«Να μη γίνει στην Ουκρανία ότι στα Βαλκάνια το ’90»

Σε παρέμβασή της σε συζήτηση της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σχετικά με την κατάσταση στην Ουκρανία, η Ευρωβουλευτής και κοινοβουλευτική εκπρόσωπος της Ομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών για θέματα άμυνας και ασφάλειας Μαριλένα Κοππά, τόνισε: «Σε ό,τι αφορά την Ε.Ε., οφείλουμε, πάνω από όλα, να μην επαναλάβουμε τα λάθη που κάναμε στα Βαλκάνια τη δεκαετία 1990».

Το πλήρες κείμενο της παρέμβασης, έχει ως εξής:

«Μετά τις δραματικές μέρες που έζησε η Ουκρανία, πρέπει όλοι, εντός και εκτός της χώρας, να

σταθούν με σοβαρότητα και απόλυτη ευθύνη. Σε ό,τι αφορά την Ε.Ε., οφείλουμε, πάνω από όλα, να μην επαναλάβουμε τα λάθη που κάναμε στα Βαλκάνια τη δεκαετία 1990.

Το πρώτο είναι να εγγυηθούμε και να διευκολύνουμε ελεύθερες και δίκαιες εκλογές, το γρηγορότερο δυνατό. Πρέπει, επίσης, να καταστεί σαφές ότι η Ε.Ε. δεν ταυτίζεται με συγκεκριμένα τμήματα της ουκρανικής αντιπολίτευσης, ούτε θεωρεί νόμιμο εκπρόσωπο τις ακραίες φιλοναζιστικές εθνικιστικές δυνάμεις. Τα κόμματα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου έχουν την ευθύνη να περιφρουρήσουν τη νομιμότητα της μεταβατικής κυβέρνησης. Κανείς δε δικαιούται να κλέψει τη δυναμική της συγκυρίας για προσωρινά κομματικά οφέλη.

Δεύτερο σημείο: Η εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας πρέπει να περιφρουρηθεί. Σειρά άρθρων στο διεθνή τύπο που αναφέρονται στην τάχα τεχνητή ενότητα είναι αποπροσανατολιστικά: η Ουκρανία δεν είναι πιο τεχνητή από άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Τρίτο: Πρέπει να φροντίσουμε ώστε η Ρωσία να είναι μέρος της λύσης. Αλλιώς λύση δεν μπορεί να υπάρξει.

Και τέλος: Πρέπει όλοι να εγγυηθούμε ότι η ουκρανική κρίση και το δράμα ενός λαού, δε θα γίνουν αντικείμενο λαϊκισμού και μικροκομματικής εκμετάλλευσης από την πλευρά ευρωπαϊκών κομμάτων».

Keywords
Τυχαία Θέματα