Με «γεμάτη» βαλίτσα πάει για τη δόση ο Στουρνάρας

Του Βαγγέλη Δουράκη

Υπογεγραμμένες είναι οι περισσότερες αποφάσεις που απαιτούνται για την εφαρμογή του πολυνομοσχεδίου, με τις εκκρεμότητες να είναι ελάχιστες.

Μία από αυτές είναι ο καθορισμός των εξαιρέσεων από το «χαράτσι» μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ. Ο Γιάννης Στουρνάρας θα συζητήσει με την

τρόικα, εάν το όριο που θα καθορίζει το ποιοι δεν θα καταβάλλουν τον φόρο ακινήτων φέτος.

Η κουβέντα θα γίνει για το εάν θα μείνουν εκτός όσοι δηλώνουν εισοδήματα μέχρι 6.000 ευρώ.

Ποιες είναι όμως οι αποφάσεις που έχει στην βαλίτσα του ο υπουργός;

- Στα 15 ευρώ αναμένεται να καθοριστεί το ελάχιστο ποσό κάθε μηνιαίας δόσης που θα καταβάλουν όσοι έχουν ληξιπρόθεσμα χρέη προς της εφορία, ενώ ο ανώτατος αριθμός των δόσεων για τους μικρο-οφειλέτες δεν θα ξεπερνά τις 100. Με εγκυκλίους, που αναμένεται να εκδοθούν άμεσα από το υπουργείο Οικονομικών, θα ενεργοποιηθεί η ρύθμιση για την τμηματική καταβολή των οφειλών προς το Δημόσιο, οι οποίες κατέστησαν ληξιπρόθεσμες μέχρι 31-12-2012, θα προβλέπει μεταξύ άλλων ότι τα χρέη θα ρυθμίζονται έως και σε 48 ισόποσες μηνιαίες δόσεις

- Εντολές στα ελεγκτικά κέντρα να πραγματοποιήσουν πάνω από 9.000 δειγματοληπτικούς σε υποθέσεις που πρόκειται να παραγραφούν έδωσε ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων, Χάρης Θεοχάρης.

- Εγκαταλείποντας το αποτυχημένο μοντέλο των καθολικών ελέγχων, οι ελεγκτές του υπουργείου Οικονομικών θα στραφούν κατ’ αρχήν στις υπό παραγραφή υποθέσεις, αλλά όχι στα «τυφλά», καθώς θα αξιοποιήσουν το αποκαλούμενο προφίλ φυσικών και νομικών προσώπων, που έχει σχηματιστεί με βάση συγκεκριμένα κριτήρια (risk analysis). Με απόφαση που έχει υπογραφεί από την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών ενεργοποιούνται διατάξεις που προβλέπουν τη δυνατότητα των φορολογικών αρχών να προσδιορίζουν τα ακαθάριστα έσοδα και τα καθαρά εισοδήματα όλων των φυσικών προσώπων με βάση «έμμεσες τεχνικές ελέγχου» αμερικανικής προέλευσης

Ο Γιάννης Στουρνάρας περιμένει πια από το Eurogroup τα πάρει το «πράσινο φως για την εκταμίευση των 4,2 δισ. του α΄τριμήνου της χρονιάς και «ποντάρει» σε διπλή δόση, στην χορήγηση δηλαδή από τις Βρυξέλλες άλλων 3,2 δισ. που αντιστοιχούν στο β΄τρίμηνο.

Σε περίπτωση που δεν εγκριθούν οι δόσεις, θα συνιστά «αγκάθι» η εξόφληση ομολόγων αξίας 5,6 δισ. ευρώ που λήγουν στις 20 Μαΐου και για τα οποία «κόπτεται» το οικονομικό επιτελείο για να μπορέσει να τα πληρώσει.

«Βραχνά» αποτελούν όμως μόνο τα 4 δισ. ευρώ που βρίσκονται στο χαρτοφυλάκιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ). Το υπόλοιπο ποσό των 1,6 δισ. ευρώ που αντιστοιχεί σε ελληνικούς τίτλους τους οποίους είχαν αγοράσει Εθνικές Κεντρικές Τράπεζες δεν αποκλείεται να εξοφληθεί αργότερα από την χώρα μας με την επόμενη δόση που θα αποδεσμεύσει η τρόικα.

Πάντως ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους βγαίνει εκ νέου αύριο στις αγορές: θα διενεργήσει δημοπρασία εντόκων γραμματίων 13 εβδομάδων ύψους 1 δισ. ευρώ.

Την περασμένη Τετάρτη η ελληνική δημοκρατία μέσω εντόκων εξάμηνης διάρκειας συγκέντρωσε ποσό 1,3 δισ. με επιτόκιο 4,2%.

Keywords
Τυχαία Θέματα