Λιγότερη γραφειοκρατεία ζητούν οι τράπεζες

Τον περιορισμό της γραφειοκρατίας και την αναμόρφωση του πτωχευτικού δικτύου ζητούν οι τράπεζες ως το πλέον κρίσιμο ζήτημα για την αντιμετώπιση των «κόκκινων» δανείων.

Όπως σημειώνουν στελέχη τραπεζών η μεγαλύτερη ευελιξία και η άρση των ατελείωτων γραφειοκρατικών υποχρεώσεων αποτελεί το «κλειδί» για την αντιμετώπιση του μεγάλου προβλήματος των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Πλέον τα «κόκκινα» δάνεια προσεγγίζουν το 35% του συνόλου

που αντιστοιχεί σε καθυστερήσεις άνω των 70 δισ. ευρώ. Η μεγάλη πρόκληση για τις τράπεζες είναι το πώς επιχειρήσεις που είναι βιώσιμες, αλλά αντιμετωπίζουν πρόβλημα υπερδανεισμού, θα επανέλθουν σε μια φυσιολογική κατάσταση λειτουργίας.

Όπως σημειώνουν η στρατηγική που πρέπει να υιοθετηθεί για την επίλυση του προβλήματος των μη εξυπηρετούμενων δανείων πρέπει να είναι τέτοια ώστε να μην ανακοπεί η πορεία ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας. Παράλληλα η προσπάθεια πρέπει να έχει στόχο την οικονομική ανόρθωση και την ενίσχυση της υγιούς και ανταγωνιστικής επιχειρηματικότητας.

«Καθημερινά κάνουμε ρυθμίσεις επί ρυθμίσεων», υπογραμμίζει επιτελικό στέλεχος στις τράπεζες, «οι τράπεζες θα πρέπει να αφεθούν να κάνουν τη δουλειά τους, αυτό που ξέρουν και όχι να δημιουργούμε νέες γραφειοκρατικές δομές που οδηγούν μόνο σε καθυστερήσεις και ευθυνοφοβία». Οι τράπεζες σημειώνουν ότι η αντιμετώπιση των καθυστερήσεων πρέπει να γίνει με όρους αγοράς και παράλληλα να διαφυλαχθεί η συναλλακτική ηθική.

Όπως σημειώνει, το 65% των δανειοληπτών, παρά τις δυσκολίες, εκπληρώνουν τις υποχρεώσεις τους και η αντιμετώπιση των «κόκκινων» δανείων πρέπει να γίνει με τρόπο δίκαιο που να μη συνιστά ευνοϊκή μεταχείριση όσων δεν εξυπηρετούν τις υποχρεώσεις τους. Σημειώνουν ότι πρέπει να γίνει ένα φιλτράρισμα μεταξύ επιχειρήσεων και νοικοκυριών που βρίσκονται σε δεινή οικονομική κατάσταση και δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις και αυτών που διαθέτουν εισοδήματα ή περιουσιακά στοιχεία, αλλά δεν θέλουν να θυσιάσουν τίποτα ελπίζοντας σε μια μαγική επιστροφή στην προ κρίσης εποχή.

Από την άλλη πλευρά υπάρχουν πολλά νοικοκυριά που αντιμετωπίζουν μεγάλα οικονομικά προβλήματα και καταγγέλλουν ότι οι τράπεζες δεν έχουν διάθεση συνεργασίας, δεν αναγνωρίζουν τα προβλήματα, απαιτούν το σύνολο των οφειλών ανεξάρτητα από τις ιδιαίτερες συνθήκες και προσφέρουν λύσεις που δεν λύνουν πραγματικά τα προβλήματα, αλλά τα κρύβουν κάτω από το χαλί.

Η πρόταση της κυβέρνησης

Η κυβέρνηση πάντως βρίσκεται στην τελική ευθεία για την ολοκλήρωση της απαιτούμενης νομοθετικής παρέμβασης. Η πρόταση νόμου του υπουργείου Ανάπτυξης, έχει αποσταλεί προς διαβούλευση στις τράπεζες, προβλέπει ότι το σχέδιο εξυγίανσης για επιχειρηματικά δάνεια θα πρέπει να έχει την έγκριση του 60% των πιστωτών, στο οποίο περιλαμβάνεται το 40% των τυχόν εμπράγματων εξασφαλίσεων.

Πρόκειται για ρύθμιση που δεσμεύει το σύνολο των πιστωτών της επιχείρησης. Για την εξυγίανση της επιχείρησης, η πρόταση αφήνει στις τράπεζες την ευθύνη να κρίνουν τη βιωσιμότητά της. Οι τράπεζες, σε συνεργασία με τις διοικήσεις μπορούν να επιστρατεύσουν όλα τα διαθέσιμα εργαλεία, όπως κεφαλαιοποίηση χρεών και ρύθμιση του δανείου σε συνδυασμό με την αντίστοιχη δυνατότητα διαγραφής οφειλών από προσαυξήσεις προς το Δημόσιο και «κούρεμα» οφειλών, αφού όπως χαρακτηριστικά αναφέρει, μπορεί να χρησιμοποιηθεί και κάθε άλλο «πρόσφορο μέσο».

Η αίτηση θα πρέπει να συζητηθεί εντός διμήνου από την υποβολή της και το δικαστήριο θα πρέπει εντός μηνός από τη συζήτηση, να αποδεχθεί την αίτηση και να εκδώσει την απόφαση. Με τη δημοσίευση της απόφασης που κάνει αποδεκτή την αίτηση, προβλέπεται η αναδιάρθρωση των οφειλών προς το Δημόσιο, τους ασφαλιστικούς φορείς και τους εργαζόμενους κυρίως μέσω της διαγραφής των πάσης φύσεως προσαυξήσεων και προστίμων που έχουν επιβληθεί ως προς οφειλές που κατέστησαν υπερήμερες. Σε ότι αφορά τους εργαζόμενους η εξόφληση των οφειλόμενων μπορεί να πραγματοποιηθεί σε 12 μήνες.

Keywords
Τυχαία Θέματα