Καθηγητές του ΑΠΘ κρούουν τον κώδωνα κινδύνου για την αιθαλομίχλη

«Η εκρηκτική αύξηση της αιθαλομίχλης αυτές τις ημέρες αναδεικνύει τόσο τις τρομερές επιπτώσεις στο περιβάλλον και την υγεία των ανθρώπων που προκαλούν οι μνημονιακές πολιτικές λιτότητας, όσο και την αδιέξοδη ενεργειακή, οικιστική και αναπτυξιακή μεταπολεμική στρατηγική στη χώρα μας. Η αιθαλομίχλη, προϊόν κυρίως καύσης βιομάζας και χημικά επεξεργασμένης ξυλείας, επιβαρύνει περαιτέρω την ήδη βεβαρημένη ατμόσφαιρα των πόλεων και έχει άμεσες και μακρόχρονες επιπτώσεις στην υγεία του ανθρώπινου πληθυσμού. Ο δραματικός πολλαπλασιασμός των αέριων ρύπων, αποτελεί σημαντικό κίνδυνο για την υγεία και

απαιτεί άμεσα και δραστικά μέτρα για την αντιμετώπισή του», τονίζει χαρακτηριστικά η ανακοίνωση, την οποία υπογράφουν ο καθηγητής Οικολογίας Ιωάννης Παντής και ο καθηγητής Υγιεινής, Κοινωνικής Ιατρικής και πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας Αλέξης Μπένος.

Οι ίδιοι εξηγούν ότι υπάρχει άμεση συσχέτιση πρόκλησης νοσηρότητας και θνησιμότητας σε καταστάσεις οξείας περιβαλλοντικής επιβάρυνσης ενώ αναφέρουν ότι τα σωματίδια που αποτελούν την αιθαλομίχλη έχουν καρκινογόνο δράση, της οποίας τα αποτελέσματα θα γίνουν αντιληπτά μετά από λίγα χρόνια και όχι σήμερα. «Στη διαδικασία της καρκινογένεσης δεν υπάρχουν ασφαλή όρια έκθεσης», σχολιάζουν και υπογραμμίζουν την ανάγκη λήψης μέτρων, που, όπως τονίζουν, «θα δώσουν τη δυνατότητα άμεσης θέρμανσης με βάση την υπάρχουσα κατά περίπτωση οικιακή υποδομή (πετρέλαιο, αέριο, ηλεκτρικό), ώστε να σταματήσει η υπάρχουσα κατάσταση».

Ατμοσφαιρική ρύπανση στο «κόκκινο»

Οι επικίνδυνοι ρύποι πνίγουν πολλές πόλεις, ιδιαίτερα, όμως τη Θεσσαλονίκη, όπου χτύπησαν ξανά «κόκκινο», ενώ είναι σε ισχύ έκτακτα μέτρα, ως την Παρασκευή. Η μέση τιμή αιωρούμενων σωματιδίων στο δυτικό τμήμα της πόλης διαμορφώθηκε στα 201 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο ξεπερνώντας κατά πολύ το όριο συναγερμού ενώ σήμερα μέχρι το μεσημέρι η μέση τιμή και πάλι κυρίως στο δυτικό τμήμα της πόλης έφτασε τα 146 μικρογραμμάρια.

Το νέφος – δηλητήριο έκανε την εμφάνισή του και στη Φλώρινα όπου οι μετρήσεις κατέγραψαν 210 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο, ενώ σε υψηλά επίπεδα ήταν οι μετρήσεις και στα Ιωάννινα, στα 178 μικρογραμμάρια.

Κοντά στα όρια συναγερμού κινήθηκαν οι μετρήσεις και στη Λάρισα με 126 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο, ενώ νέφος αιθαλομίχλης σκέπασε όλη την Τρίπολη. Το φαινόμενο σήμερα παρουσιάζει ύφεση.

Καλύτερη ήταν η κατάσταση στην Αθήνα, όπου οι μετρήσεις κατέγραψαν 44 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο ενώ και σήμερα σύμφωνα με εκτιμήσεις του ΥΠΕΚΑ δεν αναμένεται αξιόλογη μεταβολή.

Keywords
Τυχαία Θέματα