ΜΕΓΑΛΕΣ ΠΡΟΣΔΟΚΙΕΣ ΣΤΟ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ

Η εκταμίευση των 13,5 δισ. ευρώ και η υλοποίηση των διαρθρωτικών αλλαγών θα απελευθερώσουν την οικονομία τροφοδοτώντας την περαιτέρω άνοδο των τιμών των μετοχών, εκτιμούν οι αναλυτές. Η επόμενη μέρα για τις τραπεζικές μετοχές.

Ποια είναι η επόμενη ημέρα για τις τραπεζικές μετοχές και το χρηματιστήριο; Με το δείκτη του Χρηματιστηρίου Αθηνών να καταγράφει το τελευταίο 5μηνο κέρδη άνω του 80% και τις μετοχές των μεγάλων τραπεζών να έχουν τριπλασιάσει

την τιμή τους η αγορά φαίνεται να ποντάρει δυναμικά στο σενάριο της «φυγής προς τα εμπρός» για τη χώρα.

«Η εκταμίευση της δόσης των 13,5 δισ. ευρώ που εκτός απροόπτου θα πραγματοποιηθεί τις επόμενες εβδομάδες, δεν θα δώσει μόνο μια μεγάλη ανάσα στην οικονομία αλλά θα δέσει ακόμα περισσότερο την Ελλάδα με την Ευρώπη», τονίζει στέλεχος τράπεζας. Σύμφωνα με τον ίδιο η συμφωνία με την τρόικα θα αποτελέσει το σημείο καμπής που μπορεί να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για τον τερματισμό του κατήφορου και την σταδιακή ανάκαμψη της οικονομίας. Δεν είναι μόνο τα 13,5 δισ. ευρώ καθώς αν η χώρα προχωρήσει με δυναμισμό στην υλοποίηση των διαρθρωτικών αλλαγών τότε γρήγορα θα έρθουν και οι επόμενες δόσεις των περίπου 5 και 8 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος του χρόνου. Έτσι θα προχωρήσει με ταχύτητα η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών αλλά και την αποπληρωμή μέρους των υποχρεώσεων του δημοσίου προς ιδιώτες κινήσεις που θα αλλάξουν δραστικά τις συνθήκες ρευστότητας. Η επιβεβαίωση της ευρωπαϊκής πορείας της χώρας θα περιορίσει κατά πολύ την αβεβαιότητα και θα εξαλείψει τον φόβο για τον εξοστρακισμό της χώρας μας από την ευρωζώνη απελευθερώνοντας πολλά δις. ευρώ που σήμερα –για καλό και για κακό- βρίσκονται εκτός τραπεζικού συστήματος σε θυρίδες και στρωματά. Επιπρόσθετα, επιχειρήσεις και επιχειρηματίες που αναβάλλουν από μήνα σε μήνα την υλοποίηση επενδυτικών σχεδίων λόγω της αβεβαιότητας για την τύχη της χώρας θα απελευθερωθούν επίσης από το φόβο υλοποιώντας τα σχέδια. Αυτά και μόνο είναι αρκετά για την ανακοπή της ύφεσης.

Ακόμα περισσότερο αν οι μεγάλοι οδικοί άξονες ξεμπλοκάρουν τους επόμενους μήνες και ξεκινήσει η κατασκευή τους (σύμφωνα με εκτιμήσεις τραπεζών από τη στιγμή που υπογραφούν οι νέες συμβάσεις μέσα σε 3 μήνες θα έχουν δημιουργηθεί 30.000 νέες θέσεις εργασίας) και υλοποιηθούν ιδιωτικοποιήσεις τότε το κλίμα στην χώρα θα αλλάξει εντυπωσιακά. Υπό προϋποθέσεις, σημειώνουν στελέχη τραπεζών, η οικονομία το 2013 μπορεί να κάνει την μεγάλη έκπληξη.

Στο πλαίσιο αυτό, αναλυτές εκτιμούν ότι το χρηματιστήριο το 2013 μπορεί να «διπλώσει»  δηλαδή η τιμή του Γενικού Δείκτη να διπλασιαστεί.

Αισιοδοξία επικρατεί για τις τράπεζες. Αν σωθεί η χώρα θα σωθεί και το τραπεζικό σύστημα τονίζουν και δεν είναι τυχαίο ότι οι μετοχές του κλάδου –τουλάχιστον οι μεγάλες συστημικές- καταγράφουν κέρδη άνω του 200%. Ωστόσο το ζήτημα της ανακεφαλαιοποίησης μπορεί βραχυπρόθεσμα να προκαλέσει αναταράξεις, τουλάχιστον στους σημερινούς μετόχους των τραπεζών. Αν επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες που δημοσίευσε χθες το Matrix

Keywords
Τυχαία Θέματα