«ΚΟΨΤΕ ΔΗΜΟΣΙΟΥΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΥΣ ΚΑΙ ΜΙΣΘΟΥΣ»

«Για να πάμε σε επαναδιαπραγμάτευση, μειώστε φέτος κατά 5.000 τους δημοσίους υπαλλήλους, ψαλιδίστε τα ειδικά μισθολόγια, εφαρμόστε το ενιαίο μισθολόγιο στις ΔΕΚΟ και υλοποιήστε οτιδήποτε άλλο για το οποίο έχετε δεσμευτεί»: Αυτό διεμήνυσαν, ούτε λίγο – ούτε πολύ, στο οικονομικό επιτελείο οι Πολ Τόμσεν, Ματίας Μορς και Κλάους Μαζούχ. 

Του Βαγγέλη Δουράκη

Αν και το τι θα περιλαμβάνει ο τελικός κατάλογος

του νέου πακέτου λιτότητας δείχνει να συνιστά σημείο αντιδικίας ανάμεσα στους τρεις αρχηγούς που στηρίζουν την κυβέρνηση, τα μέτρα θα καθοριστούν την ερχόμενη Δευτέρα, αν και πληροφορίες αναφέρουν ότι η λίστα θα κλείσει οριστικά ύστερα από ένα μήνα!

Όπως όλα δείχνουν πάντως, οι νέες περικοπές μισθών και επιδομάτων φέτος θα είναι αιματηρές και για αυτό άρχισαν από τους μισθούς των ίδιων των υπουργών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, μειώσεις 10-%-15% θα αναγκαστούν να δεχτούν και οι διοικητές των ΔΕΚΟ -μαζί με τις μειώσεις στους μισθούς των γενικών γραμματέων υπουργείων και των αιρετών και μετακλητών στο δημόσιο- ώστε στη συνέχεια να προχωρήσουν οι νέες και ακόμα μεγαλύτερες περικοπές μισθών των εργαζομένων στις δημόσιες επιχειρήσεις –ώστε να ευθυγραμμιστούν με τους υπαλλήλους του στενού δημόσιου τομέα.

Πολλά θα εξαρτηθούν και από την σημερινή συνάντηση που θα έχουν τα στελέχη της Τρόικας με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος χθες συναντήθηκε και με τον πρόεδρο της Κομισιόν.

Οι εκπρόσωποι των πιστωτών μας κατά την συνάντησή τους με τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, του έθεσαν χωρίς περιστροφές ως βασική προϋπόθεση για την όποια επαναδιαπραγμάτευση την λήψη των μέτρων των 11,5 δισ. ευρώ για την διετία 2013 -2014 αλλά και την υλοποίηση μέτρων το 2012 ήδη αποφασισθέντων, όπως η μείωση κατά 12% των ειδικών μισθολογίων (από το Φθινόπωρο) η εφαρμογή ενιαίου μισθολογίου στις ΔΕΚΟ και η αποχώρηση 5.000 εργαζομένων από το δημόσιο έως το τέλος του έτους.

Η κυβέρνηση από την πλευρά της αντιπρότεινε να φέρει μέτρα της διετίας 2013 -2014 στο τρέχον έτος εκτιμώντας ότι έτσι θα μπορέσει να ενισχύσει την αξιοπιστία της, ώστε να μπορέσει σε δεύτερο χρόνο να διαπραγματευτεί την επιμήκυνση του προγράμματος.

Με την κίνηση αυτή εκτιμά ότι θα αποκρούσει και τις πιέσεις των δανειστών μας για να λάβουμε πρόσθετα μέτρα εφέτος για να καλυφθεί η υστέρηση των εσόδων που υπολογίζεται ότι θα ξεπεράσει τα 3 δισ. ευρώ.

Keywords
Τυχαία Θέματα