«ΜΑΥΡΟ» ΤΟ 20% ΤΟΥ ΑΕΠ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ

Το μέγεθος της παραοικονομίας ισούται με το 19,3% του συνολικού ΑΕΠ της ΕΕ, δηλαδή με 2 τρισ. ευρώ, σύμφωνα με τους υπολογισμούς της Κομισιόν.

Η Ελλάδα βρίσκεται στην ένατη θέση, με την παραοικονομία να εκτιμάται στο 24,2% του ΑΕΠ της. Τα πρωτεία έχει η Βουλγαρία (32,3%) και ακολουθούν η Ρουμανία, η Λιθουανία, η Εσθονία, η Λετονία, η Κύπρος

(26%), η Μάλτα (25,8%) και η Πολωνία (25%). Το χαμηλότερο ποσοστό παραοικονομίας καταγράφεται στην Αυστρία (7,9% του ΑΕΠ), στο Λουξεμβούργο (8,2%) και στην Ολλανδία (9,8%).

Σε έκθεσή της η Κομισιόν υπογραμμίζει ότι στην εποχή της παγκοσμιοποίησης οι μεμονωμένες εθνικές προσπάθειες για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής είναι αναποτελεσματικές και προτείνει κοινή πολιτική, με μέτρα όπως ο διασυνοριακός αριθμός φορολογικού μητρώου, η δημιουργία χάρτη των Ευρωπαίων φορολογουμένων και αυστηρότερα κοινά μέτρα κατά των φορολογικών παραδείσων. Σε εθνικό επίπεδο, η Κομισιόν ζητεί από τα κράτη μέλη να βελτιώσουν τους φοροεισπρακτικούς μηχανισμούς τους, δηλώνοντας πρόθυμη να παρακολουθήσει τη διαδικασία, αλλά και να παρέχει τεχνική βοήθεια εφόσον χρειάζεται.

Keywords
Τυχαία Θέματα