕΝ ΕΙΜΑΙ ΔΑΣΚΑΛΑ ΓΙΑ ΝΑ ΔΩΣΩ ΒΑΘΜΟΥΣ

Στήριξη στην κυβέρνηση πρόσφερε η Άνγκελα Μέρκελ, κατά την επίσκεψή της στην Αθήνα, έχοντας εξασφαλίσει τη δέσμευση του Αντώνη Σαμαρά ότι η Ελλάδα είναι αποφασισμένη να τηρήσει τις υποχρεώσεις της. Ωστόσο, η Γερμανίδα καγκελάριος εξέφρασε ευχή και ελπίδα και όχι βεβαιότητα για την παραμονή στο ευρώ. 

Δεν είμαι

δασκάλα για να δώσω βαθμούς, ήρθα για να ενημερωθώ και να προσφέρω υποστήριξη στις προσπάθειες, δήλωσε η Άνγκελα Μέρκελ.

Στο πλαίσιο των κοινών δηλώσεων των δύο ηγετών, ο Έλληνας πρωθυπουργός ανέφερε ότι βασική προϋπόθεση για την επιτυχία της Ελλάδας είναι η έξοδος από την ύφεση και η μείωση της ανεργίας και υποστήριξε ότι αυτό προϋποθέτει την παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη και την εφαρμογή των διαρθρωτικών αλλαγών και της δημοσιονομικής προσαρμογής. Σημείωσε ότι οι Έλληνες «ματώνουν» αλλά είναι αποφασισμένοι να παραμείνουν στο ευρώ και δεν ζητούν περισσότερα χρήματα ή χάρες.«Εχθρός μας είναι η ύφεση», σημείωσε λίγη ώρα αργότερα, ζητώντας την αλληλεγγύη των εταίρων. Υποστήριξε πως σε σύντομο χρονικό διάστημα η επιτυχία της Ελλάδας θα καταγραφεί και ως επιτυχία της Ευρώπης να ξεπεράσει την κρίση.

Σχολιάζοντας τις συζητήσεις του με τη Γερμανίδα καγκελάριο, ανέφερε ότι η Άνγκελα Μέρκελ έδειξε απόλυτη κατανόηση και σεβασμό για τις θυσίες και τόνισε ότι δεν πρέπει να πάνε χαμένες.

Γνωστοποίησε ότι αποφάσισαν «πρακτικούς τρόπους» στενότερης συνεργασίας σε τομείς όπως η Υγεία και η Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Από τη μεριά της, η Άνγκελα Μέρκελ δήλωσε ότι ελπίζει και εύχεται να παραμείνει η Ελλάδα στη ζώνη του ευρώ, προσθέτοντας ότι είναι πολλά τα βήματα που πρέπει να γίνουν, αλλά και ότι έχει ολοκληρωθεί ένα μεγάλο κομμάτι της διαδρομής. «Παρά το γεγονός ότι η πορεία είναι τόσο δύσκολη, αξίζει τον κόπο να την ολοκληρώσει την Ελλάδα γιατί αν δεν το κάνει τώρα θα χρειαστεί να το κάνει στο μέλλον σε πιο δύσκολες συνθήκες», τόνισε.

Εκτίμησε ότι υπάρχει περιθώριο επιτάχυνσης των μεταρρυθμίσεων.

Έσπευσε να διευκρινίσει ότι δεν εκπροσωπεί την τρόικα και ότι αυτό που μπορεί να κάνει είναι να δώσει ώθηση στα διμερή ζητήματα, κάνοντας αναφορά στο έργο στην Ελλάδα του υφυπουργού Χ. Φούχτελ και του επικεφαλής της ευρωπαϊκής ομάδας δράσης, Χ. Ράιχενμπαχ.

Συμφώνησε ότι παράλληλα με τα μέτρα λιτότητας και τις μεταρρυθμίσεις πρέπει να υπάρξει μέριμνα για την ανάπτυξη και υποσχέθηκε ότι θα βοηθήσει για να αποκτήσει πρόσβαση η Ελλάδα στις ευρωπαϊκές πιστώσεις.  Στη σύνοδο κορυφής του Νοεμβρίου «θα ερευνήσουμε ποιοι πόροι μπορούν να διατεθούν στην Ελλάδα τα επόμενα χρόνια», διευκρίνισε.

Παράλληλα, συμφώνησε ότι είναι απολύτως απαραίτητη η εκταμίευση της δόσης και υποστήριξε ότι πιέζει και εκείνη προς αυτή την κατεύθυνση, αλλά απαιτείται πρόοδος.

Keywords
Τυχαία Θέματα