ΚΑΤΙ ΚΙΝΕΙΤΑΙ ΣΤΟ ΚΟΥΡΔΙΚΟ ΛΟΓΩ ΣΥΡΙΑΣ

Είναι φυσικό να υπάρξουν εξελίξεις στα τεράστια ζητήματα που τίθενται στη Μέση Ανατολή, μετά από όλα όσα συμβαίνουν στη Συρία. Οι Κούρδοι μοιρασμένοι στην Τουρκία, τη Συρία, το Ιράκ και το Ιράν δεν πρόκειται να καθίσουν με χέρια σταυρωμένα.

 Του Γιώργου Βλαβιανού

Ο πόλεμος στη Συρία έχει φουντώσει τα γεωπολιτικά σενάρια στην περιοχή. Για μια ακόμη φορά τα ζητήματα των Κούρδων βρίσκονται στο προσκήνιο καθώς Κούρδοι μαχητές έχουν καταλάβει και ελέγχουν, σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, αρκετά χωριά

στη βόρεια Συρία ( γεωγραφικά πρόκειται για περιοχή του Κουρδιστάν), γεγονός που ανησυχεί την Τουρκία.

Πολλώ δε μάλλον μετά και τις ανακοινώσεις του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (Partiya Karketen Kurdistan, του γνωστου μας PKK), ότι σε περίπτωση που η Άγκυρα αποφασίσει να κάνει κίνηση πολεμική εντός των συνόρων της Συρίας τότε θα έχει να αντιμετωπίσει και τον στρατό της οργάνωσης.

Βεβαίως ακόμη και στις καλές εποχές όταν ο Αμπντουλλάχ Οτζαλάν ζούσε ακόμη στη Δαμασκό επί Χάφεζ Άσσαντ, ουδέποτε το ΡΚΚ χρησιμοποίησε έδαφος της Συρίας για επιθέσεις στην Τουρκία. Άρα θεωρείται ιδιαιτέρως δύσκολο οι Κούρδοι στη φάση αυτή να κατορθώσουν να συνενώσουν τις δυνάμεις τους και να πολεμήσουν για τον κοινό στόχο, τη δημιουργία ανεξάρτητου κράτους στην γεωγραφική περιοχή που ορίζουν ιστορικά ως Κουρδιστάν.

Στη Συρία το Κουρδικό Εθνικό Συμβούλιο και η Δημοκρατική Ένωση, κόμμα αδελφό του Εργατικού Κόμματος των Κούρδων της Τουρκίας, υπέγραψαν συμφωνία στην Αρμπίλ του ιρακινού Κουρδιστάν τον Ιούλιο, ώστε να γεφυρωθούν οι διαφορές τους και να μην υπάρξει αντιπαλότητα στην μετά Άσαντ εποχή στη Συρία. Προς το παρόν η συμφωνία τηρείται, οι δύο οργανώσεις έχουν μοιράσει την εξουσία στα χωριά και τις κωμοπόλεις τις οποίες κατέχουν στη βόρεια Συρία και θα συνεχίσουν κατ’ αυτόν τον τρόπο έως ότου προκηρυχθούν και διεξαχθούν εκλογές.

Προς το παρόν οι Κούρδοι στην Συρία δείχνουν να έχουν κρατήσει μερική ουδετερότητα. Δεν έχουν πολεμήσει ούτε με τον Ελεύθερο Στρατό της Συρίας ούτε με τα κυβερνητικά στρατεύματα. Προσπαθούν με κάθε τρόπο να κρατήσουν τις περιοχές τους μακριά από τα πυρά του πολέμου και μέχρι στιγμής το έχουν κατορθώσει.

Η Δημοκρατική Ένωση του Κουρδιστάν ελπίζει ότι σύντομα το κυβερνών κόμμα Μπάαθ στη Δαμασκό θα αποδυναμωθεί ακόμη περισσότερο και οι στρατιώτες που βρίσκονται σε άλλες περιοχές του βορρά θα αναγκασθούν να αποσυρθούν για να χρησιμοποιηθούν σε άλλα μέτωπα. Ευκαιρίας δοθείσεις θα καταλάβουν αυτοί και τις υπόλοιπες πόλεις στο ευρισκόμενο εντός της Συρίας Κουρδιστάν ώστε να είναι έτοιμοι στη μετά Άσσαντ μοιρασιά.

Προς το παρόν τουλάχιστον και σύμφωνα με δήλωση του εν δυνάμει αρχηγού του ΡΚΚ Μουράτ Καραγιλάν, καθώς ο Άπο συνεχίζει φυλακισμένος στην Καλόλιμνο του Μαρμαρά, το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν δεν έχει ανάγκη βάσεις στο έδαφος της Συρίας.

Keywords
Τυχαία Θέματα