Μαριλένα Κοππά: «Χρειαζόμαστε νέες εθνικές προτεραιότητες»

Η υποψήφια ευρωβουλευτής με τη «ΔΗΜΑΡ-Προοδευτική Συνεργασία» υπογράμμισε ότι «πέρα από τις διεκδικήσεις στις Βρυξέλλες, χρειαζόμαστε και νέες Εθνικές Προτεραιότητες» και ανέφερε τρεις ενδεικτικές μεταρρυθμίσεις: Σε ό,τι αφορά στη Δικαιοσύνη, «κανένας επενδυτής δεν πάει σε χώρα που για να επιβάλεις τους όρους ενός συμβολαίου θέλεις τρία χρόνια δικαστικό αγώνα». Αναφορικά με την ρευστότητα, «4,5 τράπεζες με το 95% της αγοράς, με αποπληθωρισμό

και μηδενικό ανταγωνισμό, δεν θα χρηματοδοτήσουν την καινοτομία» και, σε ό,τι αφορά στο ανθρώπινο δυναμικό, ζήτησε «επενδύσεις στην παιδεία και την έρευνα».

Θέσεις και αντιφάσεις

Η Μαριλένα Κοππά περιέγραψε μία σειρά θέσεων της ΔΗΜΑΡ και των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών, ενώ κατέδειξε και αντιφάσεις στην οικονομική πολιτική της κυβέρνησης. «Δεν είμαστε ενάντια στην αναδιάρθρωση του Δημόσιου Τομέα. Αλλά έχουμε σοβαρό πρόβλημα με την αποσάθρωση του», τόνισε, για να προσθέσει: «Στη ΔΗΜΑΡ Προοδευτική Συνεργασία δεν είμαστε ενάντια στις μεταρρυθμίσεις. Όμως, δεν είναι η φτωχοποίηση όλης της μεσαίας τάξης μεταρρύθμιση». Επίσης, αναφερόμενη σε κυβερνητικές αντιφάσεις, υπογράμμισε ότι «δεν γίνεται να κλείνουμε επαγγελματικά λύκεια με ειδικότητα στα παραϊατρικά επαγγέλματα όταν αναμένουμε 2 εκατομμύρια θέσεις εργασίας στο συγκεκριμένο κλάδο», αλλά και πως «δεν γίνεται να ξεκινάμε την παραγωγική "αναδιάρθρωση" απολύοντας τους εργαζόμενους στους Ειδικούς Λογαριασμούς των πανεπιστημίων». «Δεν γίνεται να θεωρούμε ταμπού τις συμμαχίες γνώσης μεταξύ ιδιωτικού τομέα, πανεπιστημίου και τοπικής αυτοδιοίκησης», συμπλήρωσε η Μαριλένα Κοππά.

Παράλληλα, σε ό,τι αφορά στην Ελλάδα, η υποψήφια ευρωβουλευτής με την «ΔΗΜΑΡ-Προοδευτική Συνεργασία» επισήμανε πως «πρέπει να θυμηθούμε ξανά τη Συνθήκη του Μάαστριχτ που προβλέπει κυρώσεις και για τις χώρες με υπερβολικά πλεονάσματα», ενώ άσκησε κριτική στην οικονομική πολιτική, λέγοντας: «Βλέπω περαιτέρω μείωση μισθών και συντάξεων που θα εξαντλήσει την ζήτηση και θα αυξήσει το κόστος στα ταμεία. Βλέπω να αγνοούνται μισθοί και συντάξεις ως πολλαπλασιαστές της οικονομίας, και τον αποπληθωρισμό να αποθαρρύνει τις νέες επενδύσεις. Η κυβέρνηση κοιτάζει μόνο το έλλειμμα και όχι τις επενδύσεις και είναι λάθος. Χωρίς επενδύσεις το πρωτογενές πλεόνασμα δεν είναι βιώσιμο», τόνισε χαρακτηριστικά.
«Ως εδώ και με τα συνθήματα - χρειαζόμαστε προτάσεις για την ανάπτυξη, όχι της κατανάλωσης με δανεικά, αλλά της πραγματικής παραγωγής», συνέχισε, παρατηρώντας πως «χάσαμε το 25% του ΑΕΠ, η ανεργία εκτοξεύτηκε στο 30%, με 63% στους νέους» και λέγοντας «ως εδώ η μονόπλευρη λιτότητα χωρίς αναπτυξιακό βραχίονα».

«Ανέλαβα την ευθύνη μίας σύγκρουσης»

Η Μαριλένα Κοππά αναφέρθηκε και στην σύγκρουσή της με το ΠΑΣΟΚ, δηλώνοντας πως «το ΠΑΣΟΚ άλλαξε». «Επέλεξε την γοητεία του κυβερνητικού, διολισθαίνοντας στην αγκαλιά της ΝΔ. Δεν είχα πλέον καμιά σχέση με αυτό».
«Μπορούσα βολικά να παρατηρώ από τις Βρυξέλλες, σιωπώντας. Προτίμησα να αναλάβω την ευθύνη μίας σύγκρουσης με την ηγετική ομάδα του ΠΑΣΟΚ. Είχα κόστος. Οι λοιδορίες, τα καθημερινά χτυπήματα κάτω από τη ζώνη και η παραπολιτική ελλείψει πολιτικής το αποδεικνύουν», τόνισε η Μαριλένα Κοππά.
Τέλος, περιέγραψε τη «ΔΗΜΑΡ-Προοδευτική Συνεργασία» ως έναν πόλο και μία γέφυρα μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ. «Στρατεύτηκα στο εγχείρημα της “ΔΗΜΑΡ Προοδευτική Συνεργασία” για τη δημιουργία ενός στρατηγικού, αυτόνομου πόλου μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ», είπε, περιγράφοντας το εγχείρημα ως μία «γέφυρα διαλόγου που συνομιλεί με τον ΣΥΡΙΖΑ γιατί πουθενά στην Ευρώπη δεν οικοδομήθηκε κεντροαριστερά απέναντι στην αριστερά», αλλά και ως «γέφυρα διαλόγου που συνομιλεί και με την κυβέρνηση. Αλλά με πρόγραμμα και κόκκινες γραμμές. Όχι άνευ όρων».

Διαβάστε τα κυριότερα σημεία της ομιλίας της κ. Κοππά εδώ

Keywords
Τυχαία Θέματα