Κλείνουν η μία μετά την άλλη οι εντατικές

Το ένα μετά το άλλο κλείνουν τα κρεβάτια στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας με το πρόβλημα να έχει ενταθεί το τελευταίο διάστημα, λόγω έλλειψης νοσηλευτικού προσωπικού.

Σύμφωνα με την Ελληνική Εταιρεία Εντατικής Θεραπείας τουλάχιστον 25% των κλινών στις ΜΕΘ στην Ελλάδα μένουν κλειστές ενώ περισσότεροι από 3.400 βαριά ασθενείς θα μπορούσαν να είχαν σωθεί αν υπήρχαν τα απαιτούμενα κρεβάτια στις μονάδες.

Οι εντατικολόγοι κρούουν

των κώδωνα του κινδύνου τονίζοντας πως είναι επιτακτική η ανάγκη για ενίσχυση του δυναμικού των μονάδων αυτών. Κυριότερη αιτία για το κλείσιμο πάνω από 150 κλινών είναι η έλλειψη νοσηλευτικού ή και ιατρικού προσωπικού ενώ μερικές μονάδες στερούνται εξοπλισμού.

H Μαρία Γιατράκη, μητέρα ενός παιδιού που είχε χτυπήσει σοβαρά σε τροχαίο περιγράφει στο matrix24.gr τις ώρες αγωνίας που έζησε: «Ήταν η χειρότερη περίοδος της ζωής μου. Παρακαλούσαμε για ένα κρεβάτι εντατικής και μας έλεγαν δεν υπάρχει. Εύχομαι αμία μάνα να μην περάσει αυτό που πέρασα εγώ. Καθημερινά χάνονται ανθρώπινες ζωές.»

Ο πρόεδρος της Εταιρείας Εντατικής Θεραπείας κ. Απόστολος Αρμαγανίδης αναφέρει στο matrix24.gr ότι στις μονάδες που λειτουργούν νοσηλεύονται κάθε χρόνο περισσότεροι από 10.300 ασθενείς. Ωστόσο, καθημερινά η λίστα αναμονής για μια θέση στην εντατική είναι μεγάλη – σε αρκετές περιπτώσεις έχει ξεπεράσει και τους 30 ή 40 ασθενείς. Επίσης τονίζει πως πολλοί από τους γιατρούς που έχουν ολοκληρώσει τη διαδικασία πρόσληψης εδώ και 2 χρόνια δεν διορίζονται λόγω αναστολής των διορισμών.

Το Υπουργείο Υγείας, συνειδητοποιώντας τη σοβαρότητα της κατάστασης υπόσχεται 32 προσλήψεις γιατρών και 152 νοσηλευτών στις μονάδες εντατικής θεραπείας όλης της χώρας με συμβάσεις εργασίας διετούς διάρκειας μέσω του Κέντρου Ελέγχου και Πρόσληψης Νοσημάτων( ΚΕΕΛ-ΠΝΟ).

Την ίδια ώρα η προϊσταμένη της Εισαγγελίας Π. Φάκου παρήγγειλε προκαταρκτική εξέταση, με σκοπό να διαπιστωθεί εάν κάτω από αυτές τις συνθήκες κινδυνεύουν ανθρώπινες ζωές.

Keywords
Τυχαία Θέματα