Κολυμπώντας 14 χλμ., όπως ο αρχαίος Σκυλλίας

13:22 9/7/2014 - Πηγή: Matrix24

Οι κολυμβητές καλούνται να διανύσουν απόσταση περίπου 14.470 μέτρων με αφετηρία την παράλια Θέση «Λεχούνα» (πλησίον οικισμού Οσμαές Θεολόγου) και τερματισμό τη «Σκάλα» της Λίμνης, χωρίς τη χρήση πτερυγίων ή άλλων βοηθητικών μέσων πλεύσης.

Η μαραθώνια κολύμβηση φέρει την ονομασία «ΣΚΥΛΛΙΑΣ 2014» προς τιμήν του περίφημου Σκυλλία, του πρώτου κολυμβητή μεγάλων αποστάσεων στην αρχαιότητα. Ο Σκυλλίας ή Σκύλλις ή ακόμη Σκύλαξ και Σκύλλος με τις κολυμβητικές του επιδόσεις και την υποβρύχια δράση του διαδραμάτισε

σημαντικό ρόλο στη νικηφόρα ναυμαχία του Αρτεμισίου (480 π.Χ.), στη Βόρεια Εύβοια. Όπως γράφει ο ιστορικός Δημήτρης Αποστόλου - «Ελύμνιος», ο Σκυλλίας ήταν «αιχμάλωτος του στόλου του Ξέρξη, στα Μηδικά, μαζί με την κόρη του Ύδνα, που και σ΄ αυτήν είχε διδάξει την τέχνη του. Πατέρας και κόρη επιχείρησαν με επιτυχία στους Αφέτες της Μαγνησίας -έναντι του Αρτεμισίου- δολιοφθορά κατά των πλοίων του Ξέρξη.

Σύμφωνα με τον θρύλο, με συνεχείς αθώρητες καταδύσεις στην τρικυμισμένη θάλασσα, ο Σκυλλίας και η Ύδνα έκοψαν τα σχοινιά, που συγκρατούσαν στις άγκυρές τους τα Περσικά πλοία, με αποτέλεσμα πολλά από αυτά να εξωκείλουν και να καταστραφούν στα βράχια της Μαγνησίας (περιοχή «Ξυλοφάγος»). Στη συνέχεια, οι δύο «κομάντος» - δολιοφθορείς, πότε με μακροβούτια και πότε με κολυμβοδρομία, κατέφυγαν στους Έλληνες του Αρτεμισίου, διανύοντας την απίστευτη απόσταση των 80 σταδίων (περίπου 14,5 χιλιόμετρων), ενημερώνοντάς τους για τις προθέσεις και τις κυκλωτικές κινήσεις του εχθρικού στόλου. Οι Έλληνες τους τίμησαν ως ήρωες και με αναθηματικά στους Δελφούς. Στα Ρωμαϊκά Χρόνια, επισκέπτης ο Νέρωνας απέσπασε του εντυπωσιακού αναθήματος την εικόνα της Ύδνας (και με άλλα 500 γλυπτά) τη μετέφερε στη Ρώμη».

Ο Όμιλος Ερασιτεχνών Αλιέων Λίμνης «Ο Ποσειδών», επιδιώκοντας να αναβιώσει και να επαναφέρει, σε εποχές δύσκολες, το αθλητικό και ολυμπιακό ιδεώδες διαμορφώνει ένα νέο σκάμμα ευγενούς συναγωνισμού και μια δοκιμασία σωματικής και ψυχικής αντοχής, μακριά από τις σκοπιμότητες του πρωταθλητισμού.

Με την εκδήλωση αυτή, επιχειρείται ταυτόχρονα η ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης για την οικολογική προστασία του Β. Ευβοϊκού Κόλπου από ανθρωπογενείς παρεμβάσεις και η ανάληψη πρωτοβουλίας για την ανακήρυξή του ως περιοχής μεγάλης περιβαλλοντικής και οικολογικής σημασίας. Στη διοργάνωση του ΣΚΥΛΛΙΑΣ 2014 συμμετέχει και η SwiminGreece που δραστηριοποιείται σε κολυμβητικά events, προβάλλοντας στο εξωτερικό τα καλύτερα θαλάσσια σημεία και κολυμβητικές διαδρομές της Ελλάδας.

Keywords
Τυχαία Θέματα