«ΚΙΤΡΙΝΗ ΚΑΡΤΑ» ΣΤΑ ΕΛΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΑΡΧΗ

Σύμφωνα με την Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων τα ΕΛΤΑ παρέχουν πλημμελής υπηρεσίες.

Του Χάρη Ντιγριντάκη

Προειδοποίηση για πρόστιμο εάν συνεχίσει να παρέχει πλημμελής υπηρεσίες στις συστημένες επιστολές, απευθύνει εμμέσως πλην σαφώς, στα ΕΛΤΑ η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) μετά από σειρά καταγγελιών.

Η ΕΕΤΤ κάνει λόγο στην ανακοίνωσή της για «σημαντικό

αριθμό καταγγελιών», όσον αφορά στις υποχρεώσεις των ΕΛΤΑ για την υπηρεσία της συστημένης επιστολής, η οποία παρέχεται στο πλαίσιο της Καθολικής Υπηρεσίας και τονίζει: «σε περιπτώσεις πλημμελούς παροχής της υπηρεσίας συστημένων επιστολών, (η ΕΕΤΤ) επιβάλει στα ΕΛΤΑ τις προβλεπόμενες κυρώσεις».

Επιπλέον η ΕΕΤΤ ενημερώνει τους καταναλωτές για τα δικαιώματά τους στην υπηρεσία της συστημένης επιστολής, τα οποία απορρέουν από το κανονιστικό πλαίσιο και το Χάρτη Υποχρεώσεων προς τους Καταναλωτές (ΧΥΚ) των ΕΛΤΑ:

- αποζημίωση σε περίπτωση απώλειας, κλοπής ή καταστροφής του ταχυδρομικού αντικειμένου και παροχή υπογεγραμμένης απόδειξης στον αποστολέα για την κατάθεση και/ή την παράδοση στον παραλήπτη ή στο νόμιμο εκπρόσωπό του.
- η υπηρεσία των συστημένων με απόδειξη παραλαβής υπόκειται σε ειδικό πρόσθετο τέλος και προβλέπει, μετά την επίδοση, την επιστροφή στον αποστολέα της υπογεγραμμένης απόδειξης από τον παραλήπτη.
- η διανομή των συστημένων αντικειμένων σε αστικές περιοχές πραγματοποιείται από το διανομέα μόνο μία φορά στην αναγραφόμενη διεύθυνση. Τα συστημένα αντικείμενα επιδίδονται στους ίδιους τους παραλήπτες ή τους πληρεξούσιούς τους, υπογράφοντας σε ειδικά έντυπα των ΕΛΤΑ. Ειδικά για τις πολυόροφες οικοδομές, οι διανομείς υποχρεούνται να επιδώσουν μέχρι τον πρώτο όροφο, αν δεν υπάρχει ανελκυστήρας, και σε όλους τους ορόφους, αν υπάρχει. Σε συγκεκριμένες περιπτώσεις ο παραλήπτης καλείται να παραλάβει το συστημένο στην είσοδο της πολυκατοικίας.
- αν δεν είναι δυνατή η επίδοση του αντικειμένου, εξαιτίας απουσίας του παραλήπτη, ο διανομέας εκδίδει ειδοποιητήριο, το οποίο πρέπει να περιλαμβάνει ευανάγνωστα τις απαραίτητες πληροφορίες (αριθμός άφιξης, κατάστημα επίδοσης και ώρες συναλλαγής, ώρα έκδοσης του ειδοποιητηρίου, χρονικό διάστημα παραμονής του ταχυδρομικού αντικειμένου στο ταχυδρομικό κατάστημα). Εάν ο παραλήπτης δεν προσέλθει στο κατάστημα μετά το ειδοποιητήριο για την παραλαβή του αντικειμένου, το κατάστημα εκδίδει σε τρεις ημέρες υπενθύμιση ειδοποίησης, την οποία ο διανομέας τοποθετεί στην γραμματοθυρίδα του παραλήπτη. Το συστημένο αντικείμενο παραμένει στο ταχυδρομικό κατάστημα προορισμού για 15 ημέρες και στη συνέχεια, εφόσον δεν επιδοθεί, επιστρέφεται στον αποστολέα.

Περισσότερες πληροφορίες είναι διαθέσιμες στο ΧΥΚ των ΕΛΤΑ και συγκεκριμένα στην ιστοσελίδα: www.elta.gr / Όμιλος ΕΛΤΑ / Χάρτης Υποχρεώσεων ΕΛΤΑ.

Keywords
Αναζητήσεις
eidopiitirio elta troxaia
Τυχαία Θέματα