Σε δεύτερο γύρο η προεδρία της ΠΓΔΜ

Το κυβερνών κόμμα VMRO-DPMNE του Νίκολα Γκρούεφσκι εκτίμησε ότι οι εκλογές διεξήχθησαν με τον πλέον δημοκρατικό τρόπο και με ελάχιστες τεχνικές δυσκολίες οι οποίες σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να αλλοιώσουν την καθαρή εικόνα των εκλογών.

Αντιθέτως, το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης, Σοσιαλδημοκρατική Ένωση (SDSM)του Ζόραν Ζάεβ ανέφερε ότι σημειώθηκαν αρκετές παρατυπίες.

Τα πρώτα αποτελέσματα αναμένεται να γίνουν γνωστά αργά το βράδυ,

όμως σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, κανείς από τους τέσσερις υποψηφίους δεν πρόκειται να συγκεντρώσει ποσοστό άνω του 50%, επί του συνόλου του εκλογικού σώματος, ώστε να εκλεγεί πρόεδρος από τον πρώτο γύρο. Συνεπώς, θα ακολουθήσει δεύτερος γύρος, σε δύο εβδομάδες, ο οποίος θα συμπέσει με τις πρόωρες βουλευτικές εκλογές στη χώρα.

Σύμφωνα με όλες τις εκτιμήσεις στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών που θα διεξαχθεί στις 27 Απριλίου θα περάσουν ο απερχόμενος πρόεδρος της χώρας και υποψήφιος του VMRO-DPMNE, Γκιόργκι Ιβάνοφ και ο υποψήφιος του SDSM, Στέβο Πεντάροφσκι.

Οι άλλοι δύο υποψήφιοι, ο Ιλίαζ Χαλίμι του αντιπολιτευόμενου Δημοκρατικού Κόμματος Αλβανών (DPA) του Μέντουχ Θάτσι και ο Ζόραν Πόποφσκι του νεοσύστατου κόμματος GROM, θα λάβουν πολύ μικρότερα ποσοστά, από τους κ.κ.Ιβάνοφ και Πεντάροφσκι.

Οι εκτιμήσεις αναλυτών στα Σκόπια, λίγο πριν να κλείσουν οι κάλπες, ήταν πως ο κ.Ιβάνοφ προηγείται του κ.Πεντάροφσκι.

Όπως ανακοίνωσε η Κρατική Εκλογική Επιτροπή, το ποσοστό συμμετοχής, δύο ώρες πριν κλείσουν οι κάλπες ανερχόταν περίπου στο 41%. Στις περιοχές όπου ο αλβανικός πληθυσμός αποτελεί πλειοψηφία η προσέλευση στις κάλπες ήταν πολύ μικρότερη και αυτό οφείλεται κυρίως στο γεγονός ότι το μεγαλύτερο αλβανικό κόμμα στην ΠΓΔΜ, το DUI του Αλί Αχμέτι δεν είχε δικό του υποψήφιο στις σημερινές εκλογές και είχε καλέσει τους Αλβανούς ψηφοφόρους , που αποτελούν περίπου το 25% του εκλογικού σώματος στη χώρα, να μην υποστηρίξουν κανένα υποψήφιο.

Keywords
Τυχαία Θέματα