ΕΞΑΓΓΕΛΙΕΣ ΣΑΜΑΡΑ, ΥΠΟ ΤΗΝ ΑΙΡΕΣΗ ΤΗΣ ΤΡΟΪΚΑΣ

Πλαίσιο επαναδιαπραγμάτευσης του μνημονίου με στόχο την ελάφρυνση των πολιτών, την αποτροπή νέων περικοπών και την ανάπτυξη της οικονομίας παρουσίασε ο Αντ. Σαμαράς, αναγνωρίζοντας ωστόσο ότι όλα βρίσκονται υπό την αίρεση της συμφωνίας με την τρόικα.

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, από την αίθουσα του ΕΒΕΑ,

παρουσίασε 18 δράσεις για την επόμενη ημέρα των εκλογών, οι σημαντικότερες εκ των οποίων αφορούν στους όρους του μνημονίου, επιχειρώντας να προσεγγίσει σχεδόν το σύνολο των κοινωνικών ομάδων ενόψει των εκλογών. Συγκεκριμένα, απευθύνθηκε:

- στους ανέργους δεσμευόμενος ότι το πρόγραμμά του θα δημιουργήσει «δουλειές, δουλειές, δουλειές» (150.000 το 2013, περισσότερες τα επόμενα έτη) αλλά και παροχή στήριξης είτε με την επέκταση του επιδόματος ανεργίας είτε με τη χορήγησή του και σε μη μισθωτούς, δηλαδή επαγγελματίες που σταμάτησαν τη δραστηριότητά τους
- στους δημοσίους υπαλλήλους, είτε συγκεκριμένα όπως στους ενστόλους της ΕΛ.ΑΣ και στους ιπταμένους της Πολεμικής Αεροπορίας θέτοντας ως στόχο την αποκατάσταση των αποδοχών του, είτε γενικώς τασσόμενος κατά των απολύσεων στο Δημόσιο και υπερ της 3ετούς εργασιακής εφεδρείας με αποδοχές το βασικό μισθό
- στους απασχολούμενους στον ιδιωτικό τομέα, αφού τάχθηκε κατά τις περαιτέρω μείωσης των αποδοχών και υπέρ της επαναφοράς της μετενέργειας στους 6 μήνες
- αλλά και στο σύνολο των νοικοκυριών που δοκιμάζονται από τη βαριά φορολόγηση αφού έθεσε ως στόχο τον περιορισμό των φορολογικών συντελεστών και του ΦΠΑ, την αντικατάσταση του χαρατσιού της ΔΕΗ με ένα νέο, πιο δίκαιο, ΕΤΑΚ, την επιμήκυνση καταβολής των φόρων από ακίνητα και εισόδημα ώστε η συνολική επιβάρυνση να μην υπερβαίνει το 25% του εισοδήματός τους.

Ο κ. Σαμαράς, στην ομιλία του, προχώρησε σε συνεχείς αντιπαραβολές των δικών του θέσεων με αυτές του ΣΥΡΙΖΑ, τον οποίο ωστόσο δεν κατονόμασε. Αντιθέτως, αναφέρθηκε σε όσους «τάσσονται υπέρ της μονομερούς καταγγελίας του μνημονίου» σημειώνοντας ότι αυτό οδηγεί τη χώρα εκτός δραχμής και σε νέα, ακόμη πιο επώδυνα και δυσβάσταχτα, μνημόνια.

Η παρουσίαση του κ. Σαμαρά διακρίνονταν σε δύο επίπεδα. Στα μέτρα που χρήζουν επαναδιαπραγμάτευσης και άρα της συμφωνίας των πιστωτών, και συγκεκριμένα:
1) Αποκατάσταση των πολύ χαμηλών συντάξεων, των πολυτεκνικών επιδομάτων, της εξισωτικής αποζημίωσης των κτηνοτρόφων, της επαναφοράς των ειδικών μισθολογίων αστυνομικών και πιλότων της Π.Α., αποζημίωση των μικρομολογιούχων και των ταμείων για το «κούρεμα» των ομολόγων
2) Επέκταση του επιδόματος ανεργίας κατά ένα χρόνο ακόμα, στα δύο χρόνια.
3) Έκτακτο επίδομα ανεργίας και για μη μισθωτούς
4) Ρύθμιση των φορολογικών επιβαρύνσεων των ερχόμενων μηνών, σε βάθος διετίες.
5) Συγκράτηση των μισθών στον ιδιωτικό τομέα, επαναφορά μετενέργειας
6) Σταδιακή άνοδο του αφορολόγητου ορίου από τις 5.000 σήμερα στις 8.000, «μόλις σταθεροποιηθεί η κατάσταση των εσόδων».
7) Αντικατάσταση του περιβόητου χαρατσιού από νέο διευρυμένο ΕΤΑΚ.
8) Μείωση των φορολογικών συντ

Keywords
Τυχαία Θέματα