Η … κουτοπονηριά του υπουργείου Οικονομικών

Ενώ μπορούσε να συμπεριλάβει τις διατάξεις για την επιβολή φόρου πολυτελείας στα αυτοκίνητα στο φορολογικό νομοσχέδιο, δεν το έπραξε για να μην χάσει έσοδα. Με τον τρόπο αυτό όσοι φορολογούμενοι έχουν αυτοκίνητα άνω των 1929 κ.ε. έχασαν τη δυνατότητα να καταθέσουν τις πινακίδες τους, να μην πληρώσουν τα τέλη κυκλοφορίας και το φόρο πολυτελείας. Υπό το φόβο αυτό κατέθεσε αιφνιδιαστικά διατάξεις που προβλέπουν την είσπραξη 110 εκατ. ευρώ

Συγκεκριμένα

επανέρχεται ο φόρος πολυτελούς διαβίωσης και επιβάλλεται από το 2014 στα ΙΧ με κινητήρες από 1.929 κυβικά εκατοστά και άνω. Για τα αυτοκίνητα από 1.929 έως 2.500 κυβικά ο φόρος ανέρχεται στο 5% της αντικειμενικής δαπάνης (τεκμήριο διαβίωσης). Για τα αυτοκίνητα από 2.501 κυβικά και άνω ο φόρος θα υπολογίζεται με συντελεστή 10% επί του τεκμηρίου διαβίωσης. Από την επιβολή του φόρου πολυτελούς διαβίωσης εξαιρούνται τα επιβατικά αυτοκίνητα ιδιωτικής χρήσης με παλαιότητα άνω των 10 ετών από το έτος πρώτης κυκλοφορίας τους στην Ελλάδα, καθώς και τα επιβατικά αυτοκίνητα ιδιωτικής χρήσης αναπήρων, τα οποία απαλλάσσονται από τα τέλη κυκλοφορίας. Ο νέος φόρος αφορά περίπου 100.000 ιδιοκτήτες αυτοκινήτων και το κράτος εκτιμά πως θα εισπράξει 68 εκατ. ευρώ.

Αντίθετα απέσυρε τις διατάξεις που αφορούν στα σκάφη αναψυχής με την αιτιολογία ότι θα κατατεθεί ειδικό νομοσχέδιο από το υπουργείο Ναυτιλίας.

Επίσης αποσύρθηκε και το άρθρο 48 του νομοσχεδίου που προέβλεπε αυστηρές ποινές σε όσους δεν εκδίδουν αποδείξεις καθώς και για τις περιπτώσεις που εντοπίζονται πλαστά ή εικονικά φορολογικά στοιχεία.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Οικονομικών,oikonomikon