ΜΕ ΔΗΜΟΣΚΟΠΙΚΗ ΠΡΩΤΙΑ Ο ΤΣΙΠΡΑΣ ΣΤΟ ΠΡΟΕΔΡΙΚΟ

Ενισχυμένο και καθαρά πρώτο «μετράει» τον ΣΥΡΙΖΑ νέα δημοσκόπηση της Κάπα Research για «Το Βήμα της Κυριακής», ενώ αντίθετα πτώση καταγράφουν τα υπόλοιπα 6 κόμματα που έχουν εκλεγεί στη Βουλή

Η μέτρηση, που δημοσιεύεται λίγες ώρες πριν την τέταρτη φάση απόπειρας σχηματισμού κυβέρνησης, διενεργήθηκε το διάστημα 9-10 Μαΐου

2012 σε δείγμα 1.007 ατόμων άνω των 18 ετών με τη μέθοδο των τηλεφωνικών συνεντεύξεων και βάσει ηλεκτρονικού ερωτηματολογίου. Τα ευρήματα έχουν ως εξής:

ΝΔ 18,1%
ΣΥΡΙΖΑ 20,5%
ΠΑΣΟΚ 12,2%
Ανεξάρτητοι Έλληνες 8,4%
ΚΚΕ 6,5%
Χρυσή Αυγή 5,8%
ΔΗΜΑΡ 5%
Οικολόγοι-Πράσινοι 2,5%
ΛΑΟΣ 2,4%
ΔΗΣΥ 2,5%
Δημιουργία Ξανά 2,2%
Δράση 1,3%
Η αδιευκρίνιστη ψήφος ανέρχεται στο 10,9%.

Υπέρ της παραμονής της χώρας στο ευρώ τάσσεται το 78,1% των ερωτηθέντων, ενώ σε ερώτηση πόσο ρεαλιστική θεωρείται η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ, το 62,1% απαντά λίγο ή καθόλου.

Στο μεταξύ, έρευνα της Public Issue για την Καθημερινή της Κυριακής δείχνει ότι οι πολίτες είναι δυσαρεστημένοι από το εκλογικό αποτέλεσμα. Εκτιμούν ότι ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ θα αυξήσουν τα ποσοστά τους, ενώ βλέπουν συντριβή της Χρυσής Αυγής.

Ειδικότερα, το 56% των πολιτών δηλώνουν δυσαρεστημένοι από το εκλογικό αποτέλεσμα και ικανοποιημένο το 43%. Το 52% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι το κόμμα του Αλέξη Τσίπρα μάλλον θα ενισχυθεί, έναντι του 36% που εκτιμά ότι μάλλον θα μειωθεί η εκλογική του δύναμη. Για τη ΝΔ αύξηση των εκλογικών ποσοστών βλέπει το 46%, για τη ΔΗΜΑΡ το 42%, για τους Ανεξάρτητους Έλληνες το 40%, όπως και για τους Οικολόγους Πράσινους, για τον ΛΑΟΣ το 33% και για το ΠΑΣΟΚ μόλις το 28%.

Σε ποσοστό 76% οι συμμετέχοντες στην έρευνα πιστεύουν ότι η Χρυσή Αυγή θα μειώσει τη δύναμή της. Εν τω μεταξύ, το 62% της κοινής γνώμης εκτιμά ότι και η νέα προσφυγή στις κάλπες δε θα βγάλει αυτοδύναμη κυβέρνηση.

Keywords
Τυχαία Θέματα