«Κατάργηση Μνημονίου, η πρώτη πράξη»

Του Γιώργου Μελιγγώνη

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ μετείχε, από κοινού με τον πρόεδρο του ΣΕΒ, Δημήτρη Δασκαλόπουλο σε εκδήλωση της ιστοσελίδας tvxs με θέμα: «Παραγωγική Ανασυγκρότηση – Η πρόκληση της επόμενης μέρας».
Ο Αλέξης Τσίπρας επισήμανε ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ

«θα θέσει αμέσως σε εφαρμογή το μόνο πραγματικό σχέδιο για την επόμενη μέρα που έχει κατατεθεί σ” αυτήν τη χώρα» και πρόσθεσε ότι «μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ ανοίγει δημόσια τη πιο σοβαρή συζήτηση που αποτελεί τη συζήτηση για το αύριο της χώρας, τη συζήτηση για τη παραγωγική ανασυγκρότηση, αφού μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ έχει σχέδιο εξόδου της χώρας από το Μνημόνιο». «Ο νεοφιλελευθερισμός δεν είναι η λύση, αλλά η αιτία της κρίσης», συνέχισε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ενώ επανέλαβε τους εξής τρεις τρόπους που, κατά τον ΣΥΡΙΖΑ, θα οδηγήσουν στην διακοπή της λιτότητας και στην αύξηση της εσωτερικής ζήτησης:

«1. Τερματίζοντας την αβεβαιότητα για τους μισθούς και τις συντάξεις. Τέλος στην ελεύθερη πτώση τους.
2. Επαναφέροντας τον κατώτατο μισθό από τα €586 στα €751, για όλους τους εργαζόμενους, ανεξαρτήτως ηλικίας.
Στο σημείο αυτό, επισημαίνω ότι το δικό μας οικονομετρικό μοντέλο επιβεβαιώνει τα συμπεράσματα του μοντέλου του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ: μόνον τον πρώτο χρόνο, η αύξηση του κατώτατου μισθού θα αυξήσει την εγχώρια ζήτηση κατά 0,75%. Θα αυξήσει, επίσης, το ΑΕΠ κατά 0,5%,, ενώ θα δημιουργήσει 7500 νέες θέσεις εργασίας.
3. Αναδιανέμοντας εισόδημα στα πιο ευάλωτα κοινωνικά στρώματα που πλήττονται από την ανθρωπιστική κρίση. Η ροπή προς κατανάλωση στα στρώματα αυτά είναι υψηλή, επειδή έχουν να καλύψουν πιεστικές, βασικές ανάγκες αξιοπρεπούς διαβίωσης».

Παράλληλα, αναφερόμενος στο κυβερνητικό πρόγραμμα του κόμματός του, ο Αλέξης Τσίπρας επισήμανε τα εξής:

«- Bάζουμε αμέσως αναπτυξιακό πρόσημο στη μακροοικονομική πολιτική μας.
- Δίνουμε προτεραιότητα στην άμεση αντιστροφή της ύφεσης και την ανάκαμψη της οικονομίας,
- Διαμορφώνουμε σταθερό πλαίσιο εργασιακών σχέσεων, συμβατό με το Χάρτη Θεμελιωδών – Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που παραβίασε στην Ελλάδα η ίδια η Ευρωπαϊκή Ένωση.
Αυτό πρακτικά σημαίνει επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων και της ισχύος της μετενέργειας των συλλογικών συμβάσεων, σύμφωνα με τη σχετική πρόταση νόμου που έχουμε καταθέσει.
- Εγγυόμαστε σύγχρονο και αντιγραφειοκρατικό δημόσιο τομέα – εργαλείο του δημοκρατικού προγραμματισμού και του αναπτυξιακού σχεδιασμού.
- Δημιουργούμε σταθερό, διαφανές και δίκαιο πλαίσιο φορολογικών υποχρεώσεων για τις επιχειρήσεις, που επιτρέπει το μακροπρόθεσμο επιχειρησιακό σχεδιασμό.
- Φορολογούμε τα κέρδη και όχι την παραγωγή.
- Δίνουμε τέλος στο σκάνδαλο να υπερφορολογείται η φτώχεια και να υποφορολογείται – όταν φορολογείται – ο πλούτος.
- Μειώνουμε το ενεργειακό κόστος της βιομηχανίας».

