ΑΠΟΧΩΡΟΥΝ 200.000 ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ

Θα είναι συνταξιοδοτικά «ώριμοι» μέχρι το τέλος του 2015. Όλο το σχέδιο του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης για την αποχώρηση 200.000 υπαλλήλων από το δημόσιο.

Με τη διαδικασία της συνταξιοδοτικής ωρίμανσης και των κανονικών αποχωρήσεων και όχι με απολύσεις, θα οδηγηθούν 200.000 εργαζόμενοι εκτός δημοσίου.

Με τη διαδικασία της αναγνώρισης πλασματικών χρόνων θα μπορέσει να επιτύχει ή ακόμα και να υπερβεί το στόχο των 150.000 αποχωρήσεων από το δημόσιο το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Τη διαβεβαίωση αυτή έδωσε χθες ο Αντώνης Μανιτάκης

μιλώντας σε εκδήλωση Βέλγων επιχειρηματιών.

Το σχέδιό του υπουργείου έχει ήδη καταρτιστεί και αναμένεται να παρουσιαστεί το επόμενο διάστημα στην τρόικα.

Συγκεκριμένα σύμφωνα με το σχέδιο του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης στα τέλη του 2015 ο δημόσιος τομέας δεν θα έχει πάνω από 600 χιλιάδες δημοσίους υπαλλήλους. Όπως υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο Α. Μανιτάκης θα είναι μικρότερο κατά 1/3 από αυτόν του 2009.

Ο επίμαχος στόχος θα επιτευχθεί  «χωρίς απολύσεις, αλλά με τις αναγκαίες μετατάξεις και σε συνθήκες εργασιακής ειρήνης και ασφάλειας».

Σύμφωνα με το σχέδιο οι αποχωρήσεις θα φτάσουν στις 200.000. Ο στόχος αυτός θα επιτευχθεί με τρεις τρόπους.

Με την αυστηρή τήρηση του κανόνα 1:5,Μέσω του αυξημένου αριθμού αποχωρήσεων. Σύμφωνα με εκτιμήσεις του Γενικού Λογιστηρίου οι αποχωρήσεις μέχρι το τέλος του 2012 θα φτάσουν τις 40.000.Με την υλοποίηση του μέτρου της συνταξιοδοτικής ωρίμανσης.

Πώς θα λειτουργήσει η συνταξιοδοτική ωρίμανση

Μέσω της εφαρμογής του μέτρου της συνταξιοδοτικής ωρίμανσης θα οδηγηθούν εθελούσια με πρόωρη σύνταξη εκτός δημοσίου 35.000 υπάλληλοι. Ειδικότερα προκρίνεται η συνταξιοδότηση όσων έχουν ήδη θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα μέχρι τα τέλη του 2010. Για να θεμελιώσουν δικαίωμα συνταξιοδότησης θα έπρεπε να είχαν συγκεντρώσει 25 χρόνια συντάξιμης προϋπηρεσίας μέχρι το 2010 και μέχρι το τέλος του 2012 να συμπληρώνουν τα 27 χρόνια. Οι συγκεκριμένοι υπάλληλοι θα μπορούν να εξαγοράσουν επιπλέον 3 χρόνια και θα μπορέσουν να βγουν σε μειωμένη σύνταξη με 30 χρόνια πραγματικής και συντάξιμης προϋπηρεσίας. Από τα στατιστικά στοιχεία του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης προκύπτει ότι οι υπάλληλοι της συγκεκριμένης κατηγορίας είναι ηλικίας από 55-57 ετών. Με τη διαδικασία αυτή, σύμφωνα με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου, θα περιορισθεί το μισθολογικό κόστος, ενώ θα απελευθερωθούν θέσεις προκειμένου να ανανεωθεί η δημόσια διοίκηση με νέους, καταρτισμένους και ικανούς υπαλλήλους.

Η αξιολόγηση κλειδί για τον εξορθολογισμό της Δημόσιας Διοίκησης

Το κλειδί για το εξορθολογισμό της Δημόσιας Διοίκησης σύμφωνα με τον Α. Μανιτάκη είναι η αξιολόγηση του προσωπικού. Ήδη η αξιολόγηση των δομών βρίσκεται σε εξέλιξη και θα ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του έτους με βασικό στόχο αρχές του 2013 να ξεκινήσει η αξιολόγηση των υπαλλήλων. Η σχετική διαδικασία έχει ολοκληρωθεί στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και αναμένεται να αποτελέσει “

Keywords
Τυχαία Θέματα