ΑΝΤΙΜΕΤΡΑ ΣΤΟ ΕΜΠΑΡΓΚΟ ΖΗΤΑ Ο ΑΧΜΑΝΤΙΝΕΤΖΑΝΤ

Μετά την υποτίμηση κατά 40% του ριάλ έναντι του δολαρίου λόγω των κυρώσεων, η ιρανική κυβέρνηση καλεί τους πολίτες να μην προτιμούν προϊόντα που προέρχονται από την αλλοδαπή.

Συγκεκριμένα τους συστήνει να «μειώσουν τη χρήση κινητών τηλεφώνων και αυτοκινήτων, κατασκευασμένων στην αλλοδαπή». Ήδη η ιρανική κυβέρνηση έχει φτιάξει δέκα κατηγορίες εισαγόμενων προϊόντων εκ των οποίων το χαρτί για το κάπνισμα, οι χάρτινες ταπετσαρίες, τα κινητά, οι βαλίτσες, τα αυτοκίνητα, η ένδυση ανήκουν σε κατηγορία, που δεν είναι υψηλά στις προτεραιότητες της χώρας.

Στα τέλη του 2011, το Ιράν, σύμφωνα

με στοιχεία του ΔΝΤ, διέθετε συναλλαγματικά αποθέματα 106 δισ. δολαρίων. Τώρα, η Κεντρική τράπεζα στην Τεχεράνη «ελάχιστο συνάλλαγμα εκταμιεύει», ενώ κρατά μυστικό πλέον το τωρινό ύψος των συναλλαγματικών της αποθεμάτων.

Παράλληλα, η κυβέρνηση του Ιράν στρέφει την κοινή γνώμη στην διαμάχη με το Ισραήλ και ξεκαθαρίζει ότι το μη επανδρωμένο αεροσκάφος, που κατερρίφθη από την αεράμυνα του Ισραήλ ήταν ιρανικής κατασκευής και είχε παραχωρηθεί στην σιίτικη οργάνωση Χεζμπολάχ. Η τελευταία ανέλαβε την ευθύνη για την απογείωση του μη επανδρωμένου αεροσκάφους το οποίο εκτέλεσε πτήση πέρασε πάνω από τον εναέριο χώρο του Ισραήλ και κατερρίφθη τελικώς από την ισραηλινή αεράμυνα την προηγούμενη εβδομάδα.

Για την πτήση του μη επανδρωμένου το Ιράν, ο Υπουργός Άμυνας Αχμάντ Βαχίντι δήλωσε στο κρατικό κανάλι: «Το Ιράν έχει πολλές δυνατότητες, οι οποίες είναι στην διάθεση του Ισλαμικού έθνους», για να προσθέσει: «Ο Σιωνισμός έχει ηττηθεί και δεν μπορεί πλέον να φοβερίζει τα ισλαμικά έθνη».

Keywords
Τυχαία Θέματα