Κρας τεστ διαρκείας για την Κυβέρνηση

Κάθε άλλο παρά ραστώνη φέρνει το θέρος για την κυβέρνηση καθώς η πολιτική αντιπαράθεση κλιμακώνεται τόσο στο πολιτικό όσο και στο κοινωνικό επίπεδο. Το Μαξίμου και τρία ουσιαστικά υπουργεία – Διοικ. Μεταρρύθμισης, Παιδείας και Εσωτερικών – καλούνται να διαχειριστούν άμεσα την καυτή πατάτα των διαθεσιμοτήτων – απολύσεων στον δημόσιο τομέα, την ίδια στιγμή που η αντιπολίτευση ανεβάζει κάθετα τους τόνους και στο εσωτερικό της κυβέρνησης αυξάνονται οι φωνές διαφοροποίησης των βουλευτών.

Παράλληλα, η ΠΟΕ-ΟΤΑ, η ομοσπονδία των εργαζομένων στην τοπική αυτοδιοίκηση έχει αποδείξει

και κατά το παρελθόν τη δυνατότητά της να οργανώνει μαζικές κινητοποιήσεις διαρκείας ενώ δεν είναι λίγοι οι δήμαρχοι που βλέπουν ότι η αντιπαράθεση με την κυβέρνηση θα μπορούσε να τους εξασφαλίσει την επανεκλογή στις δημοτικές εκλογές του επόμενου Μαΐου.

Σε αυτό το περιβάλλον, το πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα της τρόικας εισάγεται αύριο σε επιτροπή της Βουλής και την Τρίτη στην Ολομέλεια, προκειμένου να αποδειχθεί αν οι δημόσιες διαφοροποιήσεις κυβερνητικών βουλευτών (Κακλαμάνης, Ταμήλος, Ντόλιος) θα μετασχηματισθούν σε αρνητική ψήφο ή θα μείνουν στα λόγια. Άλλωστε, η επιλογή του Μαξίμου το νομοσχέδιο να έρθει με τη μορφή διαφορετικών άρθρων δημιουργεί προϋποθέσεις επιμέρους διαφοροποιήσεων από βουλευτές, οι οποίες είναι άγνωστο τί αντιμετώπισης θα τύχουν από τους κ. Σαμαρά και Βενιζέλο.

Σε μία πολιτικά ασφυκτική αλληλουχία πολιτικών μαχών, η κυβέρνηση – πλην του πολυνομοσχεδίου – θα πρέπει να διαχειριστεί την ψήφιση του νόμου για τη νέα ΕΡΤ, δύο ακόμα «μνημονιακού» χαρακτήρα νομοσχέδια για τη φορολογική αντιμετώπιση και τις συγχωνεύσεις, το πόρισμα για τον Γ. Παπακωνσταντίνου αλλά και το αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ για εξεταστική σχετικά με το μαύρο στην ΕΡΤ. Παράλληλα, δε, θα πρέπει να θέτει σε διαθεσιμότητα τους σχολικούς φύλακες και άλλες ειδικότητες, περίπου 4.000 άτομα, και να προετοιμάζεται για την κινητικότητα των δημοτικών αστυνομικών το Σεπτέμβριο, στα τέλη του οποίου η τρόικα αναμένεται να επιστρέψει στην Αθήνα.

«Με τον ένα ή τον άλλο τρόπο το καλοκαίρι θα το βγάλουμε» σημειώνει στενός συνεργάτης του Πρωθυπουργού. «Τα δύσκολα ξεκινούν τον Οκτώβριο» προσθέτει αμέσως μετά, καταδεικνύοντας το μέγεθος των μετώπων που θα κληθεί να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση. Διότι με τις γερμανικές εκλογές να έχουν διεξαχθεί και τις πιθανότητες να αναλάβει ο σοσιαλιστής Πέτερ Σταϊνμπουρκ, αντί του Βολφγκαγκ Σόιμπλ, την οικονομική πολιτική της Γερμανίας να έχουν εξανεμισθεί, με απτές πλέον αποδείξεις για το εάν και σε ποιό βαθμό η Ελλάδα μπορεί να καλύψει τις αποκλίσεις του προγράμματος αλλά και με έναν μεγάλο αριθμό υπαλλήλων του δημοσίου αντιμέτωπους με κινητικότητα (12.500) ή απόλυση (2.000) τα περιθώρια χειρισμών θα είναι ομολογουμένως πολύ στενά…

Keywords
Τυχαία Θέματα