Μάχη ψήφο με ψήφο

Η μέρα της κρίσης για την κυβέρνηση πλησιάζει. Την προσεχή Τετάρτη, με τα συνδικάτα να απεργούν και την προχθεσινή εικόνα διάλυσης κατά την ψηφοφορία για τις ιδιωτικοποιήσεις νωπή, ο Αντώνης Σαμαράς θα επιδιώξει να περάσει το πακέτο των προαπαιτούμενων μέτρων που θα εξασφαλίσει τη χρηματοδότηση της χώρας και, πιθανά, την επιβίωση της κυβέρνησής του.

Η προχθεσινή εικόνα στη Βουλή

αποτέλεσε σοκ για τους επιτελείς του Πρωθυπουργού καθώς αναδείχθηκε το σοβαρό πρόβλημα στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ. Ταυτόχρονα, ωστόσο, επιβεβαιώθηκε και η βούληση Βενιζέλου να στηρίξει το νέο πακέτο μέτρων, με όποιες κοινοβουλευτικές δυνάμεις του απομένουν. Διόλου τυχαία, το Μέγαρο Μαξίμου από χθες – και ενώ ο Βενιζέλος μετρά ένα μετά το άλλο στελέχη να αποχωρούν από το ΠΑΣΟΚ – δεν παύει να τονίζει τη στάση ευθύνης που επιδεικνύει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, με στόχο την εξασφάλιση της παραμονής της Ελλάδας στην ευρωζώνη.

Το πρόβλημα, ωστόσο, για το Μαξίμου είναι ότι δεν έχει κάποιον τρόπο ώστε να σπάσει τον… πάγο και την άρνηση Κουβέλη να ψηφίσει το πακέτο των εργασιακών, άρα και το σύνολο του πολυνομοσχεδίου που θα έλθει στη Βουλή. Από τη ΔΗΜΑΡ στέλνονται σήματα συμβιβασμού, ωστόσο το ΔΝΤ δεν συζητά ούτε καν το ενδεχόμενο τα εργασιακά να έρθουν προς συζήτηση μετά την πάροδο 2 – 3 μηνών. Η προσπάθεια εξεύρεσης μίας συμβιβαστικής λύσης, με κάποιες επιμέρους βελτιώσεις στο πακέτο των εργασιακών, δεν έχει εγκαταλειφθεί σε μία ύστατη προσπάθεια να δοθεί η δυνατότητα θετικής ψήφους στη ΔΗΜΑΡ.

Την ίδια στιγμή και παρά το γεγονός ότι από το Μαξίμου κάνουν λόγο για μηδενικές γαλάζιες διαρροές, στο παρασκήνιο γίνεται λόγος για κάποιους – λίγους πάντως – βουλευτές που σκέφτονται να καταψηφίσουν. Ο κ. Σαμαράς αναμένεται να συγκαλέσει την κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος τη Δευτέρα, σε μία προσπάθεια να πείσει τους βουλευτές του να ψηφίσουν. Θα το επιτύχει; Μένει να αποδειχθεί. Ωστόσο, κάθε ψήφος μετράει καθώς η κυβέρνηση κινείται πλέον στα όρια.

Αν επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες για νέες απώλειες από το ΠΑΣΟΚ, οι 32 πράσινοι σήμερα (μετά την ανεξαρτητοποίηση του Κασσή) δεν αποκλείεται να περιορισθούν σε 26 ή ακόμη και σε 25. Αν σε αυτούς προστεθούν οι 127 της Ν.Δ., το άθροισμα φθάνει τις 152 έδρες, με μηδενικές δηλαδή απώλειες εκ μέρους της ΝΔ. Είναι σαφές ότι αν κάποιοι γαλάζιοι κινηθούν προς το «όχι» τα πράγματα καθίστανται οριακά, αν όχι για την υπερψήφιση του νομοσχεδίου (μπορεί να περάσει με πλειοψηφία επί των παρόντων) σίγουρα για το πολιτικό συμπέρασμα της ψηφοφορίας.

Εδώ, σύμφωνα με τα σενάρια, δεν αποκλείεται να υπάρξει έκπληξη από την πλευρά της ΔΗΜΑΡ. Πληροφορίες θέλουν κάποιους τουλάχιστον βουλευτές του κόμματος να μην αποκλείουν την παροχή ψήφου στήριξης προς την κυβέρνηση. Η κίνηση αυτή θα ήταν σχεδόν σίγουρη αν δεν είχε προηγηθεί η αιφνιδιαστική ανακοίνωση του κ. Σαμαρά για την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων, η οποία και προκάλεσε εκνευρισμό στην Αγ. Κωνσταντίνου. Ωστόσο, δεν αποκλείεται κάποιοι βουλευτές να κάνουν πράξη, νωρίτερα, τη θέση τη

Keywords
Τυχαία Θέματα