ΚΩΣΤΗΣ ΠΑΠΑΓΙΩΡΓΗΣ

Βίβα Μπραζίλ!

Κάθε χώρα που της πέφτει ο πολύτιμος λαχνός και αναλαμβάνει  τη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων ή του παγκόσμιου πρωταθλήματος ποδοσφαίρου (η Βραζιλία θα αναλάβει και τις δύο…) ανασκουμπώνεται, αλλάζει ταχύτητα και προσπαθεί να κάνει θαύματα. Στάδια, γήπεδα, βοηθητικοί χώροι, ξενοδοχεία, χώροι υποδοχής, ολυμπιακοί κοιτώνες, μεταφορικά μέσα  στήνονται ταχύτατα με κίνητρο την αναμονή όσων περισσότερων φιλάθλων μπορεί να βάλει ο νους μας. Δεν πρόκειται για συνηθισμένες τουριστικές πρωτοβουλίες, αλλά για αναδόμηση – μέσα κι έξω – της πόλης που θα φιλοξενήσει τους Αγώνες, ήτοι το Σάο Πάολο.

Τα θυμόμαστε όλα αυτά από τους δικούς μας Ολυμπιακούς Αγώνες. Το χρήμα έρευσε άφθονο, πολλοί εργάτες έχασαν τη ζωή τους χωρίς να γίνει καμιά μνεία, οικοδομήθηκαν παλατάκια για κάθε δεύτερο άθλημα (ποιός θυμάται το παλατάκι της άρσεως βαρών που, αποχωρήσαντος του   Πύρρου ρημάχτηκε κι έγινε φτωχοκάλυβο;), και οι Αγώνες στοίχισαν πολλές φορές πάνω από τον προϋπολογισμό. Ωστόσο στο Σαν Πάολο δεν έχουμε ακόμη παρόμοια φαινόμενα.

Τα μαντάτα έχουν άλλη κατεύθυνση. Οι ιθύνοντες, όπως εύκολα μαντεύει κανείς, το πρώτο που σκέφτηκαν είναι η πρωτεύουσα της χώρας. Η Βραζιλία χαρακτηρίζεται από εκρηκτική ανάπτυξη, πλούτο και μεγαλεία  τα οποία συνορεύουν με τις  κακόφημες συνοικίες της φτώχειας. Με άλλα λόγια με τις φαβέλες. Οι ξένοι δεν αγαπούν τους τενεκομαχαλάδες, τους εξαθλιωμένους κατοίκους και τους ύποπτους, άρα θα χρειαστούν νεοπαγή κτήρια τα οποία θα φιλοξενήσουν εσαεί απόρους, εργάτες και άστεγους. Φυσικά η αθλητική πρόνοια δεν πρόκειται να στεγάσει τον υπόκοσμο που ζει με την πορνεία, τη ληστεία, τους εκβιασμούς, την κλοπή και τους φόνους. Αν λοιπόν ήδη στεγάστηκαν 19.000 άποροι, αυτοί που απέμειναν βλέπουν καθημερινά τον χάρο με τα μάτια τους. Η πόλη ανασκάπτεται, όσο για τους κατοίκους χωρίς μοίρα ζουν μεταξύ φτώχειας και υποκόσμου.

Ένα άλλο φαινόμενο είναι βέβαια οι πυρκαγιές. Ό,τι περισσεύει πρέπει να παραδοθεί στις φλόγες. Γιατί όμως εκείνες από τις φαβέλες που δεν παρουσιάζουν κερδοσκοπικό ενδιαφέρουν παραμένουν άθικτες και άκαυτες; Δεν χρειάζεται ιδιαίτερη φλέβα φαντασίας για να μαντέψει κανείς ότι τα λεγόμενα «φιλέτα», θα πάρουν την ανιούσα (μιλούν για 200%)! Έστω κι αν αφήνουν πίσω τους νεκρούς, έστω κι αν οι άστεγοι ξεπερνούν τους 1500.

Η λέξη παρίας (απότοκο στην ελληνική από τη γλώσσα ταμίλ όπου σήμαινε τυμπανιστής, δηλαδή κατώτερος  άνθρωπος στην κοινωνική κλίμακα) θα κουδουνίζει χλευαστικά πάνω από τα νεόδμητα σπίτια του Σαν Πάολο όπου οι καμένες φαβέλες πήραν μαζί τους και κάποιους από τους κατοίκους τους. Άλλωστε οι πόλεις μένουν, οι κάτοικοι αργά ή γρήγορα φεύγουν.

Keywords
Τυχαία Θέματα