«Μαμά, πάρε μας σπίτι και δε θα πεινάσουμε ποτέ ξανά»

Της Ιουστίνης Φραγκούλη-Αργύρη

«Πάρε μας μανούλα μου στο σπίτι και δεν θα ξαναπεινάσουμε ποτέ»! Με αυτήν την σπαρακτική κραυγή το μεγαλύτερο από τα παιδιά μιας οικογένειας που σιτείται στο νηπιοτροφείο της Καλλιθέας πιάστηκε από το φουστάνι της μητέρας του, παρακαλώντας την να πάρει εκείνο και τα αδέρφια του στο σπίτι. Κι η μάννα που είχε πάει να παίξει και να αγκαλιάσει τα παιδιά της στο νηπιοτροφείο το οποίο τους παρείχε στέγη και τροφή, έτρεξε να φύγει κλαίγοντας σπαρακτικά γιατί δεν μπορούσε να πάρει τα παιδιά της σπίτι να τα ταΐσει.

«Δεν μπορώ καρδούλα μου, δεν έχουμε τίποτα

στο σπίτι ούτε να φάμε… Το πρόσωπο της μικρής σοβάρεψε, σκέφτηκε λίγο και έδωσε την πιο συγκλονιστική λύση στο πρόβλημα που έχω ακούσει στην ζωή μου… “Πάρε μας μανούλα μου στο σπίτι και εμείς δεν θα πεινάμε ποτέ…’»

Αυτή η ιστορία κι άλλες τόσες χιλιάδες ιστορίες απόρων οικογενειών με αδυναμία να θρέψουν και να ντύσουν τα παιδιά τους είναι η στυγνή καθημερινότητα στην Ελλάδα της κρίσης. Οπως αναφέρει η Unicef στην ετήσια έκθεσή της 600.000 παιδιά στην Ελλάδα ζούν κάτω από το όριο της φτώχειας και υποσιτίζονται.

Ναι, το φαινόμενο του υποσιτισμού “χτύπησε” την πόρτα της Ελλάδας, με ολοένα και περισσότερους φορείς και ιδιώτες να ρίχνονται καθημερινά στη μάχη για την αποτελεσματική καταπολέμησή του.

Σε δεκάδες περιοχές της Αθήνας (Κερατσίνι, Κοκκινιά, Ταμπούρια, Αγία Βαρβάρα, Καματερό, Ανω Λιόσια, Περιστέρι, κ.λπ.) αλλά ακόμη και στην επαρχία, όπως στη δυτική Θεσσαλονίκη και την Κρήτη, αυξάνονται συνεχώς τα περιστατικά μαθητών που υποσιτίζονται. Δάσκαλοι και γονείς βλέπουν παιδιά να λιποθυμούν στις τάξεις από τον υποσιστισμό/

Η κρίση απλά ενέτεινε τα “σημάδια” της έλλειψης ακόμα και των “προς το ζην” σε αρκετές οικογένειες.

Την ίδια ώρα και μπροστά στα αυξανόμενα κρούσματα υποσιτισμού, δεκάδες Σύλλογοι Γονέων σχεδόν στο σύνολο της χώρας έχουν σηκώσει τα μανίκια, αναλαμβάνοντας στις περισσότερες περιπτώσεις το ρόλο της Πολιτείας, προκειμένου να παρέχουν με διακριτικότητα τρόφιμα και οικονομική βοήθεια σε οικογένειες που γνωρίζουν ότι έχουν ανάγκη.

Οπως αναφέρει η βρεταννική εφημερίδα Guardian:

• Η οικονομική κρίση στην Ελλάδα έχει προκαλέσει πόνο και τη δυστυχία σε όλη τη χώρα

• Δεκάδες παιδιά έχουν μπεί σε ορφανοτροφεία και γηροκομεία για οικονομικούς λόγους
• Μία οικογένεια αναγκάστηκε να βάλει στο ίδρυμα τα τέσσερα παιδιά της όταν χρεοκόπησε το εστιατόριο του πατέρα, ο οποίος φυλακίστηκε για χρέη βάσει των νέων σκληρών νόμων
• Η οργάνωση «το Χαμόγελο του Παιδιού», βοήθησε 10.927 παιδιά τον τελευταίο χρόνο
• Τα «Παιδικά χωριά SOS», πριν από πέντε χρόνια βοηθούσαν 47 οικογένειες. Σήμερα βοηθούν 9.000
• Ενα σχολείο έδωσε στοιχεία ότι ένας στους έξι από τους μαθητές ήταν υποσιτιζόμενος.

Αυτή είναι η εικόνα, μαννάδες που αφήνουν τα παιδιά τους στα ιδρύματα, όχι πλέον λόγω κακοποίησης αλλά λόγω ανέχειας, οικογένειες που βιώνουν τον καθημερινό αποχαιρετισμό με τα παιδιά τους, επειδή οι μισθοί δεν φτάνουν να ταϊζουν στόματα.

Τα νέα δεν έχουν αφήσει ασυγκίνητη την ομογένεια του Μόντρεαλ. Το 2011 ιδρύθηκε ο οργανισμός “Magic Mission” από μια ομάδα ανθρώπων που παλεύουν να στηρίξουν τα παιδιά της Ελλάδας του σήμερα.

Μέσα στον ενάμισυ χρόνο λειτουργία της η οργάνωση έχει κατορθώσει να συγκεντρώσει πάνω από 100.000 δολάρια, τα οποία έχει διαθέσει απευθείας στα παιδιά της ανάγκης. Οργανώσεις όπως «Η Κιβωτός του Κόσμου», «Το Χαμόγελο του Παιδιού», Τα Χωριά SOS, σχολεία του ακριτικού Κιλκίς, ο Δήμος Βέρροιας, ο Δήμος Αθηναίων, Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα της Κύπρου, «Ο Φάρος του Κόσμου» έλαβαν βοήθεια σε τρόφιμα, ρούχα, παπούτσια, σχολικά είδη, φάρμακα.

Τα μέλη της οργάνωσης δουλεύουν σιωπηλά, αγωνίζονται όχι μόνο να συλλέξουν τα χρήματα, αλλά να εντοπίσουν τις συγκεκριμένες ανάγκες ανά τα ιδρύματα της Ελλάδας, τους δήμους και τους οργανισμούς προκειμένου η βοήθεια να φτάσει αλώβητη στους αποδέκτες.

Keywords
Τυχαία Θέματα