Κι όμως… Η «δραχμή» ακόμη «πουλάει»!

Και όμως κάποιοι θέλουν να αποδείξουν ακόμη και τώρα πως η επιστροφή στην «δραχμή» είναι και η σωτηρία για την Ελλάδα: Ίσως όμως τώρα η συλλογιστική τους να αποκτά μεγαλύτερη αξία, δεδομένου ότι οι πολίτες αυτής της χώρας έχουν πάρει γεύση του τι εστί «ελεγχόμενη χρεοκοπία». Και πλέον μπορούν να φανταστούν τι ενδεχομένως να προέκυπτε με την «ανεξέλεγκτη».

Σε άρθρο του στους Financial Times ο Αρβιντ Σουμπραμανιαν προσπαθεί να

πείσει ότι «Εκτός ευρωζώνης η Ελλάδα θα …μπορεί να αποτελέσει ένα επικίνδυνο παράδειγμα επιτυχούς ανάκαμψης!».

Ας δούμε λοιπόν πως περιγράφει την σχετική διαδικασία:

«Μετά την επώδυνη περίοδο προσαρμογής, σύντομα θα επαναπροσδιοριστεί η οικονομία και θα τεθεί σε δρόμο βιώσιμης ανάπτυξης. Οι άμεσες επιπτώσεις από την αποχώρηση ή την εκδίωξη της Ελλάδας από την ευρωζώνη σίγουρα θα είναι ισοπεδωτικές, αφού θα ενταθεί η φυγή κεφαλαίου, θα πυροδοτηθούν η υποτίμηση και ο πληθωρισμός και θα πρέπει να επαναπροσδιοριστεί και να γίνει επαναδιαπραγματεύσιμη η ονομαστική αξία όλων των υπαρχόντων συμβολαίων, φέρνοντας χρηματοοικονομικό χάος.

Αυτό που ενδεχομένως να αποδειχθεί πολιτικά ολέθριο είναι πως μπορεί τελικά να απαιτηθεί περισσότερη λιτότητα, καθώς η Ελλάδα εξακολουθεί να καταγράφει πρωτογενές έλλειμμα, το οποίο θα πρέπει να εκμηδενιστεί εάν η Ε.Ε. και το ΔΝΤ σταματήσουν να χρηματοδοτούν.

Αυτή η διαδικασία, όμως, θα οδηγήσει και σε σημαντική υποτίμηση της συναλλαγματικής ισοτιμίας .

Παρ' όλα αυτά, έτσι θα τεθεί σε κίνηση μία διαδικασία προσαρμογής, που σύντομα θα οδηγήσει στον επαναπροσδιορισμό της οικονομίας και θα τη θέσει σε δρόμο βιώσιμης ανάπτυξης. Πράγματι, ίσως υπάρξει εκτίναξη της ανάπτυξης, πιθανότατα για μεγάλη χρονική περίοδο, εάν υιοθετηθούν λογικές πολιτικές για την ανάκτηση της μακροοικονομικής σταθερότητας.

Η Ελλάδα θα υποστεί υποτίμηση γιγαντιαίων διαστάσεων. Μία τέτοια αλλαγή αδιαμφισβήτητα θα δημιουργήσει νέες ευκαιρίες για εξαγωγές και θα μετατρέψει δραστηριότητες που μέχρι πρότινος δεν είχαν εμπορικό πλεονέκτημα σε εμπορικές ευκαιρίες. Ουδείς μπορεί να προβλέψει ποιες θα είναι αυτές οι εξαγωγές. Θα δημιουργηθούν, όμως, ισχυρά κίνητρα από τη σούπερ ανταγωνιστική συναλλαγματική ισοτιμία, γεγονός που είναι αδιαμφισβήτητο»!

Δεν ξέρω για εσάς… αλλά η μέχρι τώρα «ισοπέδωση» που φέρνει την «προσαρμογή» προς χάριν της ανάπτυξης, εμένα μου φτάνει και μου …περισσεύει! Και ευχαριστώ… δεν θα πάρω άλλο!

Keywords
Τυχαία Θέματα