Επενδύσεις, όχι πλιάτσικο

Παράλληλα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ διαβεβαίωσε για μία ακόμη φορά ότι το κόμμα του λέει «ναι» στις παραγωγικές επενδύσεις, αλλά «όχι» στο πλιάτσικο. Μάλιστα, έκανε λόγο για «παραγωγικές επενδύσεις με σταθερές και αξιοπρεπώς αμειβόμενες θέσεις εργασίας και εργασιακό περιβάλλον σεβασμού του εργαζόμενου ως παραγωγικού συντελεστή και ως ανθρώπου. Ζητάμε, δηλαδή, από τη δημιουργική και παραγωγική Ελλάδα να μπει μπροστά. Να συμβάλει στην ανασυγκρότηση αυτού του τόπου από τα συντρίμμια των Μνημονίων».

Οι τρεις πυλώνες

Επίσης, ο Αλέξης Τσίπρας περιέγραψε τους τρεις πυλώνες πολιτικής, που συναποτελούν το εθνικό σχέδιο «για την οικονομική, κοινωνική και περιβαλλοντική ανασυγκρότηση του τόπου».

«Ο πρώτος πυλώνας είναι η σταθεροποίηση της οικονομίας, στο τρίπτυχο: διατηρήσιμο και κοινωνικά δίκαιο πρωτογενές πλεόνασμα, ανάληψη της διοίκησης των ανακεφαλαιοποιημένων τραπεζών. Ο δεύτερος πυλώνας είναι η αναχαίτιση της ανθρωπιστικής κρίσης, μ” ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα άμεσων παρεμβάσεων έκτακτης ανάγκης και ο τρίτος πυλώνας η ανασυγκρότηση της παραγωγικής βάσης στις κατευθυντήριες αρχές και στο περιεχόμενο της οποίας αναφέρθηκα εκτενώς», είπε χαρακτηριστικά.

Μάλιστα, αναφερόμενος στο «πρωτογενές πλεόνασμα» της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, ο πρόεδρος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης τόνισε:
«Το δικό μας πρωτογενές πλεόνασμα θα στηρίζεται στην αύξηση των δημόσιων εσόδων – και όχι στην περικοπή των δημόσιων δαπανών και την κοινωνική καταστροφή».

«Κύκνειο άσμα»

Τέλος, αναφερόμενος στις Ευρωεκλογές, ο Αλέξης Τσίπρας εμφανίστηκε βέβαιος όχι μόνο για την εκλογική νίκη του κόμματός του, αλλά και για τις πολιτικές παρενέργειες του εκλογικού αποτελέσματος: «θα αποδειχθούν (σ.σ. οι Ευρωεκλογές) το κύκνειο άσμα, όχι μόνον αυτής της συγκυβέρνησης, αλλά μιας ολόκληρης εποχής. Ζούμε πράγματι στο μεταίχμιο ανάμεσα στο παλιό που φεύγει και στο νέο που έρχεται. Ζητάμε τη συστράτευση όλων των παραγωγικών δυνάμεων στον κοινό αγώνα για την ανάπτυξη και την ανασυγκρότηση. Είναι το δημοκρατικό και πατριωτικό προσκλητήριο της γενιάς μας. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι δύναμη διχασμού αλλά ενότητας. Είναι η δύναμη που αναλαμβάνει την ευθύνη για τη κοινωνική σωτηρία και τη παραγωγική ανασυγκρότηση της ελληνικής οικονομίας. Δεν είναι απειλή, όπως κάποιοι τον παρουσιάζουν. Είναι η τελευταία ελπίδα για το λαό και τον τόπο», κατέληξε ο προέδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Keywords
Τυχαία Θέματα