Με υπερεξουσίες οι ελεγκτές στις Τράπεζες

Την ερχόμενη εβδομάδα πιάνουν δουλειά στις τράπεζες οι ανεξάρτητοι ελεγκτές που θα θέσουν στο μικροσκόπιο κάθε πτυχή της λειτουργίας και της δραστηριότητά τους.

Εχουν επιλεγεί η Grant Thorton για την Εθνική και την Eurobank (οι οποίες βρίσκονται σε διαδικασία συγχώνευσης), η Mazar’s για την Alpha Bank,

και η KPMG για την Τράπεζα Πειραιώς.

Το μέγεθος των εξουσιών και της πρόσβασης σε κρίσιμες λειτουργικές πληροφορίες που έχουν οι ελεγκτές δεν έχει προηγούμενο. Η πραγματικότητα αυτή δημιουργεί αμφιβολίες για την έκβαση της ανακεφαλαιοποίησης καθώς πολλοί αναλυτές θεωρούν πολύ δύσκολη την συμμετοχή ιδιωτών σε έναν οργανισμό όπου ο δημόσιος τομέας και οι ελεγκτές που θα ενεργούν για λογαριασμό του θα έχουν τόσο μεγάλες εξουσίες.

Μόλις αναλάβουν καθήκοντα την επόμενη εβδομάδα θα καταγράψουν την κατάσταση στην οποία βρίσκεται η τράπεζα την οποία εποπτεύουν, καθώς και τους βασικούς στόχους για το τι θα πρέπει να επιτευχθεί. Εν συνεχεία, οι ανεξάρτητοι ελεγκτές θα υποβάλλουν ανά τρίμηνο εκθέσεις προόδου στην Κομισιόν, την οποία θα ενημερώνουν για κάθε πτυχή της λειτουργίας κάθε τράπεζας αλλά και τον βαθμό υλοποίησης των στόχων που έχουν τεθεί στο πλαίσιο των επιχειρησιακών πλάνων που έχουν υποβάλει. Σημειώνεται ότι οι συστημικές τράπεζες -Εθνική, Eurobank, Alpha και Πειραιώς- έχουν εδώ και πολύ καιρό καταθέσει επιχειρησιακά σχέδια, ωστόσο τις επόμενες ημέρες θα καταθέσουν νέα αναθεωρημένα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι θα ασκούν έλεγχο σε θέματα πιστωτικής πολιτικής, έχοντας λόγο ακόμα και για τις ρυθμίσεις σε προβληματικά δάνεια. Επίσης, θα εξετάζουν την πορεία των δαπανών και των αμοιβών κάθε τράπεζας ενώ θα έχουν λόγο ακόμα και για τα… έξοδα διαφήμισης των τραπεζών.

Η τοποθέτηση ανεξάρτητου επιτρόπου αφορά όλες τις τράπεζες που έχουν λάβει κρατική βοήθεια. Ακόμα και όσες καταφέρουν να συγκεντρώσουν από την αγορά το 10% των αυξήσεων και αποφύγουν το φάσμα της ανάληψης του καθολικού ελέγχου από το ΤΧΣ θα έχουν ανεξάρτητο ελεγκτή ακριβώς διότι θα λάβουν μεγάλη κεφαλαιακή βοήθεια από το κράτος. Υπενθυμίζεται ότι πέραν της κεφαλαιακής ενίσχυσης, απόλυτη παραμένει η εξάρτηση των ελληνικών τραπεζών από τον δημόσιο τομέα και σε ρευστότητα.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Τράπεζες,trapezes