ΚΟΥΡΕΜΑ 30% ΣΤΙΣ ΔΟΣΕΙΣ ΔΑΝΕΙΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΜΗΚΥΝΣΗ

Με στόχο την ελάφρυνση των χρεωμένων νοικοκυριών οι τράπεζες προτείνουν στην Κυβέρνηση ρύθμιση για επιμήκυνση των δανείων με χαμηλότερες δόσεις, αναγνωρίζοντας τις μειώσεις στα εισοδήματα των πολιτών.

Η μείωση στα δάνεια θα φτάνει το 30% και οι καταναλωτές θα μπορούν να αποπληρώσουν στον μέλλον το υπόλοιπο ποσό, με αύξηση των ετών.

Μάλιστα εξετάζεται η εφαρμογή των ευνοϊκών όρων και για τα δάνεια που δεν είναι «κόκκινα».

Και αυτό γιατί θα αδικηθούν οι συνεπείς δανειολήπτες, οι οποίοι μπορεί με δυσκολία να ανταποκρίνονται. Υπάρχει δε ο κίνδυνος και αυτοί που μέχρι τώρα πληρώνουν τις δόσεις τους, να μην είναι συνεπείς, ώστε τα δάνειά τους να γίνουν «κόκκινα», για να εκμεταλλευτούν τη ρύθμιση.

Μια άλλη παράμετρος είναι ότι οι τράπεζες δεν θέλουν οι δόσεις να είναι ανάλογες με το εισόδημα, αφού πλέον κανένας μισθός δεν είναι εγγυημένος, αλλά αντιτίθεται σε οποιδήποτε «κούρεμα» δανείων, υπογραμμίζοντας πως οποιαδήποτε απόφαση έχιε επίπτωση στα κεφάλαια των πιστωτικών ιδρυμάτων θα βρει αντίθετη την Τρόικα.

Ειδικότερα, καλύτερη μεταχείριση θα έχουν οι λεγόμενες ευπαθείς ομάδες, όπως είναι οι άνεργοι, οι συνταξιούχοι και όσοι έχουν σοβαρά προβλήματα υγείας.

Το μεγάλο πρόβλημα παραμένουν τα στεγαστικά δάνεια που έχουν εγκριθεί από τον ΟΕΚ με επιδότηση επιτοκίου, καθώς δεν μπορούν να ρυθμιστούν , γιατί αν αλλάξει η σύμβαση παύει να ισχύει η επιδότηση.

Keywords
Τυχαία Θέματα