ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΠΟ 350 ΕΚΑΤ. ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΠΑΓΚΟΣΜΙΩΣ ΠΑΣΧΟΥΝ ΑΠΟ ΚΑΤΑΘΛΙΨΗ

Τα ανησυχητικά στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας κάνουν λόγο για περισσότερους από 350 εκατομμύρια ανθρώπους που υποφέρουν από κατάθλιψη ή από κάποια διανοητική διαταραχή.

Οι υπολογισμοί του ΠΟΥ που δόθηκαν στη δημοσιότητα με αφορμή την αυριανή Παγκόσμια Ημέρα Διανοητικής Υγείας, αναφέρουν ότι από κατάθλιψη πάσχουν άνθρωποι σε όλες τις περιοχές του κόσμου. Μάλιστα μια μελέτη δείχνει ότι περίπου ένα 5% των ανθρώπων παρουσίασαν κατάθλιψη κατά τη διάρκεια της χρονιάς που πέρασε.

Σημειώνεται ότι δύσκολες συνθήκες (οικονομικές δυσκολίες, ανεργία, καταστροφές και συγκρούσεις) μπορούν

να αυξήσουν τον κίνδυνο εμφάνισης κατάθλιψης.

“Οι γυναίκες έχουν μεγαλύτερη προδιάθεση από τους άνδρες”, εξήγησε ο διευθυντής του τμήματος διανοητικής υγείας και κατάχρησης ψυχοτρόπων ουσιών στον ΠΟΥ, δρ. Σέκχαρ Σαξένα. Ο αριθμός των γυναικών που υποφέρουν από κατάθλιψη είναι 50% πιο υψηλός από αυτόν των ανδρών. Το μεγαλύτερο αυτό ποσοστό εξηγείται κυρίως από την επιλόχεια κατάθλιψη, η οποία επηρεάζει έως και μία λεχώνα στις πέντε.

Στην πιο σοβαρή μορφή της, η κατάθλιψη οδηγεί στην αυτοκτονία. Σχεδόν ένα εκατομμύριο άνθρωποι αυτοκτονούν ετησίως και ένα μεγάλο μέρος από αυτούς υποφέρει από κατάθλιψη.

“Υπάρχουν πολύ αποτελεσματικές θεραπείες κατά της κατάθλιψης. Δυστυχώς, λιγότεροι από τους μισούς ανθρώπους από αυτούς που υποφέρουν από κατάθλιψη λαμβάνουν τη θεραπεία που χρειάζονται. Το ποσοστό αυτό είναι μάλιστα κάτω του 10% σε πολλές χώρες”, κατέληξε ο δρ Σέκχαρ Σαξένα.

Keywords
Τυχαία Θέματα