ΚΩΣΤΗΣ ΠΑΠΑΓΙΩΡΓΗΣ

Επάνω του!

Η επίθεση κατά του «ξένου», του οιουδήποτε «ξένου», έχει αρχαϊκή, θρησκευτική, φυλετική, γεωγραφική καταγωγή και αποτελεί ένα από τα βαθύτερα κίνητρα άρνησης. Ο νέγρος, στις Ηνωμένες Πολιτείες ήταν ο κατεξοχήν στόχος διότι διέφερε σχεδόν στα πάντα: στο χρώμα, στη γλώσσα, στην προέλευση, στο τραγούδι, στο φαγητό, στο σεξ, στη διασκέδαση. Δεν ήταν άνθρωπος, ήταν ανθρωπάριο που κατά κακή τύχη μεταφέρθηκε μέσα σε αμπάρια από την Αφρική στις ΗΠΑ. Άρα η Κου Κλουξ Κλαν είχε κάθε «δίκιο» να εκτελεί τον νέγρο, να τον ταπεινώνει με όλα τα συμπαρομαρτούντα.

Μήπως και παλιότερα στα δικά μας χωριά, όταν τα παιδιά έβλεπαν κάποιον ξενοχωρίτη να ζυγώνει το χωριό τους, δεν ξεκίναγαν τον πετροπόλεμο; Ο ξένος ενσαρκώνει χωρίς να το ξέρει τον κίνδυνο, την απειλή, την οχληρή παρουσία του έτερου, του απρόσκλητου, του άνευ ταυτότητος και ομιλίας. Παραδόξως η μισαλλοδοξία έναντι του νιόφερτου δεν λέει να κατακάτσει έστω κι αν δεν προσλαμβάνει τη μορφή δολοφονικής επιθέσεως, αλλά περιορίζεται σε αρνήσεις και βοή που ισοδυναμούν με πλήρη απόρριψη.

Αυτό που συνέβη στους Μολάους παραείναι χαρακτηριστικό για να περάσει ασχολίαστο. Ένας Ολλανδός ηλικίας 78  ετών, καθώς έκανε τη βόλτα του στη Μονεμβασία μαζί με τα σκυλιά του, δέχθηκε άδικον επίθεση από δύο ντόπιους που παρ’ ολίγο να είχε θανατηφόρο αποτέλεσμα. Οι δράστες (βιοτέχνης ο ένας, αγρότης o άλλος) ήταν μεθυσμένοι, οπότε είχαν κάθε λόγο να επιδείξουν τα τοπικιστικά τους ένστικτα. Σημειωτέον ότι ο συμπαθής εσχατόγηρος δεν ήταν τουρίστας, αλλά μόνιμος κάτοικος της περιοχής επί εικοσαετία και μάλιστα παντρεμένος με Ελληνίδα.

Μάλιστα, όπως εξηγεί το ρεπορτάζ της Λίας Νεσφυγέ, οι δύο δράστες που οδηγούσαν ένα 4Χ4, αφού χτύπησαν τον ανυπεράσπιστο γέροντα, κατόπιν του έκαναν την κρίσιμη ερώτηση :  Είσαι Γερμανός; Όταν το θύμα αποκρίθηκε ότι είναι Ολλανδός, οι δύο δράστες απάντησαν χαρακτηριστικά : «Γερμανός ή Ολλανδός το ίδιο κάνει…Τι νομίζετε ότι μπορείτε να κάνετε στην Ελλάδα;»

Το χαρακτηριστικό σε αυτή τη δολοφονική πράξη είναι η ανάγκη να βρεθεί μια κάποια πειστική αιτία (εθνικότητα, φύλλο, χρώμα, επάγγελμα)  που  τρόπον τινά να αθωώνει τον δράστη και μάλιστα να του χαρίζει  ένα αόρατο φωτοστέφανο τιμής, καθώς ο ένας ένεργεί εν ονόματι όλων των άλλων (χωριού, πόλης, πατρίδας κτλ).

Με τα ίδια κίνητρα στη Γερμανία οι οργανώσεις που μισούν τους ξένους (Τούρκους, Μαύρους, ασιάτες) καταφέρονται εναντίον τους σάμπως να έχουν άδεια ανθρωποκυνηγού.

Keywords
Τυχαία Θέματα