Μέχρι το 2020 θα ισχύει το Πρωτόκολλο του Κιότο

«Ένα πράγμα πρέπει να αλλάξει», δήλωσε η Ευρωπαία Επίτροπος για την Κλιματική Δράση Κόννιε Εντεγκάρντ και εξήγησε: «Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε μια μικρή ομάδα χωρών όπως είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση και κάποιες άλλες χώρες να εφαρμόζουμε τις δεσμεύσεις, ενώ άλλες χώρες να επιλέγουν εθελοντικά εάν θα τις εφαρμόσουν ή όχι».

Σημειωτέον ότι το Πρωτόκολλο του Κιότο του 1997 πήρε οκταετής επέκταση πέραν του 2012 ώστε να επιτευχθούν οι στόχοι της μείωσης των ρύπων, που θα αναστείλουν την υπερθέρμανση

του πλανήτη.

Η νέα συμφωνία για επέκταση του Πρωτοκόλλου του Κιότο για 8 χρόνια θα εφαρμοστεί από το 2013, διευκρίνισε ο προεδρεύων της διάσκεψης του ΟΗΕ, αντιπρόεδρος της κυβέρνησης του Κατάρ Αμπντάλα μπιν Χαμάντ αλ Ατίγια. Το Πρωτόκολλο του Κιότο υποχρεώνει περίπου 35 βιομηχανικές χώρες να μειώσουν την εκπομπή των αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου κατά μέσο όρο τουλάχιστον 5,2% κάτω από τα επίπεδα του 1990 την περίοδο 2008-2012. Οι ΗΠΑ απέχουν μονίμως από την σχετική ψηφοφορία, καθώς δεν έχουν επικυρώσει το Πρωτόκολλο του Κιότο.

Ωστόσο, κατά την συνδιάσκεψη στην πρωτεύουσα του Κατάρ, Ντόχα, η Ρωσία, η Ιαπωνία και ο Καναδάς αποχώρησαν από την ψηφοφορία, αρνούμενες να συνυπογράψουν τους όρους. Η Ρωσία, μαζί με την Λευκορωσία και την Ουκρανία, αντιτίθενται στην απόφαση για την επέκταση του Πρωτοκόλλου του Κιότο πέραν του 2012. Η Ρωσία ήθελε λιγότερο αυστηρά όρια όσον αφορά τη χρήση του “θερμού αέρα”, όπως είναι γνωστό το πλεόνασμα που υπάρχει βάσει του Πρωτοκόλλου του Κιότο στις ποσοστώσεις των εκπομπών των αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου, το οποίο για τον CO2 αντιστοιχεί σε 13 δισεκατομμύρια τόνους.

Keywords
Τυχαία Θέματα