ΛΗΓΕΙ Η ΠΡΟΘΕΣΜΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΜΠΟΡΙΚΗ

09:25 8/8/2012 - Πηγή: Matrix24
Όποια από τις τρεις μεγάλες τράπεζες αποκτήσει την ανακεφαλαιοποιημένη Emporiki Bank αφενός θα ενισχύσει αποφασιστικά το μέγεθος και το ειδικό βάρος της στην τραπεζική αγορά και αφετέρου θα ωφεληθεί από τα πρόσθετα κεφάλαια που θα εισφέρει η Credit Agricole.

Ώρες απομένουν για την Εμπορική Τράπεζα. Σήμερα στις έξι το απόγευμα λήγει η προθεσμία για την

κατάθεση προσφορών για την εξαγορά του συνόλου των μετοχών της τράπεζα και δεδομένη θεωρείται η υποβολή προσφορών από τις τρεις μεγάλες εμπορικές τράπεζες την Εθνική Τράπεζα, την Eurobank και την Alpha Bank.

Στη συνέχεια τη σκυτάλη παίρνουν η Credit Agricole (μητρικός όμιλος της Emporiki Bank) καθώς επίσης η Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ) και το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) που θα αξιολογήσουν τις προσφορές.

Όποια απο τις τρεις μεγάλες τράπεζες αποκτήσει την ανακεφαλαιοποιημένη Emporiki Bank αφενός θα ενισχύσει αποφασιστικά το μέγεθος και το ειδικό βάρος της στην τραπεζική αγορά και αφετέρου θα ωφεληθεί από τα πρόσθετα κεφάλαια που θα εισφέρει η Credit Agricole. Έτσι θα χρειαστεί λιγότερα κεφάλαια στο πλαίσιο της ανακεφαλαιοποίησης. Στο τέλος του 2011 η Emporiki Bank είχε ενεργητικό ύψους 21 δισ. ευρώ, οι χορηγήσεις δανείων έφταναν τα 19 δισ. ευρώ ενώ οι καταθέσεις τα 11 δισ. ευρώ. Στον όμιλο απασχολούνται 5.200 εργαζόμενοι. Η Εθνική Τράπεζα διαθέτει ενεργητικό ύψους 104 δισ. ευρώ, χορηγήσεις 70,7 δισ. ευρώ και καταθέσεις 57,4 δισ. ευρώ, η Eurobank ενεργητικό 73 δισ.ευρώ, χορηγήσεις 50 δισ. ευρώ, καταθέσεις 31 δισ. ευρώ ενώ η Alpha Bank διαθέτει ενεργητικό 57 δισ. ευρώ, χορηγήσεις 48 δισ. ευρώ και καταθέσεις ύψους 27 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με πληροφορίες ΤΧΣ και ΤτΕ θα εξετάσουν τις προσφορές και πέραν του οικονομικού σκέλους θα δοθεί μεγάλο βάρος στις συνέργειες που δημιουργούνται από τους επιμέρους συνδυασμούς. Πληροφορίες αναφέρουν ότι θα ακολουθήσουν και άλλες κινήσεις συγκέντρωσης δυνάμεων πριν την ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης, που εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2012. Η ολοκλήρωση της επανακεφαλαιοποίησης του τραπεζικού συστήματος αποτελεί μια από τις μεγάλες προτεραιότητες της νέας κυβέρνησης καθώς η αναζωογόνηση του τραπεζικού συστήματος αποτελεί προϋπόθεση για την αποκατάσταση των συνθηκών ρευστότητας και την ανάκαμψη της οικονομίας.

]]>
Keywords
Τυχαία Θέματα