Μάρτιν Σαντ: η μεγαλοφυΐα που ανακάλυψε τις LCD οθόνες

09:32 8/5/2013 - Πηγή: Matrix24

Η καθημερινή μας ζωή κυριαρχείται από οθόνες κάθε μεγέθους. Έχουμε οθόνες στις τηλεοράσεις μας, στα κινητά μας τηλέφωνα, στους υπολογιστές μας, στα ψηφιακά μας ρολόγια, στα videogames που παίζουμε. Το 90% αυτών των συσκευών στηρίζονται στην ίδια τεχνολογία: στις οθόνες υγρών κρυστάλλων, γνωστές και ως LCD. Ο άνθρωπος που βρίσκεται πίσω από αυτή την εφεύρεση είναι ο Ελβετός Μάρτιν Σαντ. Για να καταλάβουμε πόσο η συγκεκριμένη τεχνολογία έχει μπει στη ζωή μας, αξίζει να αναφερθεί ότι μόνο το 2012, έχουν πωληθεί

40 εκατομμύρια τηλεοπτικές συσκευές LCD που έχουν αποφέρει κέρδη 100 δις ευρώ.

«Είναι επίπεδες, έχουν λίγο βάρος, εκπέμπουν ελάχιστη ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία, καταναλώνουν ελάχιστη ενέργεια. Μπορούμε να δούμε την εικόνα τους από οποιαδήποτε γωνία. Έχουν πολύ καλή ποιότητα χρωμάτων. Κοιτάζοντας γύρω σ’ αυτό το μαγαζί, έχουμε φορητά ραδιόφωνα. Κάθε φορητή συσκευή δεν θα ήταν δυνατή, χωρίς αυτή την τεχνολογία, γιατί η συσκευή θα κατανάλωνε τεράστια ποσότητα ενέργειας για να παρουσιάσει τις πληροφορίες που πρέπει να παρουσιάσει» λέει ο ελβετός εφευρέτης.

Για να μάθουμε περισσότερα πράγματα σε σχέση με τις οθόνες υγρών κρυστάλλων, επισκεφτήκαμε το εργαστήριο του κυρίου Σαντ, στο Λίσταλ, αυτή τη μικρή μαγευτική πόλη της Ελβετίας, που βρίσκεται κοντά στη Βασιλεία. Σ’ αυτό το σπίτι-εργαστήριο ο 75χρονος εφευρέτης συνεχίζει να δουλεύει πάνω στην καινοτομία που εισήγαγε, επιδιώκοντας τώρα να βελτιώσει την οπτική ποιότητα και να δημιουργήσει νέα πεδία εφαρμογής των υγρών κρυστάλλων. Για να δούμε λοιπόν πώς δουλεύουν αυτές οι οθόνες. Πλησιάζοντας, βλέπουμε ότι η οθόνη συντίθεται από χιλιάδες μικρές κουκκίδες, τα λεγόμενα pixels, που αλλάζουν συνεχώς χρώμα και φωτεινότητα. Κάθε μία από αυτές είναι ένας υγρός κρύσταλλος. Είναι φτιαγμένος από μόρια υδρογονανθράκων, τα οποία αλλάζουν προσανατολισμό, όταν βρίσκονται σε ένα ηλεκτρικό πεδίο. Έτσι οι υγροί κρύσταλλοι αναπαράγουν ένα οπτικό σήμα, το οποίο βλέπουμε εμείς τώρα.

Πηγή: http://gr.euronews.com/

Keywords
Τυχαία Θέματα