Αλλαγή πλεύσης της τρόικα λίγο πριν το κρίσιμο Ραντεβού

του Βαγγέλη Δουράκη

Με ηλεκτρονικό μήνυμα (e-mail) οι δανειστές μας ζήτησαν από την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας να ξανακάτσει στο τραπέζι για να βρεθεί μια κοινή φόρμουλα όσον αφορά στην ρύθμιση για τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς ασφαλιστικά ταμεία.

Από το μεσημέρι της Κυριακής και πριν το ραντεβού του Γιάννη Στουρνάρα με τους Πολ Τόμσεν, Ματίας Μορς και Κλάους Μαζούχ στο γραφείο του υπουργού Εργασίας βρίσκεται σε εξέλιξη συνάντηση με τα τεχνικά κλιμάκια, αλλά και τους επικεφαλής

των ασφαλιστικών ταμείων.

Διαφαίνεται έτσι πως οι απεσταλμένοι των ελεγκτών προσέρχονται στη συνάντηση διαλλακτικότεροι για το ζήτημα της πληρωμής των φόρων και των ασφαλιστικών εισφορών με περισσότερες δόσεις ή τουλάχιστον αρκετές παραπάνω απο αυτές που αρχικά πρότειναν δηλαδή 12 δόσεις.

Ωστόσο η συνάντηση του υπουργού Οικονομικών με τους επικεφαλής γίνεται στη σκιά των παραιτήσεων Αθανασόπουλου και Μέργου, που ανησυχεί τους επικεφαλής των ελεγκτών για την πρόοδο των αποκρατικοποιήσεων και των αλλαγών στις ΔΕΚΟ, θέματα τα οποία χειρίζονταν ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ και ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών αντίστοιχα.

Μεγάλο αγκάθι παραμένουν και οι αλλαγές στο δημόσιο με ό,τι αυτό συνεπάγεται για κινητικότητα – διαθεσιμότητα – απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων.

Οι ελεγκτές αντιδρούν έντονα και στη σχεδιαζόμενη ρύθμιση για τα χρέη στις τράπεζες, επειδή ανησυχούν για τις επιπτώσεις της στις υπό ανακεφαλαιοποίηση τράπεζες.

Ανησυχία προκαλεί όμως και η παραίτηση Αθανασόπουλου από το ΤΑΙΠΕΔ, καθώς δεν η απουσία του αφήνει ερωτηματικά για το πώς θα καλυφθεί το κενό στη ηγεσία του Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων αλλά και πόσος χρόνος θα χαθεί για να συνεδριάσει και να λάβει ξανά αποφάσεις το ΔΣ του Ταμείου.

Στην ατζέντα των συνομιλιών κυριαρχεί και το θέμα του φοροεισπρακτικού μηχανισμού καθώς οι ελεγκτές θεωρούν πως έχει καταρρεύσει και απαιτούν άμεσα τη στελέχωση σώματος 2.000 ελεγκτών, ενώ προτείνουν να εκχωρηθούν «υπερεξουσίες» από το υπουργείο Οικονομικών στον ανεξάρτητο Γενικό Γραμματέα Εσόδων αλλά και να προσληφθούν ιδιωτικές εταιρίες είσπραξης των φόρων.

Keywords
Τυχαία Θέματα